Lezárhatják az emberek elől a Club Aligát és a Balaton-partot, mint a kommunista állampárt idején

  • narancs.hu
  • 2020.08.16 07:58

Kis-Magyarország

A strandot is felparcellázhatják, minden eddigi szabályozás érvényét veszíti. A helyiek falurombolást kiáltanak. A kormány az egykori pártüdülő fejlesztését „nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá” nyilvánította, ami teljesen új helyzetet teremt, és kiszorítja az embereket a Balaton partjáról.

A közút innentől nem közút, a közpark nem közpark, s a szabad parti sétány is megszűnik a Club Aligában, amit immár le lehet zárni a köz elől. És elzárva a települést a Balaton-parttól, ugyanúgy, mint a pártállami időkben – ez olvasható ki az egykori pártüdülő fejlesztését „nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá” nyilvánító minapi kormányrendeletből. A tulajdonos Appeninn Nyrt. több mint 7 milliárd forint támogatást kapott. A Magyar Narancs és a Narancs.hu az elmúlt időszakban rendszeresen beszámolt a Club Aliga körül történtekről. Ezekről itt, itt és itt olvashat.

„Szörnyű, hihetetlen, ez valóságos falurombolás” – ilyen reakciókat hallottunk, amikor Balatonvilágoson olyan helybéliekkel és üdülőtulajdonosokkal beszéltünk, akik már tájékozódtak, mit is tartalmaz a kormányrendelet. Megjelenése óta ezt elemzi mondatról mondatra óta az Aligai Fürdőegyesület, hogy el tudja dönteni: mit lépjen ebben a helyzetben?

Hétezer aláírás

Napokkal a kormányrendelet napvilágra kerülése előtt adta át Fülöp Balázs egyesületi elnök azt a 7 ezer aláírást tartalmazó petíciót Takács Károly balatonvilágosi polgármesternek, amelyben arra kérik az önkormányzatot: ha nem teljesül a helyiek és az üdülőtulajdonosok évekkel ezelőtt szerződésbe foglalt igénye, akkor menjen perre e követelések érvényesítéséért a Club Aliga új tulajdonosaival. Például hogy a Club Aliga köztulajdonú közútjai, közparkja és szabad parti sávja kerüljön a település tulajdonába.

A 7 ezer aláírás: Fülöp Balázs és Takács Károly

A hétezer aláírás (Fülöp Balázs, Takács Károly)

Fotó: aligaifurdoegylet.hu

Sok ezer aláírás ide vagy oda, a 388/2020-as kormányrendelet, úgy fest, véglegesen eldöntötte azt a kérdést, megmarad-e a Club Aligában az utak, a parti sáv, így többek között a strand használatának joga a helyiek számára? A válasz, amit sokan sejtettek akkor, amikor nemrég az akkor még Mészáros Lőrinc- és Tiborcz István-közeli Appeninn Nyrt. került birokon belülre az egykori pártüdülőben, hogy nem marad meg. (Mészáros és Tiborcz azóta kiszállt a cégből.)

A fürdőegylet is azt írja Facebook-posztjában: „A kormányrendelet kimondja, hogy a megjelölt telkek és az azokból telekalakítással kialakításra kerülő telkek közterületként, illetve közútként nem alakíthatók ki. Szeretnénk mindenkit emlékeztetni, hogy Balatonvilágos településnek érvényes szerződése van a fejlesztővel, amely alapján a Club Aligában közutakat, Balaton-parti közparkot, illetve szabad parti sétányokat kell kialakítani; azokat a köz számára nyitva kell hagyni. A rendelet viszont felhatalmazza a fejlesztőt, hogy ezeket a közfunkciókat ne alakítsa ki: megszüntesse a közutakat, megszüntesse a parti sétányt és vízparti telkeket alakítson ki, építési telekké alakítsa a közparkot és a zöld területeket, továbbá lehetősége van a terület teljes lezárására is.”

