Kipakolt a szekszárdi szivárogtató: így nyomoztak a fideszes trükközés leleplezője után

  • CD
  • 2019. október 11.

Kis-Magyarország

Az önkormányzat cége rányomult a dolgozókra, hogy írjanak alá a Fidesznek. Erről videót készített, amit név nélkül, de nyilvánosságra hozott. Most pedig névvel vállalja történetét, hogy világos legyen, miképpen él vissza a kormánypárt a hatalmával.

A szekszárdi önkormányzati cégnél a dolgozókkal íratták alá a választási ajánlóíveket. A Fideszét. Nem most, az önkormányzati választás alkalmával. Illetve ilyesmiről nincsenek információink. A májusi európai parlamenti választáskor, biztosan.

A választási eljárásról szóló törvény 123. paragrafusában az áll, hogy “ajánlást a polgárok zaklatása nélkül a jelölő szervezet képviselője vagy a jelöltként indulni szándékozó választópolgár, illetve annak képviselője bárhol gyűjthet”. Csakhogy a "bárhol" mégsem azt jelenti, hogy korlátozások nélkül. A törvény 2. bekezdése azt is rögzíti ugyanis, hol nem gyűjthető ajánlás. Eszerint “az ajánló munkahelyén munkaidejében vagy munkaviszonyból, illetve munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettsége teljesítése közben” nem ösztökélhető arra, hogy aláírjon.

Cifra trükközések

Nem annyira meglepő információ, hogy a törvényi kitétel ellenére volt már, aki nem szabályosan gyűjtött ajánlásokat. Máskor is lehetett hallani hasonlókról, a 2018-as országgyűlési választás alkalmával meg cifrább trükközések is nyilvánosságra kerültek.

A szekszárdi önkormányzat tulajdonában álló Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. egyik alkalmazottja viszont megelégelte a szabad, önkéntes választás korlátozását, és videóra vette, amint ő maga aláírja a Fidesz ajánlóívét, amit a munkahelyén a kezébe nyomtak. A felvételt korábban Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő már publikálta, ám akkor az ügy nem kapott különösebb nyilvánosságot.

Sávoly Dániel viszont most azzal kereste meg a Narancs.hu-t, hogy szeretné részletesen elmesélni, mi történt, és most már névvel vállalja a történtek elbeszélését. Azt mesélte, a 2018. decemberi rabszolgatörvény parlamenti elfogadása után kereste a lehetőséget, hogy tegyen valamit a rendszer ellen, a demokráciáért. Amikor az európai parlamenti választások előtt az orra alá dugták a munkahelyén a Fidesz ajánlóívét, még visszautasította a lehetőséget, pedig látta, hogy kényszerből sokan aláírják a kollégái közül. Ő nem akarta, de erre többen mondták neki: "vigyázzon, mert kirúghatják".

Aztán eszébe jutott, kiváló alkalom lehet leleplezni a jogtalan eljárást. Így néhány nappal később maga kereste az aláírás lehetőségét a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft-nél, a telefonjával pedig videóra vette az esetet. Így sikerült dokumentálnia, hogy az önkormányzati cégnél politikai célú aláírást gyűjtenek kihasználva a dolgozók egzisztenciális függését.

Nem hagyták szó nélkül

Néhány héttel később feltöltötte a videókat a netre, majd Hadházy megosztotta azokat.

Szekszárdi önkormányzati dolgozóval a munkahelyén íratják alá fideszes propagandaívet

Ez a két kis videó nagyon szépen megmutatja és bizonyítja azt, amit persze tudunk: hogyan működik a piszkos, büdös fideszes politikai rendszer. A...

Sávoly elkövette azt a hibát, hogy látható maradt a táskája a felvételen, így beazonosíthatóvá vált. És rövidesen kiderült, a vállalat vezetése nem hagyta szó nélkül a szivárogtatást.

A videók publikását követő napon mindenkit behívtak a céghez. Levetítették a felvételt, majd számon kérték a dolgozókat. Bekérték a céges telefonokat - Sávoly azt meséli, elkezdődött egyfajta belső nyomozás.

Őt magát az EP-választás után hívatták be. Azt állította a Narancs.hu-nak, a vagyonkezelő igazgatója és a helyettese még a magántelefonját is elkérte, hogy segítsen tisztázni a történteket. Ő meg letagadta tettét, és mindenben együttműkdött velük. Bár tagadott, rá akarták bizonyítani a történteket, rendőrséggel, hazugságvizsgálóval fenyegették, na, meg azzal, ne is álmodjon róla, hogy elbocsátják. Az alku úgy szólt, ismerje be tettét, és akkor közös megegyezéssel távozhat a cégtől, vagy feljelentést tesznek a rendőrségen. Hozzátették: egyhamar a városban nem fog munkát találni, ha nem készséges.

Levegőnek nézték

A parkolóőrként dolgozó férfi mégsem vállalta fel a tettét, nem hatott a fenyegetés. Teltek a napok, kollégái nem beszéltek vele, mások is levegőnek nézték, olyan légkört akartak teremteni, hogy ne legyen kedve ott dolgozni. “Nem köszöntek, nem válaszoltak a kérdéseimre” – emlékszik vissza a történtekre. Kollégái kérdezgették, miért csinálta, ő meg csak hallgatott.

Sávoly Dániel szerint a cégnél dolgozó kollégái nem fogták fel, hogy “politikai bűncselekményt buktatott le”. Eközben értesült róla, hogy a cég vezetése nem talált jogi fogást rajta.

“Három és fél év szolgálati idő után el kellett mennem táppénzre egy sérülés miatt. Több olyan információt kaptam, amelyek mind arról szóltak: vigyázzak, mert megfigyelnek, figyeltetnek. Akárcsak a legsötétebb Rákosi-rendszer idején…”  De olyat is hallott, hogy még a szekszárdi polgármester is ráállt az ügyre, csak hogy kiderüljön, ki készítette a leleplező videót.

Nem fél

Végül sérülése miatt közös megegyezéssel akart távozni a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft.-től. Így is történt, bár négyszemközt elbeszélgetett az igazgató helyettessel, aki akkor is rákérdezett, hogy ő készítette-e a felvételeket. Nem vallotta be neki. Már nem volt értelme – teszi hozzá, miközben lapunknak névvel nyilatkozva vállalta, hogy elmeséli történetét.

Azért, hogy ezzel a tettével is hitelesítse, világossá tegye, milyen módon jut politikai hatalomhoz a Fidesz. Nem gondolja, hogy lenne vesztenivalója, holott tisztában van vele, hogy bármikor ellehetetlenítik Szekszárdon. Azt mondja: nem fél.

Kerestük az ügyben a vagyonkezelőt és az önkormányzatot is, miért gyűjtöttek így aláírásokat és igaz-e, hogy volt belső "nyomozás", miért akarták elküldeni Sávolyt, de semmilyen választ nem kaptunk.

Figyelmébe ajánljuk