Két méter „hosszú” út felújítására írtak ki pályázatot Bélmegyeren

Kis-Magyarország

Referenciaként nyolc évre visszamenően igazolni kellett, hogy legalább 1 méter utat épített a pályázó. A 2 méter utat kilenchónapos teljesítési határidővel kellett megépíteni. A valós, de abszurd történet helyszíne a Békés megyei Bélmegyer.

Az alig ezerfős viharsarki településen, Bélmegyeren vagyunk. A község leginkább arról nevezetes, hogy ragyogó vadászterületek veszi körül. Itt van a messze földön híres vadászkastély, amely immár sok éve az Orbán Viktor strómanjaként számon tartott Mészáros Lőrincé. 

(Nem tartozik szorosan cikkünk témájához, de érdemes felidézni: néhány évvel ezelőtt bélmegyeri vadászok éles jogi vitába keveredtek Mészárossal azt követően, hogy 2016 augusztusában összehívták a kijelölt vadászterület földtulajdonosait. Az akkor hatályba lépő új vadászati törvénynek megfelelően újraosztott terület hasznosításáról döntöttek. Ám a Szegedi Ítélőtábla szerint a Békés Megyei Kormányhivatal vadászati osztálya jogszerűtlenül utasította el három bélmegyeri vadásznak a vadászati jogosultságra történő nyilvántartásba vételét, ezért a bíróság megsemmisítette a határozatot. Azt a helybéliektől tudjuk, hogy Mészáros Lőrinc a bélmegyeri vadászkastélyába rendszeresen helikopterrel érkezik.)

Bélmegyer önkormányzata 2022-ben pályázati forrást nyert külterületi utak felújítására. A település több pontján is javítani akarták egy-egy útszakasz minőségét, ezért öt részben hirdették meg a közbeszerzést. Ez ebben az esetben annyit jelentett, hogy egyetlen közbeszerzési eljárást folytatnak le, de a végén öt szerződést kötöttek, méghozzá az egyes részek nyerteseivel. A nyertes így lehet öt különböző cég, de akár egyetlen is. Az útfelújítás felhívásában az 5. rész a Szik sor 76/1. helyrajzi számú út burkolatfelújítása. A hirdetményből kiderül, azaz a felhívás 9.oldalán látható: mindössze 2 méter „hosszú” útszakaszról van szó.

 
Forrás. Közbeszerzési Értesítő

A felhívás – annak rendje és módja szerint – tartalmaz alkalmassági követelményt is, amelynek az ajánlattevőknek meg kell felelniük. Ezek esetünkben igencsak mókásan hangzanak. A dokumentum 11. oldalán találjuk, hogy az 5. rész vonatkozásában az ajánlattevőknek rendelkezniük kell „az előző 8 évben szerződésszerűen teljesített referenciával, amely legalább 1 méter hosszú útépítésről vagy útfelújításról szól”. Mindezt még lehetett fokozni! A bélmegyeri önkormányzat ugyanis annyira jó fej volt, hogy lehetővé tette:

az ajánlattevők több referenciából is elérhetik a minimálisan szükséges 1 métert.

A példa kedvéért: két darab fél méteres útfelújításból, de akár tíz 10 centisből is.

 
 
Forrás. Közbeszerzési Értesítő

A felhívás nyomán két cég tett ajánlatot. Mindkettő érvényesnek bizonyult. A békési központú IP Tender Kft. ajánlata volt az olcsóbb, míg a hajdúböszörményi TÖMB 2002 Kft.-é valamivel drágább.

Bár a közzétett dokumentumok szerint az IP Tender lett a nyertes, a szerződést mégis a TÖMB-bel kötötte meg az önkormányzat. A szerződés végén az is látható, hogy a szerződéskötés dátuma, 2022. szeptember 8. A szerződés 4. oldalán azt olvashatjuk, hogy a 2 méter hosszú útszakasz felújítására a teljesítési határidő kilenc hónap. Joggal merül fel a kérdés, hogy vajon sikerült-e tartani a határidőt.

Az ajánlati felhívás összes dokumentumát átnézve kiderül: az IP Tender érvénytelen ajánlatot nyújtott be az 1-4. részekre, egyedül az 5. részben, azaz a 2 méter út felújításában lett érvényes az ajánlata. Mégpedig azért, mert az 5. részben nem kellett ajánlati biztosítékot adniuk. Az 1-4. részekben kellett, de az IP Tender nem az eljárást megindító felhívásban foglaltak szerint adta a biztosítékot. (Ezért lett ajánlatuk érvénytelen.) Két részben a TÖMB ajánlata is érvénytelen lett. (Azóta egy új közbeszerzési eljárásban megnyerte azt a kettőt is a TÖMB, az új közbeszerzésben az IP Tender nem vett részt.)

Valószínűleg szerint az történhetett, hogy az IP Tender – miután nyertesnek hirdették az 5. részben – visszalépett a szerződéskötéstől, mert nem érte meg nekik, hogy az öt szerződés közül csak a legkisebbet, a kétszázezer forint értékűt nyerték meg. Más kérdés, hogy az önkormányzat hibázott, mert a valóságtól eltérően mindenhol az IP Tendert tüntette fel nyertesként.

Így néz ki 2023-ban a viharsarki abszurd.

(Címlapképünk forrása: bélmegyer.hu)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk