Bukni látszó pusztaottlakai projektek: milliárdokat kell visszafizetni, de Simonka állítja, nem fog

Kis-Magyarország

Nincs könnyű helyzetben Simonka György, aki október elsejétől Pusztaottlaka polgármestere lesz. Értesülésünk szerint összességében közel 2 milliárd forintot kell csak most, szeptemberben visszafizetni a meg nem valósult projektek miatt. Simonka mindezt vitatja, az ügyben a bírósághoz fordult és nem hajlandó fizetni.

Ha átböngésszük a Széchenyi 2020 támogatott projektek keresőoldalát, megállapíthatjuk, hogy onnan Pusztaottlakán megvalósítandó projektek sora tűnt el. Mindez aligha a véletlen műve. Négy elnyert pályázatot már egészen biztosan nem találni itt. Ezek közé tartozik az „Ipari területek fejlesztése Pusztaottlakán – Békés Megyei Kitörési Pont (BMKP) Nonprofit Kft.” által elnyert 450 millió forint, a „Magaslesen - A Pusztaottlakai vadaspark élményközpontú fejlesztése”, amelyre Pusztaottlaka önkormányzata nyert 599 millió forintot. Ugyanide sorolható a „Turizmusfejlesztés Pusztaottlakán, őshonos állatok 1.”, erre 300 millió forintot nyert a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány (DBMTKA), s ugyanennek a projektnek a 2. része, amelyre újabb 450 milliót kapott az alapítvány.

Ha ennek a négy, bebukott projektnek az együttes támogatását s a megvalósulás elmaradása miatt mostani visszafizetési kötelezettségét összeadjuk, akkor 1,8 milliárd forintról van szó. Kétségtelenül igaz, ezeknek a kedvezményezettje három különböző szervezet: a Békés Megyei Kitörési Pont Nonprofit Kft., a község önkormányzata és a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány volt. Ám az önkormányzatot, a nonprofit kft.-t és az alapítványt összeköti Simonka György volt fideszes országgyűlési képviselő személye és tevékenysége. Egyrészt mert 2010 és 2022 között a dél-békési térség képviselője volt, és mindenen rajta tartotta a kezét. Rokonai, barátai és közvetlen ismerősei kerültek kulcspozíciókba, mindez igaz a fenti cégre és alapítványra is. Másrészt –ahogy azt anno elsőként megírtuk – 2022 októberétől Pusztaottlaka alpolgármestere lett Simonka. E pozíciójában pedig főként a fejlesztésekért és a támogatási források felkutatásáért volt felelős, éppen kapcsolati tőkéje miatt.

A négy projektet azért nem találni a Széchenyi 2020 listáján, mert levették onnan ezeket a tervezett beruházásokat. A projektkereső minden más esetben a már megvalósult, illetve a rendben lévő, de még megvalósulás előtt vagy megvalósulás közbeni projektek teljes listáját tartalmazza. A községhez kötődő, korábban nyertes beruházásokat azért nem szerepeltetik ebben a nyilvános és áttekintő adatbázisban, mert a megvalósulás teljes mértékben ellehetetlenült, így, értesülésünk szerint, ebből következően nemrégiben az érintett önkormányzat, a nonprofit kft. és az alapítvány levélben kapott arról tájékoztatót, hogy még ez év szeptemberében vissza kell fizetniük az elnyert teljes forrást. Nem tudni, hogy ez mennyire lesz egyszerű feladat, vagy lehetetlen küldetés számukra. Minden attól függ, hogy mi lett az elnyert és nekik átutalt pénz sorsa.

Csak viszonyításképpen: a pusztaottlakai önkormányzat 599 milliós visszafizetési kötelezettsége nagyjából két-háromszorosan haladja meg a település teljes éves költségvetésének bevételi és kiadási főszámait. Ráadásul ezek minden esetben külön költségvetési soron szereplő összegek, amelynek minden esetben megvan a helye. Magyarán szabad, likvid forrása nincs az önkormányzatnak.

