Bérmálkozási stop Szombathelyen

  • narancs.hu
  • 2023. február 25.

Kis-Magyarország

Sándor atya megmondta: ha a gyerekek nem járnak misére, ne akarjanak részesülni ebben a szentségben. A szülők tiltakoznak, a tankerület ebben nem illetékes.

Idén májusban a szombathelyi Oladi Általános Iskola hittanra járó nyolcadikosai közül senki sem bérmálkozhat.

Ezt Gaál Sándor római katolikus plébános közölte a napokban a szülőkkel, akik között volt, aki felháborodott – írja a Nyugat.hu

A lap ismerteti egy elkeseredett olvasó levelét, amelyből kiderül, hogy az érintett nyolcadikosok szüleit egymás után hívta fel a lelkipásztor, közölve a döntését, amit azzal indokolt, hogy a gyerekek nem járnak templomba.

Ezek a tanulók leghamarabb jövő májusban tehetik le a bérmálkozáshoz szükséges vizsgát, és részesülhetnek abban a szentségben, ami a keresztény nagykorúság jele.

„Mit akar ezzel a plébános úr tanítani a gyerekeknek? Az elfogadást és a bűnbocsánatot biztosan nem! A gyerekek többsége, akik a hittant választották az etika helyett, már óvodában is hittanra jártak. Sokan 7 és fél évig kitűnőek voltak. Talán nem volt ott mindenki minden szentmisén, és sokan nem mentek el az első bérmálási felkészítőre sem, de még csak annak az esélyét sem adja meg, hogy bérmálási vizsgát tegyenek. A plébános úr mérlegelés nélkül, mindenkit ellök” – írta a Nyugat.hu olvasója.

A cikkből kiderül, a szülőknek azért lenne fontos, hogy a gyerek a ballagás évében bérmálkozzon is, hogy egyúttal ez a tanulási folyamat is lezáruljon az életében.

A lap megkereste Gaál Sándor plébánost, aki azt mondta, tényleg így döntött, de hát nincs veszve semmi: akinek erre tényleg van igénye, az később bérmálkozhat.

Ehhez azonban teljesítenie kell a minimális feltételeket, tehát járjon templomba.

Az atya arról számolt be, hogy a hitoktatók folyamatosan hívják a diákokat misére, de jellemző, hogy nekik más elfoglaltságuk akad: valamilyen rendezvény, verseny, edzés, és emiatt nincsenek ott a misén. Ha egy ilyen nyolcadikos diák nem az oladi plébániához, hanem egy másik egyházközséghez tartozik, természetesen ad igazolást arról, hogy a tanuló hitoktatásban részesült, és ha aztán az adott plébánián rendszeresen jár misére, biztosan bérmálkozhat.

A Nyugat.hu szerint az oladi eset nem egyedülálló.

Más iskolákba járó gyerekek szülei is ugyanilyen nehézségekkel találták szembe magukat a bérmálási előkészítő közben. Más szombathelyi intézményben is mondott olyat a hitoktató a szülőnek, hogy a gyerek nem bérmálkozhat, mert nem járt misére. Annak a diáknak a szülei azonban nem adták fel, kerestek egy másik plébániát, ahol aztán később – ahogy a lap fogalmaz: bizonyos feltételek mellett – sikeres vizsgát tehetett.

A Nyugat.hu megkereste az ügyben a tankerületet és az Oladi Általános Iskolát is, de a hivatal és az intézmény is azzal hárította el a kérdéseket, hogy a bérmálást az egyház szervezi, abba nincs beleszólása sem a tankerületnek, sem az igazgatónak.

A leadkép forrása az általános iskola honlapja

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk