Simonka György alpolgármester lett Pusztaottlakán

Kis-Magyarország

Úgy választották meg, hogy bűnszervezetben elkövetett milliárdos csalásért a vádlottak padján ül.

„Annyira nem zavarta a testületet, hogy a vádlottak padján ülök és a Központi Nyomozó Főügyészség összességében 1,4 milliárdos költségvetési csalással vádol, hogy egyhangúlag választottak meg nemrégiben Pusztaottlaka társadalmi megbízatású, mandátummal nem rendelkező alpolgármesterévé. Én pedig azért fogadtam el a megtisztelő és felelősségteljes felkérést, mert korábban három cikluson keresztül vezettem szülőfalumat, és háromszor választottak meg a dél-békési térség országgyűlési képviselőjének, így tudom, milyen feladat vár rám, és én segíteni akarok Pusztaottlakának” – ismerte el maga az érintett a Narancs.hu kérdésére. A volt fideszes képviselőt annak kapcsán kerestük, hogy információink szerint rövid kitérő után visszatért a közéleti pályára, amikor néhány héttel ezelőtt alpolgármester lett.

Emlékezetes: Simonka György 2020 januárjában állt a Fővárosi Törvényszék büntetőtanácsa elé 32 társával. A vád szerint bűnszervezetben, különösen nagy értékre költségvetési csalást követettek el, amikor hazai és uniós forrásokat csapoltak meg saját hasznukra, miközben a forrásokat a Magyar termés TÉSZ Kft. és a Paprikakert TÉSZ Kft. beruházásaira vették fel. 

A vád szerint 45 százalékos volt a visszaosztás, s az ezzel okozott kár nagyságrendje eléri a közel másfél milliárd forintot. Ezért Simonkát akár 10-12 évi fegyházbüntetés és 800 milliós vagyonelkobzás is fenyegetheti. Simonka a több mint két és fél évvel ezelőtt indult tárgyalássorozaton minden elemében tagadta a vádakat és egy ellene szőtt összeesküvésről beszélt, ám a tárgyaláson mindez nem látszott megingatni a vádirat legfontosabb állításait.

A súlyos vádak és a büntetőügy miatt nem indította újra a Fidesz-KDNP 2022 áprilisában az országgyűlési választáson Simonkát, aki már előzőleg lemondott választókerületi elnöki posztjáról, és nem választották meg a Fidesz-MPSZ Békés megyei választmánya elnökének sem. 

„Hiába lett csak alpolgármester Simonka Pusztaottlakán, ahol ő megjelenik, ott rögvest ő lesz a főnök, és ő fújja a passzátszelet. Semmi kétség, most is ez fog történni” – mondta egy, korábban Simonka környezetébe tartozó, de névtelenséget kérő forrásunk. Azt azért érdemes megjegyezni, ez messze nem ugyanaz a „nagypálya”, ahol korábban a fideszes politikus játszott, amikor Dél-Békés ura volt. Az elmaradott, sok hátránnyal küzdő zsákfalu lakossága a hivatalos statisztika szerint alig több mint háromszáz fő, ám a valós népesség minden bizonnyal ennél is kevesebb.

„Közpénzről lévén szó, megmondja, mennyi tiszteletdíjjal jár az alpolgármesterség?” – kérdeztük Simonkától. „Ahogy három cikluson keresztül polgármesterként, úgy most sem kérek egyetlen fillért sem.

Nekem tudásommal, ismereteimmel és társadalmi, politikai kapcsolataimmal kell a község fejlődését szolgálnom”

– mondta lapunknak a volt fideszes képviselő. Néhány hónappal ezelőtt egyébként még a pusztaottlakai szafaripark pénztárosa volt.

A 24.hu írta meg nemrégiben, hogy Simonka és 32 társa elleni vádak középpontjában álló, mára felszámolt mezőgazdasági cég utolsó vagyona, egy 300 millió forintra becsült telephely is Simonka György köreiben landolt. Csakúgy, mint a vállalat többi vagyona, amit korábban szintén a fideszes politikus ismerősei vásároltak fel eredeti értékük töredékéért. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

„Elindult a hír, hogy a Samsung vásárolta meg” – milyen üzem létesül az őrbottyáni téglagyár helyén?

Új tulajdonosa akadt az őrbottyáni téglagyárnak, ahol az eddigiektől eltérő tevékenység folyik majd. Rögtön elindultak a találgatások, hogy kinek az érdekeltségébe került az üzem. Az önkormányzat igyekszik megnyugtatni a lakosságot: az eddig ismert információk szerint nem lesz akkumulátor-feldolgozás, sem veszélyesanyag-raktározás.