Club Aliga: "Önök egy politikai erővel állnak szemben"

Kis-Magyarország

Parázs hangulatú lakossági fórumot tartottak a hétvégén a Club Aliga ügyében. A felháborodott helyiek nem kaptak választ a kérdéseikre, mert sem a polgármester, sem a térség fideszes országgyűlési képviselője nem ment el a fórumra.

Többen az ablakokból néztek befelé, mert nem fértek be a szombati balatonvilágosi lakossági fórum helyszínére. Mindenkit érdekelt, falubelit és üdülőtulajdonost egyaránt: egy tollvonással meg lehet szüntetni szerzett jogokat és 30 év után valóban újra kiszorulnak a helyiek a Club Aliga, a hajdani MSZMP-üdülő területéről?

A fórum résztvevői azonban csak azt tudhatták meg, hogyan értelmezi a friss kormányrendeletet a tájékoztatót összehívó Aligai Fürdőegyesület. Egyetlen meghívott sem ment el tájékoztatni az embereket. Sem a térség kormánypárti országgyűlési képviselője, sem a Somogy megyei kormánymegbízott, sem az üdülőkomplexum tulajdonosának és üzemeltetőjének képviselője. De még a balatonvilágosi polgármester sem tartotta ezt fontosnak.

Pedig erős mondatok hangoztak el, mint például:

  • „Meddig hagyjuk, hogy strómanok foglalják el a területeinket?”
  • „Telik a pohár”
  • „Egy több ezres Aliga-Felcsút menet kellene…”
  • „540 méter partot veszít a falu. Mi ebben a közérdek?”
  • „Itt még a nemzetközi sajtó is meg fog jelenni, mert egy falu fog megsemmisülni!”
  • „Nem kell a politika, nincs itt a mi öltönyös celebünk se”
  • „Sírtam, amikor megtudtam…”
  • „Meg kell érteni, egy nagy hatalommal állunk szemben”
Veress Lászlóné korábbi egyesületi elnök: Sírva fakadtam...

Veress Lászlóné korábbi egyesületi elnök: Sírva fakadtam...

Fotó: A szerző felvétele

80 százalékos beépítés és sokkal kevesebb zöld

A strandot is felparcellázhatják, minden eddigi szabályozás érvényét veszíti. A kormány az egykori pártüdülő fejlesztését „nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá” nyilvánította, ami teljesen új helyzetet teremt, és kiszorítja az embereket a Balaton partjáról. A közút innentől nem közút, a közpark nem közpark, s a szabad parti sétány is megszűnik a Club Aligában, amit immár le lehet zárni a köz elől. És elzárva a települést a Balaton-parttól, ugyanúgy, mint a pártállami időkben – írta a Narancs.hu nemrégiben.

„A kormányrendelet minden szabályt felülír – kezdte a Club Aligát kiemelt beruházássá nyilvánító kormányrendelet szombati elemzését Rada Enikó, az Aligai Fürdőegyesület vezetőségi tagja. „A mostani közutakat lezárhatják, az országos építési szabályzat sem vonatkozik a beruházásra. Ősfás, arborétum jellegű területen 80 százalékra emeli a rendelet a beépíthetőséget, 20 százalékra csökkenti a zöldet és 18 méteres épületeket enged emelni. A strand is felparcellázható; a zöld terület aránya itt is csökken, 18 méteres a megengedett építménymagasság és 1000 négyzetméteres telkek alakíthatók ki. Valami „nagy dolog” készül Aligán, ebben biztosak vagyunk”.

„Nyolcvan százalék beépíthető? Hát hol van még ilyen?” – jött a rácsodálkozás a hallgatóság soraiból. De tudott még meglepetéssel szolgálni a fürdőegyesületi előadó: a kikötő egyik, mélyebb oldalán a rendelet nem engedi a közhasználatot, „vagyis eldőlt, hogy lesz-e valaha még menetrend szerinti hajójárat a Club Aliga kikötőjéből”.

És nem csak a Club Aliga területét minősítette a kormány „nemzetgazdasági szempontból” kiemeltté, hanem két másik közeli ingatlant is, a volt úttörőtáborét és a mögötte lévő telket. Ezt az egyesület sem tudta még értelmezni, sem azt kideríteni, hogy ki privatizálta a tavasszal az addigi állami tulajdont. Azt viszont kiolvasták a rendeletből, hogy az eddigi szabad parti sétányt, ahogyan a Club Aligában, ott is megszünteti.

„Hol a polgármester?”

„Ki fog a kérdéseinkre válaszolni?" – tette fel a kérdést sokak nevében egy hölgy. „Bízunk, mást aligha tehetünk. És harcolunk. A vagyonkezelő Pro-Mot Kft. szeptember-októberre ígért terveket, tájékoztatást” – közölte Fülöp Balázs egyesületi elnök.„Amikor már nem lesznek itt a nyaralótulajdonosok, nem leszünk ennyien” – jegyezte meg erre valaki.

"Hol a polgármester?" – kiabálták be, mire Fülöp Balázs azt mondta, a polgármester tárgyalásban áll az érintettekkel és nem kívánt most felszólalni. Tretykó István alpolgármester azonban ott volt, őt bírták végül szólásra (magánemberként van jelen – ezt előrebocsátotta), és azt mondta, hogy igyekszik az önkormányzat a lakosság érdekeit érvényesíteni, semmit sem feladni a szerzett jogokból, az elmúlt 30 évben kiharcolt part- és strandhasználatból, „de hogy mire jutunk, nem tudjuk, meg kell érteni, egy nagy hatalommal állunk szemben” – mondta.

