Teljes határzárral is folytatódhatnak a tiltakozások Békés megyében

Kis-Magyarország

Két Békés megyei városban, Orosházán és Békéscsabán volt csütörtök este kormányellenes tüntetés. A Narancs.hu információi szerint a tiltakozók napokon belül blokád alá vehetik a viharsarki határátkelőket is.

Orosházán, a városháza előtt, míg Békéscsabán pedig a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Békés Megyei Hírlapnál demonstráltak az ellenzéki pártok, a civil szervezetek és a szakszervetek képviselői csütörtök este.

Mindkét helyszínen új színfolttal gazdagodott a követelések sora.

false

 

Orosházán plakát hirdette, hogy sokan a dél-békési térség kétes hírnevű urát, a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással meggyanúsított fideszes országgyűlési képviselőjét, Simonka Györgyöt a börtönben szeretnék látni. Simonka ügyei Békéscsabán is szóba kerültek.

false

 

Békés megye ipari központjában, Orosházán csütörtök késő délután 250-300 ember gyűlt össze a városháza előtti téren. A rendezvény szervezője a város egykori szocialista polgármestere és országgyűlési képviselője, Fetser János volt, aki a Narancs.hu-nak azt hangsúlyozta, ezúttal magánemberként cselekedett. Többen örömüknek adtak hangot, hogy végre Orosháza is megmozdult. A helyi képviselő-testület ellenzéki tagja, az MSZP-s Füvesi Sándor azt mondta, folytatják és legközelebb még többen lesznek.

Az egykori fideszes a Fidesz ellenében

Békéscsabán szimbolikus helyen, a Békés Megyei Hírlapnak és online változata a beol.hu-nak is helyet adó Békés Megyei Könyvtár és Tudásház mellett gyülekeztek a tiltakozók. Fülöp Zoltán, a Magyar Liberális Párt helyi elnöke a tüntetésen elmondott beszédében felidézte, hogy 1989. március 15-én a megyei lap jogelődje, a Békés Megyei Népújság szerkesztőségénél tiltakoztak. Akkor ő fiatalemberként a Fideszt képviselve sajtószabadságot követelt az állampárt tulajdonában lévő lapnál. Ma ugyanezt teszi.

A békéscsabai tüntetésen „jobbágytörvénynek” nevezte Köteles Lajos társadalomtudós, a békéscsabai és gyulai főiskola egykori főigazgatója, hogy a jövőben a piac helyett a kormánypárt befolyása alá tartozó agrárkamara határozza meg a föld árát.

false

 

A demonstrációra Gyomaendrődről érkeztek nők, akik meleg pogácsával és sós süteménnyel kínálták a részt vevőket. Mások a Nyomtass Te Is! legújabb számait osztogatták.

Mint a piros fenekű majmok

„A valamikor igazságot terjesztő média helyett a kormánysajtó ma a lélekrombolás eszköze lett. Szégyen és gyalázat, hogy megválasztott képviselőink és a rendszer kiszolgálói nem beszélnek semmi másról, csak a rendszer jó oldaláról, és minden másról hallgatnak. Ezzel megtagadják saját korábbi önmagukat és azt a népet, amely hatalomra segítette őket. Ezzel olyanokká válnak, mint a piros fenekű majmok: minél magasabbra másznak a fán, annál jobban látszik a csúnyájuk” – hangsúlyozta Köteles Lajos.

false

 

A múlt hétvéginél kisebb létszámú békéscsabai tüntetésen a Jobbik képviseletében felszólaló Zelenyánszki András telekgerendási polgármester a rendszerváltás óta eltelt 29 elvesztegetett évről beszélt. Árgyelán György, a DK-tól megyegyűlési képviselő pedig arról, hogy „ki kell vezetni az országot abból a mély sötétségből, amelybe a Fidesz belevezette.”

A Békés megyei tüntetéssorozat szombaton Tótkomlóson félpályás útzárral folytatódik, és miután Áder János államelnök aláírta a rabszolgatörvényt, felmerült – értesült a Narancs.hu –, hogy már a hétvégén, vagy a jövő héten 24 órára teljes szélességében lezárják Békés megye három, a gyulai, a battonyai és a méhkeréki határállomásához vezető utakat a tiltakozók.

(A fotók a szerző felvételei.)

Figyelmébe ajánljuk