Volt, aki sírva fakadt

„Aggódunk, mert az új tulajdonosok még nem mutatták be a terveket” – mondta Rada Enikő fürdőegyleti tag a hvg.hu videóriportjában, ugyancsak néhány nappal azelőtt, hogy a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította volna a Club Aliga-fejlesztést. Az elmúlt hetekben egyébként feltűnően sokan léptek be az elmúlt három évtizedben a szabad parthasználatért sokat küzdő civil szervezetbe. Amikor azt tartották hatásosnak, tiltakozó demonstrációkat is szerveztek.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt: pirossal satírozva

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt: pirossal satírozva

Fotó: aligaifurdoegylet.hu

Úgy hallottuk a faluban, sokan sejtették, valami készül, nem véletlen a nagy csend; és az sem, hogy a tulajdonosok titkolják a lakosság, az önkormányzat elől a fejlesztési elképzeléseiket. Az egyik újonnan belépő, nyaralóingatlannal rendelkező, amúgy fővárosi férfi azt mondta a Narancs.hu-nak: „Nagy veszélyt érzek, ezért beszéltem rá a szomszédokat is belépésre, talán az egyesület tud még tenni valamit az érdekünkben. Itt az aligai részen nincs más Balatonhoz jutási lehetőség, csak a volt pártüdülő. Most megint lezárják előlünk, mint Rákosi és bandája, meg Kádárék alatt? Negyven éve itt vagyunk tavasztól őszig. Mit csináljunk, költözzünk el? – kérdezte.

Majd folytatta: „A szomszéd idős hölgy sírva fakadt, amikor elmondtam neki, mi készül. Amikor előbb 1 milliárd, majd 7,3 milliárd forintot kapott a beruházás a Kisfaludy-programból, majd előbb Mészáros, azután Tiborcz is kiszállt a 'buliból', még jobban megijedtünk, mert attól tartottunk, itt valami akkora nagy disznóság készül, hogy valakik nem akarják, hogy ennek a két névnek köze legyen hozzá, legalábbis amíg a botrány el nem ül…”

Senki nem mert a helyiek elé állni

Olvasva a kormányrendeletet, nem lehet csodálkozni azon, hogy eddig nem került napvilágra, mi is készül a Club Aligában. Senki nem mert a helyiek elé állni azzal, ami viszont a kiemelt beruházást lehetővé tevő dokumentumból fehéren-feketén kiolvasható. Eszerint még a strandot is fel lehet parcellázni 1000 négyzetméteres telkekre, és 18 méter magas építmény is emelhető a partra, merthogy minden korábbi szabályozás érvényét veszíti. A közút elveszíti eddigi közút funkcióját, a közpark pedig közpark jellegét. A szabad parti sétány is megszűnik.

Az országos építési szabályzatban foglalt parkoló-kialakítási előírásoknak is csak a 30 százalékát kell figyelembe venni a fejlesztés során. Beszédes kitétel, ha a beruházás más, nem említett jogszabályba ütközne, úgy azt sem kell betartani. S mindennek az indoka: munkahelyteremtés! A beruházást egyébként a kormányrendelet szerint kormánybiztosként Neszményi Zsolt, a Somogy Megyei Kormányhivatal vezetője felügyeli.

A fürdőegyesület még elemez

„Munkahelyteremtés címszóval a lakosságot kizárják az őt jogosan megillető parthasználatból, mindezt a lakosság pénzéből, közpénzből megtámogatva” – összegez Viszt Attila korábbi balatonvilágosi önkormányzati képviselő. „A 47 hektáros Club Aligából 37 hektár magánterület; és mégis nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánítják. Ez kinek is az érdeke? Majd meglátjuk, ki fog derülni, de hogy nem a közé, az biztos.”

Egy régi egyleti tag szerint „itt egy különálló város épülhet majd ki, a falutól teljesen elszigetelten. Most 1200 választópolgár él a településen, de idővel az ideköltözők kerülhetnek többségbe és mindenről ők dönthetnek. A Balaton-part folyamatosan épül be mindenütt, de ilyet, mint ami itt készül, még egyetlen településen sem kíséreltek meg a lakossággal szemben, ez valóságos falurombolás”.