Nem fértek be a terembe

Nem fértek be a terembe

Fotó: A szerző felvétele

Negyvenkét írásos kérdést fogalmaztak meg az üzemeltető és/vagy a tulajdonos képviselőjének, árulta el Fülöp Balázs elnök. Lett volna kérdésük Witzmann Mihályhoz, a térség kormánypárti országgyűlési képviselőjéhez is, de helyette csak egy levél érkezett, amiben közölte, szabadsága miatt nem tud részt venni a fórumon. Az egyeztetés összehozásában azonban szívesen segít. Ezt egyébként már Gulyás Gergely javasolta a témában érdeklődő Witzmannak küldött válaszlevelében.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint „a méltó, színvonalas szolgáltatások és az új munkahelyek hosszú ideje fennálló igénye a helyieknek a Club Aliga kapcsán”. A miniszter leveléből az is kiderül, hogy egyeztetést kezdeményezett a beruházókkal, akik továbbra is biztosítani kívánják a parthasználatot a helyiek számára. „A kikötő-, strand- és szálláshelyfejlesztés során végig figyelembe fogják venni a helyiek érdekeit, igényeit” – írta Gulyás Gergely.

„Amikor bezzeg kampány van, ide tudnak jönni” – szólalt fel egy indulatos hölgy. „Kínos ügy ez talán a képviselő úrnak? Képviselők, ez a titulusuk, de kit képviselnek? Gulyás Gergely meg talán azt akarta írni, hogy a Rákosi-, meg a Kádár-időkben 50 évig le volt zárva a Club Aliga, majd megszokjuk ezt is?” – folytatta.

Club Aliga: szűkülő bejárat

Club Aliga: szűkülő bejárat

Fotó: A szerző felvétele

„Telik a pohár”

De voltak még elszántabb nyaralótulajdonosok is. Egyikük azt kérdezte, „meddig tűrjük, hogy elvegyék a szabad partunkat, strandunkat, strómanok foglalják el a területeinket?” Másikuk szerint „telik a pohár, mindig csak tűrjük, hogy a fejünk fölött döntsenek, hogy hülyét csináljanak belőlünk a végén”. Egy úr amondó volt, hogy „passzív ellenállással minden diktatúra ellen fel lehet lépni”. Volt, aki azt javasolta, hogy adjanak meg azok egy időpontot, akik most nem jöttek el, „és mi eljövünk akár este tízkor is, és föltesszük a kérdéseinket”.

A fórum egyik jogász végzettségű felszólalója azt mondta, jogi érvekkel itt aligha lehet valamire menni, „ezek csak az erőből értenek, szervezni kell valamit, például egy több ezres Aliga-Felcsút menetet”. Egy baseballsapkás férfi úgy vélte, a politikát ki kell zárni, „a politikus csak öltönyös celeb, a mi öltönyös celebünk most nem jött el”. Balla Péter azonban (a Somogy megyei közgyűlés tagja a Momentum színeiben) azt mondta, „önök egy politikai erővel állnak szemben, amelyik ezt a Balaton-partot is magának akarja, tehát a Club Aliga ügye maga a politika”.

„Mit tudtak volna mondani?”

Bukovszki András alelnök, képviselő és Fülöp Balázs egyesületi elnök

Bukovszki András alelnök, képviselő és Fülöp Balázs egyesületi elnök

Fotó: A szerző felvétele

A fórum vége felé Bukovszki András egyesületi alelnökként, önkormányzati képviselőként és építészként próbálta elmagyarázni – mivel úgy érezte, sokan továbbra sem értik, mi a tét –, hogy „540 méternyi Balaton-partot veszít a falu, a közút megszűnik közútnak lenni, a közparkot, a strandot, az ősfást beépítik, ez a közérdek? Nincsenek itt, akiket meghívtunk? Mit tudtak volna mondani? Hoztak volna egy makettet, a strandon 18 méter magas épületekkel? Aligát ez a kormányrendelet megsemmisíti. Nem akarunk mi politizálni, de a mi ügyünk bizony kőkemény politika. Itt még a nemzetközi sajtó is meg fog jelenni, mert itt egy falu fog megsemmisülni. A Club Aliga a Rákosi-féle, kártalanítás nélküli kisajátítás után a Kádár-időkig köztulajdon volt, majd utána harminc évig senki nem merte elvenni a partot. Most ez is megtörténik. ”

„Nálam senki sem szomorúbb” – állította Veress Lászlóné, az Aligai Fürdőegyesület tiszteletbeli elnöke, korábbi vezetője, még abból az időből, amikor a tüntetéseket szervezték a helyiek parthasználata érdekében. „Harminc év munkáját látom most a semmibe menni. Amikor elolvastam a kormányrendeletet, sírva fakadtam…”

Ellenzéki „fehér sapkások”

A fórum végül anélkül oszlott fel, hogy „Aliga-Felcsút menetről”, vagy bármi másról szavaztak volna. Kerítéshez, kapuhoz láncolást csak azok az ellenzéki politikusok emlegettek, akik a meghívottakkal ellentétben ott voltak a fórumon, majd utána sajtótájékoztatót tartottak a Club Aligánál, ahogy mondták, „a fehér sapkások teljes létszámban”.

Potocskáné Kőrösi Anita, Bősz Anett, Gurmai Zita

Potocskáné Kőrösi Anita, Bősz Anett, Gurmai Zita

Fotó: A szerző felvétele

Vagyis Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik), Gurmai Zita (MSZP), Bősz Anett (Liberálisok), Ráczné Földi Judit (DK), Szendefy Mária (LMP) és Kamasz Julianna (Momentum).

(Címlapfotónk: egy gombostűt sem lehetett leejteni a lakossági fórumon. A felvételt szerzőnk készítette.)

Figyelmébe ajánljuk