Egyelőre megmenekült az aligai magaspart

  • narancs.hu
  • 2023. február 16.

Kis-Magyarország

A bíróság kimondta, le kell állítani a január 31-én megkezdett építkezést.

Az Aligai Fürdőegyesület (AFE) kezdeményezésére a Pécsi Törvényszék elrendelte a balatonaligai magaspartra tervezett öt társasház építésének felfüggesztését – írja a hvg.hu a civil szervezet Facebook-posztja alapján.

Az AFE azonnali jogvédelem elrendelését kérte annak érdekébe, hogy a 105 lakásos társasház január 31-én megkezdett építkezése – amely az aligai löszfal megbontását is tartalmazza – ne folytatódhasson. A bíróság megadta az azonnali jogvédelmet, így a magaspart egyelőre megmenekült.

Az egyesület által közzétett végzés kimondja, hogy a magaspart megbontásának környezeti hatása minden egyéb körülménytől függetlenül megállapítható, közvetlenül érinti azt a közérdeket, amelyet a bíróságnak, mint védendő értéket figyelembe kellett vennie.

🔹SIKERÜLT! A bíróság kimondta, a megkezdett építkezést fel kell függeszteni!! 🔹Az aligai magaspartra tervezett 105...

Posted by Aligai Fürdőegyesület on Wednesday, February 15, 2023

Az ügy valószínűsíthetően bírósági perre fog folytatódni. Az AFE emellett azt is megjegyezte, hogy az illetékes Balatonvilágosi Önkormányzat rendkívüli testületi ülést hívott össze, a polgármester által beadott előterjesztés szerint azonban az önkormányzat nem kíván perbe lépni a magaspart megőrzésének érdekében.

„Pedig a magaspart menthető, még nincs késő, kérjük a balatonvilágosi képviselők támogatását!”

– írták.

Az aligai magaspart tetejére tervezett hatszintes társasházak is a nagy tiltakozást kiváltók Club Aliga-beruházás elemei közé tartoznak. A civilek szerint a projekt törvénysértő, mert a vonatkozó kormányrendelet a területen turisztikai fejlesztések kivitelezésére ad lehetőséget, az egyedi beépíthetőséget biztosító jogszabályt azonban lakóépületek engedélyezésére használják. 

A Narancs.hu Club Aligával foglalkozó valamennyi cikke ide kattintva érhető el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk