Egy eset, ami sokat elmond a NER-ről: a fideszes polgármester újságot ír, hogy vetélytársait fikázza

Kis-Magyarország

Árulónak nevezik, aki a Fidesz ellen indul Apátfalván. A polgármester cikkírója és felelős szerkesztője a közpénzből megjelenő és minden háztartásba eljutó helyi önkormányzati újságnak. Kis magyar abszurd következik.

„Árulóvá válva hátba támadja a munkaadóját. Hol a tisztelet?” – írta ellenfeléről, és két képviselőjelöltről is leszedi a keresztvizet Szekeres Ferenc fideszes polgármester az apátfalvi önkormányzat lapjában, amelynek ő a felelős szerkesztője.

Apátfalván, ezen a Csongrád megyei kistelepülésen is az egykori és jelenlegi fideszesek bántják egymást a legjobban. A falubeliek szerint ez egyáltalán nem vicces, inkább siratnivaló.

Bálintné Siprikó Zsuzsanna és Kovács Józsefné is a Fidesz-KDNP jelöltjeként lett önkormányzati képviselő 2014-ben. Előbbi jó ideig alpolgármester, utóbbi a pénzügyi bizottság elnöke volt. Ám a két asszony „hirtelen elégedetlen Apátfalva fideszes vezetésével, és a helyhatósági választások közeledtével egy csapásra független jelöltek lettek” – írta róluk az Apátfalvi Hírmondó szeptemberi számának első oldalán, az Árulók szövetsége című cikkben Szekeres Ferenc polgármester (Fidesz-KDNP).

A pénztárca megtömése

Az ingyenes önkormányzati újság első oldalán kezdődő írás szerint a két képviselőasszonyt a helyi Fidesz-szervezet alkalmatlannak találta a munka folytatására. Ám „ők ezt nem tudták elfogadni”. A polgármester cikke részletezi Bálintné egészségi állapotát, azt is állítja az asszonyról, hogy „saját pénztárcájának megtömése volt a legfontosabb”, sőt, „képes volt bírósághoz fordulni pénzéhsége miatt”.

false

Kovács Józsefnét pedig szerinte hiába szólították fel többször is, hogy alakítsa igazi egyesületté a Napsugár Baráti Kört, nem tette meg, utakat is szervezett a körnek, pedig ehhez nincs végzettsége.

Terítékre kerül a cikkben Langó Csaba független polgármesterjelölt, aki Szekeres értelmezése szerint „saját munkaadója ellen indul. (...) Milyen ember az, aki annak ellenére, hogy a polgármester munkát biztosít részére, mindenben támogatta, bizalmat szavazott neki, és fizetése is közel 400.000 forint havonta, mégis árulóvá válva hátba támadja a munkaadóját! (Hol a tisztelet?)”

Szekeres megkérdezi, hogy „aki még egy háztartást sem tud vezetni”, valamint „nem élvezi a kormány és az országgyűlési képviselője bizalmát”, az miért indul egyáltalán? Válaszol is: azért, mert az ellenzék az önkormányzatokat csatatérré akarja változtatni, míg ő az építkezést és a gyarapodást kínálja a polgároknak. Úgy látja, a falu előtt nagy lehetőségek állnak, „hiszen magam mögött tudhatom Lázár János országgyűlési képviselőnket és Magyarország Kormányát is, amely garancia erre”.

Szekeres Ferenc (bal oldalt) közel Lázár Jánoshoz

Szekeres Ferenc (bal oldalt) közel Lázár Jánoshoz

Fotó: Szekeres Ferenc/Facebook.com

Szekerest eltiltották a további jogsértéstől

A cikk ügyében az érintettek kifogást nyújtottak be a helyi választási bizottsághoz. Ez a testület Szekeres Ferencet eltiltotta a további jogsértéstől, bírságot nem szabott ki. A területi választási bizottság helyben hagyta a határozatot.

A közpénzből megjelenő és polgármester által szerkesztett és részben írt lap közpénzből jelenik meg és 1300 példányban minden apátfalvi háztartásba eljut.

Langó Csaba, Langó Imre, Kovács Józsefné és Bálintné Siprikó Zsuzsanna ezután háromoldalas röplapon reagált a polgármester állításaira. Azt írják, a két képviselőasszony már hosszú ideje nem fizetett tagdíjat a Fideszben, az alapszabály szerint megszűnt a tagságuk. Így pedig nem is kerülhetett volna napirendre jelölésük.

Még csak nem is jelentkeztek, hogy a párt révén szeretnének indulni és újra bekerülni a testületbe. Bálintné az egészségi állapotára vonatkozó megjegyzések miatt feljelentést tesz, és a csapat kíváncsi: „vajon ezek után minden helyi Fidesz-tag lenyilatkozza az egészségi állapotát, vagy a korábbi kezeléseit, a pszichiátriait is beleértve?”

Táblán innen és túl

Táblán innen és túl

Fotó: rovasiras.hu

Felhívják Szekeres Ferenc figyelmét, hogy nem királyságot, hanem önkormányzatot vezet, nem ő ad fizetést másoknak, hanem ő is az önkormányzattól kapja az illetményét. A Napsugár Baráti Kör útjai ügyében tényleg történt följelentés, de a Csongrád Megyei Kormányhivatal szeptember 13-án úgy reagált, nem talált olyan körülményt, ami miatt hatósági vizsgálatot kellene indítani.

Kenyértörés a traktor miatt

A testületben az önkormányzat fölújított Rába kistraktorja miatt robbant ki a viszály. A röplap szerint a gépet a polgármester szabálytalanul elajándékozta a jegyzőnek, a testület azonban visszahozatta. Az akkor elkezdődött konfliktus végén mondott le Bálintné Siprikó Zsuzsanna az alpolgármesteri tisztségről.

Bálintné a Narancs.hu-nak azt mondja, annak idején ő állt Szekeres Ferenc mellé, mert öt éve azt gondolta, hogy bár Varga Péter, az addigi szocialista polgármester idején is fejlődött Apátfalva, kormánypárti vezetéssel mégis nagyobb lehetőségekhez jut a település. Az, hogy köztiszteletben álló családok tagjai álltak ki a fideszes csapat mellett, azt eredményezte, hogy a 2880 lelkes Csongrád megyei településen Szekeres 590 szavazatot szerezve le is győzte Varga Pétert, aki 488 voksot kapott.

A hattagú képviselő-testületben öten szintén a Fidesz-KDNP színeiben jutottak mandátumhoz. Bálintné azt mondja, a római számot is segített kiolvasni Szekeresnek egy előterjesztésen, és nem gondolta, hogy a polgármester utóbb abban a szellemben fogja intézni a dolgait, ahogyan a szeptemberi cikk stílusa tükrözi.

Elkeseredetten figyelik

Az apátfalviak elkeseredetten figyelik, ami történik. Sokan botrányosnak tartják a polgármester írását, de a válaszröplap hangvétele sem tetszik mindenkinek.

Azért is nehéz igazságot tenni, mert a 2014-es választás után lezajlott átszervezést, amely elbocsátásokkal is járt, Szekeres és Bálintné közösen vezényelte le. Akkor az előző polgármester családjának zöldséges bódéja is útban lett az önkormányzatnak, amikor a piac felújítását tervezték. A faház közterület-használati engedélyét megvonta a képviselő-testület.

Vargáék utóbb megnyerték a pert, a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság megsemmisítette az apátfalvi határozatot. Az egykori polgármester azonban kamionsofőr lett, amellett, hogy tagja a Csongrád Megyei Közgyűlésnek. Most ismét indul a választáson, Apátfalván, független képviselőjelöltként. Azt mondja, van még dolga. Apátfalván két polgármesterjelölt és 14 képviselőjelölt indul, közülük négyen a Fidesz-KDNP színeiben, a többiek függetlenek.

Szorosan Lázár mögött, Szekeres jobb hátul

Szorosan Lázár mögött, Szekeres jobb hátul

Fotó: Szekeres Ferenc/Facebook.com

Mi a becsületbeli ügy?

A jogállamiság és a sajtószabadság mifelénk becsületbeli ügy, ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök a minap Antti Rinne finn miniszterelnöknek Budapesten.

Apátfalván Szekeres Ferenc polgármester a felelős szerkesztője az Apátfalvi Hírmondónak, amelyben a választási ellenfeleit ekézte. Korábban Bálintné is volt felelős szerkesztő.

Ez a lapnév nem szerepel az Állami Számvevőszék honlapján, a listán, amely azokat a sajtótermékeket szedi betűrendbe, amelyek a 2013. évi XXXVI-os törvény értelmében elküldték hirdetési árjegyzéküket az ÁSZ-hoz, így közölhetnek politikai hirdetéseket. A polgármester írása formailag tényleg nem politikai hirdetés, de tartalmában több ponton is az. Ott biztosan, ahol építkezést és gyarapodást kínál a választóknak.

Amit szabad Jupiternek…

Vajon lehet-e jogszerűen szerkesztője egy helyi lapnak a polgármester? Ez Csongrád megyében, különösen a makói járásban azért érdekes kérdés, mert tavaly ősszel a Csongrád Megyei Közgyűlés – fideszes képviselő bejelentése nyomán – vizsgálatot indított egyik tagja, a jobbikos Kiss Attila ellen. Úgy találták, Kiss méltatlan a képviselői tisztségre, megvonták a mandátumát.

Ő az elnöke a Sándor Móricz Egyesületnek, amely a kiadója a Makói Csípős című helyi hírportálnak, és ezt így az önkormányzati törvény értelmében összeférhetetlennek találta a közgyűlés. Kiss bíróságon támadta meg a határozatot. Első körben a közigazgatási bíróság megsemmisítette a közgyűlési döntést, formai okból – kimaradt belőle az indokolás. Másodszor is megvonták Kiss mandátumát, és akkor már a bíróság is rendjén valónak találta a döntést.

Vizsgálat és bizonyítás szükséges

A törvény nem csak az önkormányzati képviselők, hanem a polgármesterek esetében is kimondja, hogy tisztségükkel összeférhetetlen, ha kiadói, felelős szerkesztői valamilyen médiumnak. Ezeket a helyzeteket azonban magától Magyarországon nem vizsgálja hatóság. Tehát, ha egy polgármester helyi lapot szerkeszt, és a képviselő-testület esetleg kíváncsi arra, ez így törvényes-e, vizsgálatot kell indítania, bizonyítást kell lefolytatni. Aztán dönteni kell, és ha az érintettnek nem tetszik a határozat, mehet a bíróságra.

A középpontban: Szekeres Ferenc

A középpontban: Szekeres Ferenc

Fotó: Szekeres Ferenc/Facebook.com

Ilyenkor információnk szerint azt vizsgálják, hogy az érintett polgármester visel-e szerkesztői felelősséget, vagy tagja-e a szerkesztő bizottságnak. Megnézik, a médiatörvény fogalmai alapján, hogy médiaszolgáltatásról van szó, vagy sajtótermékről. Fontos lehet, hogy üzletszerű-e a lap, és tájékoztatási, szórakoztatási vagy oktatási célt szolgál.

Kösz, de nem!

Sosem került szóba Apátfalván, hogy az újság szerkesztése és a polgármesteri, képviselői munka együtt összeférhetetlen? – kérdezte a Narancs.hu Szekeres Ferenctől levélben, még szeptember 23-án. Arra is kíváncsiak voltunk természetesen, van-e mód arra, hogy az érintettek reagáljanak az Apátfalvi Hírmondóban az állításaira, miért gondolja árulásnak, ha az, aki az önkormányzatnak dolgozik, elindul a választáson? Továbbá, hogy mit szól az írása ügyében benyújtott kifogáshoz.

Október elsején telefonon érdeklődtünk Szekeres Ferenc titkárságán, megkapta-e a kérdéseket, és mikor beszélhetnénk vele. Másnap reggel válaszolt: „köszönettel vettem megkeresését, de a kérdéseit nem szeretném kommentálni.”

Figyelmébe ajánljuk