S hogy mit lép ebben a helyzetben a korábban demonstráló, nemrég is petíciózó Aligai Fürdőegyesület? „Segítséget fogunk kérni a döntéshozóktól, hogy a lakosság által 30 éve használt parti sétányok, közutak, strand, móló és park továbbra is a köz számára hozzáférhető, nyitott legyen – feleli kérdésünkre Fülöp Balázs elnök. – Azt gondoljuk, hogy a rendelet előkésztőinek elkerülhette a figyelmét, hogy érvényes szerződések biztosítják a közterületek korlátozás nélküli használatát.”

Bukovszki András alelnök (áll) Fülöp Balázzsal (ül) harcol a helyiek jogaiért

Bukovszki András alelnök (áll) Fülöp Balázzsal (ül) harcol a helyiek jogaiért

Fotó: narancs.hu

Templommentés

1948, a terület Rákosi-féle államosítása előtt a mai Club Aliga területe volt a valamikori Balatonaliga központja; ma Balatonvilágos település része. Erre ma már csak a hajdani pártüdülő területén ma is megtalálható templom emlékeztet. Azt is a fürdőegyesület mentette meg; amikor le akarták bontani, hamarjában „papot kerítettek” és felszenteltették, így végül megmenekült.

Most jöhet Witzmann!

„Az Appeninn Nyrt. és az üzemeltető PRO-MOT Hungária Kft. Balatonvilágos Község Önkormányzatával továbbra is együttműködve, valamint a helyi érdekeket is figyelembe véve tervezi megvalósítani a térséget felvirágoztató fejlesztéseket” – áll abban a sajtóközleményben, amit a két érintett cég adott ki a kiemelt beruházásról szóló kormányrendelet megjelenése után nem sokkal. Ez alapján akár még reménykedhetnek is a világosiak.

Vagy egy másik lehetőség. Néhány hete közgyűlést tartott az Aligai Fürdőegyesület, amelyen megjelent Witzmann Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője is, és segítségét ajánlotta a helybélieknek a Club Aliga ügyében, hozzátéve, hogy balatoniként jól tudja, mi a balatoniak érdeke.

Megkérdeztük Fülöp Balázs elnököt, szaván fogják-e a képviselőt. „Az ügy tisztázásában továbbra is számítunk a támogatására, mert a kérdéses kormányrendelet alapján a Club Aliga lezárása a rendszerváltás óta először újra lehetővé vált” – mondta lapunknak az elnök.

Witzmann tehát latba vetheti befolyását, már ha van neki. Amúgy lehet; a napokban éppen egy a Fidesznek kedvező tartalmakat megjelentető siófoki Facebook-trolloldal „leplezte le” Witzmannt, amikor azt írta egy közismerten ellenzéki siófoki magánszállás helypályázat győztesének: milyen szerencsés, mert Witzmann Mihály nem akadályozta meg, hogy kaphasson a támogatásból.

Az egykori Kádár-villa a Club Aliga területén

Az egykori Kádár-villa a Club Aliga területén

Fotó: narancs.hu

Akik a nevükre vették

„Tiborcz István részét Magyarország 10. leggazdagabb embere, Jellinek Dániel plázamilliárdos vette át. Egészen pontosan ingatlancsoportja, az Indotek, az Avellino Zrt. befektetési cégen keresztül. Az Appeninn tulajdonosa a Puskás Stadionon is dolgozó, top100-as építőipari cég feje, Balázs Attila a hozzá köthető Zinventive befektetőcégen keresztül, illetve a dollármilliárdos Csányi Sándor bankjának ingatlanalapja, az OTP Ingatlanbefektetési Alap, ami még 2018 márciusában vette meg tőzsdén kívüli ügyletben a cég 5,92 százalékát a Mészáros-féle Konzumtól.” (forbes.hu)

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

„Ekkora szakadék máshol nincs”

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?