Több mint hat évvel ezelőtt arról számolt be a hvg.hu, hogy akkor alig egy hónapon belül tizenhárom közbeszerzést bonyolított le egy Békés megyei alapítvány, amelyet éveken át Simonka György rokonai és barátai vezettek. Korábban százmilliókról döntött, székhelye mégis egy lerobbant és elhagyottnak tűnő bódé. „Erre csak annyit tudok válaszolni, hogy itt van a székhelyünk” – mindössze ennyit mondott Nagy Nóra, a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány elnöke a gazdasági hetilap újságírójának kérdésére, amikor azt tudakolta: hogyan lehetséges, hogy Mezőkovácsházán egy lezárt, koszos, rolóval is elsötétített, valaha feltehetően butikként működő „kunyhóban” székel az alapítvány. Azt is tudni szerették volna, miért éppen ezt az alapítványt bízta meg Tótkomlós és Mezőkovácsháza is egy-egy többszáz millió forintos program lebonyolításával. Választ azonban nem kaptak.

Információink szerint rezeg a léc egy másik pusztaottlakai beruházás esetében is. Ez a „TE-kerj Békésben! – Kerékpáros túraközpont kialakítása” című projekt, amelynek kálváriájáról közel másfél évvel ezelőtt már részletesen beszámoltunk. Akkor arról írtunk, a 2021 januárjára tervezett projekt úgy áll, hogy a túraközpont felépült, belül üres, hosszú ideje használaton kívül van. A kerékpáros központhoz sem a településen belül, sem a települések között nem vezet bicikliút, a hozzá szervesen kapcsolódó pihenőhelyek egyike sem épült meg. Bár most még rajta van a Széchenyi 2020 támogatott projektkereső listáján, ám vélhetően az idei év végére ezt is törlik onnan, s ennek nyomán ebben ez esetben is fennállhat a visszafizetési kötelezettség, amelynek összege 250 millió forint.

Mindezekkel kapcsolatban megkerestük Simonka Györgyöt, aki alig másfél hét múlva a község polgármestere lesz. Megtudtuk, Pusztaottlaka nem kapott arról értesítést, hogy szeptemberben ezeket az összegeket vissza kellene fizetni. Mint hozzátette, az általunk említett négy, a Széchenyi 2020 projektkeresőjében nem szereplő beruházás közül csak kettővel, az „Ipari területek fejlesztése Pusztaottlakán – Békés Megyei Kitörési Pont (BMKP) Nonprofit Kft.” által elnyert 450 millió forinttal és a „Magaslesen - A Pusztaottlakai vadaspark élményközpontú fejlesztése” cíművel kapcsolatban tud problémáról (utóbbi az 599 milliós tétel). Hangsúlyozta, ezek viszont nem a kedvezményezett cég és a pusztaottlakai önkormányzat hibájára vezethetők vissza.

Vadaspark fejlesztése a világ végén

 
Fotó: A szerző felvétele
 

„Már egy éve mondom, hogy ezeket a projekteket politikai okokból elkaszálta a térség jelenlegi fideszes képviselője. Ez azt jelenti, hogy hatvan napon belül, hiánypótlás esetén pedig kilencven napon belül meg kellene kapnunk az ügyben illetékes Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumtól, az ún. KFF előminősítéses ellenőrzési tanúsítványokat, amelyek alapján kiírható a közbeszerzés. Ám ezeket – minden sürgetésünk és erőfeszítésünk ellenére – már több mint egy éve nem kapjuk meg. Éppen ezért bírósági beadvánnyal éltünk. Azt kérjük, hogy a független jogszolgáltatás állapítsa meg, nem a mi hibánkból csúszik a dolog, ezért éppen annyival hosszabbítsa meg a rendelkezésre álló határidőt a bíróság, amennyivel késlekedett a minisztérium az elengedhetetlenül szükséges tanúsítvány kiadásával” – mondta Simonka. Hozzáfűzte még, ha esetleg kapnának olyan felszólító levelet, amely szerint visszafizetési kötelezettségük áll fent, akkor az előbbiekre hivatkozva nem utalnák vissza a pénzt. „Az az 599 millió forint, amelyet a Pusztaottlaka önkormányzata nyert a helyi vadaspark élményközpontúvá fejlesztésére, egy elkülönített számlán rendelkezésre áll” – mondta végül.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk