Bírálta a rezsicsökkentést? Kikosarazta Pintér minisztériuma

  • Babos Attila
  • 2018. november 27.

Kis-Magyarország

Létfontosságú pályázatot bukott el az apró Besence.

Nem bánta meg Ignácz József, hogy idén nyáron szóvá tette a 12 ezer forintos téli rezsicsökkentéssel kapcsolatos bírálatát – minderről a Narancs.hu-nak beszélt a baranyai Besence független polgármestere.

Akkor azt mondta: érthetetlennek tartja, hogy a tűzifával fűtőknek külön kell kérvényezni a rezsicsökkentést, miközben a gázt használóknak automatikusan járt. Nyilatkozata akkor bejárta a sajtót.

Ignácz József

Ignácz József

Fotó: ATV/Youtube

 

Az ok-okozati összefüggést nem tudja bizonyítani. Csupán egy lehetséges magyarázat arra Ignácz József szerint, hogy miért bukhatott el egy számukra létkérdést jelentő pályázatuk.

Egyetlen fillér sem érkezik

A napokban vették kézhez azt az értesítést, hogy Besence egyetlen fillért sem kap az önkormányzatok rendkívüli költségvetési támogatására kiírt pályázati forrásból, amit közkeletűen és rövidítve a REKI-nek neveznek. Ez a korábbi ÖNHIKI-t, az önhibájukon kívül költségvetési hiányt felhalmozó önkormányzatoknak szóló, évente meghirdetett belügyminisztériumi pályázati alapot váltotta fel.

Besence egy alig több mint százlelkes, halmozottan hátrányos kis falu Baranyában, az ország egyik legelmaradottabb területén, az Ormánság szélén. A község és polgármesterének neve ismert lehet: évekkel korábban azzal kerültek be a hírekbe, hogy európai uniós támogatásból teniszpályát építettek. A beruházást akkor sokan bírálták, mondván: minek kell egy isten háta mögötti, szegénységgel küzdő, leginkább romák lakta faluba teniszpálya? A helyiek azonban rácáfoltak az aggódó hangokra. Használják sportpályájukat.

Most egy másik, nem uniós, hanem hazai pályázat miatt fáj a feje a falu vezetőjének. Besence ugyanis több, mint egymillió forint rendkívüli támogatásra kért pénzt különböző jogcímeken a Belügyminisztériumtól, de végül egyetlen fillért sem kaptak. A polgármester a Narancs.hu-nak azt mondta, szerinte már az is problémás, hogy pályázni kényszerülnek?ű: kötelező állami feladatok ellátására kértek pénzt a REKI keretében. Vagyis a hiba a rendszerben van. Szerinte ezekre a feladatokra megfelelő mennyiségű állami normatívát kellene kapniuk az önkormányzatoknak, így nem kellene később könyörögni segítségért.

A belüggyel szemben nincs jogorvoslat

A kisebb és nehezebb helyzetben lévő települések a rendszerhibából fakadó hiányokat is jobban megérzik.  Ignácz példaként erre a közalkalmazottak, köztisztviselők jubileumi jutalmát említette. Ezeket az önkormányzatoknak kötelezően ki kell fizetni a polgármesteri hivatalban éppen úgy, mint az intézményeknél és a cégeknél.

A kötelező önkormányzati feladatokra kért rendkívüli költségvetési kisegítésről szóló belügyminisztériumi pályázati döntés megtámadhatatlan, azzal szemben nincs jogorvoslatnak helye, az önkormányzatok nem tudnak fellebbezni sem.

Halmozottan hátrányos helyzetű falu - Besence

Halmozottan hátrányos helyzetű falu - Besence

 

 

Ignácz József mindezek ellenére is azt is mondta, nem beszélt volna a sajtóval erről a témáról, ha nem lennének a fentieken is túlmutató furcsaságok.

Két község, két eset

Egy mellettük lévő, velük egy körjegyzőségben található, hasonló méretű, lélekszámú, és hasonló gondokkal küszködő kistelepülés, Nagycsány önkormányzatának a pályázata kifejezetten sikeres volt.

A pályázatukban nevesített legtöbb jogcímre majdnem annyi pénzt megítéltek nekik, mint amit megcéloztak. Besence pedig nem kapott semmit. Ahogy az is tény, hogy korábban Besence a belügyminisztériumi pályázatokból mindig nyert pénzt.

Figyelmébe ajánljuk