Továbbra sem lépne perbe az aligai magaspartra tervezett házak ügyében a helyi önkormányzat

Kis-Magyarország

A képviselő-testület ismét leszavazta, hogy perbe lépjen a társasházakra építési engedélyt kiadó kormányhivatal ellen. Az egyik képviselő szerint következményei lehetnek Balatonvilágosra nézve, ha ezt megtennék. Belépett viszont a perbe a kormányhivatal oldalán a NER-közeli Club Aliga-fejlesztő cég.

Csütörtök reggeli ülésén a balatonvilágosi képviselő-testület elfogadta (4-3-as szavazati aránnyal) Takács Károly független polgármester érvelését, és két héten belül másodszor döntött úgy, hogy nem kíván perbe lépni a balatonaligai magaspart tetejére tervezett öt társasházra építési engedélyt kiadó somogyi kormányhivatal ellen. A helyzet tehát most az Balatonvilágoson: a Pécsi Törvényszék véleménye szerint indokolt az azonnali intézkedés, azaz az elkezdődött beruházás felfüggesztése, a helyi polgármester, illetve a képviselők többsége szerint azonban nem. Mint ismert, a történtek előzménye az, hogy a Club Aliga fejlesztői öt társasházat építenének az aligai magaspartra.

Ahogyan a nap folyamán megírtuk, az Aligai Fürdőegyesület (AFE) kezdeményezésére a Pécsi Törvényszék elrendelte e társasházak építésének felfüggesztését. Az AFE azonnali jogvédelem elrendelését kérte annak érdekében, hogy a 105 lakásos társasház január 31-én megkezdett építkezése – amely az aligai löszfal megbontását is tartalmazza – ne folytatódhasson. A bíróság megadta az azonnali jogvédelmet, így a magaspart egyelőre megmenekült.

Az egyesület által közzétett végzés kimondja, hogy a magaspart megbontásának környezeti hatása minden egyéb körülménytől függetlenül megállapítható, közvetlenül érinti azt a közérdeket, amelyet a bíróságnak, mint védendő értéket figyelembe kellett vennie.

„A Balaton-partért bármire képesek”

Korábbi cikkünkben már jeleztük, hogy az aligai magasparton 16-20 méter magas társasháztömb épülne 300 méter hosszan. Balatonvilágos község építési szabályzata szerint oda csak 4,5-10 méter magas épületeket lehetne emelni, 25 százalékos beépítettséggel. Ezt azonban felülírja, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította a Club Aliga-fejlesztést. A múlt héten egyszer már állást foglalt arról a balatonvilágosi képviselő-testület, hogy perbe kíván-e lépni az AFE oldalán. A nemleges döntés után akkor Takács Károly polgármester egy, a hallgatóságból érkezett kérdésre, hogy miért nem a falu érdekei mellé áll, azt felelte: „Nem a falu, hanem az AFE mellé kéne állni.”

A csütörtöki újabb ülésen sem született más döntés, annak ellenére sem, hogy időközben tehát a Pécsi Törvényszék helyt adott az AFE azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmének. S míg a bíróság szerint az építkezés felfüggesztését a környezeti hatások és a közérdek is indokolja, Takács Károly polgármester így érvelt: „Nem támogatok fejlődést akadályozó törekvéseket. A fürdőegyesület ismét a helyiek védelmét nevezi meg a per okaként, miközben számukra a lényeg, hogy lejussanak a vízhez, ezért bármire képesek. A környéken élők többsége azonban másként látja a jelenlegi építkezés következményeit, az új lakópark a környezetre nézve számos előnyös változással járhat, melyeket sok ott élő kifejezetten vár. Az új épületek a számítások szerint távolabb lesznek attól, hogy onnan belássanak az udvarokba; az is kérdéses, hogy a Balatonra néző panorámával rendelkező lakásokból miért akarna bárki az ellenkező irányba nézelődni. Az omlásveszélyes partfal problematikája évtizedek óta ismert, számos tanulmány több száz oldalon keresztül foglalkozott vele. Bármilyen beruházás, építkezés indul a Club Aliga területén, az omlásveszélyes területek kezelésére komoly szakmai előkészületekre, mérésekre van szükség, a beruházó tájékoztatása ez meg is történt; ennek megítélése a szakmailag felkészült építésügyi hatóság feladata. Az önkormányzatnak, illetve a polgármesternek nincs olyan közvetlen érintettsége, amely indokolná a perbe lépést.”

Lépésről lépésre szorulnak ki

A végén a perbe lépésre szavazó Hanga László képviselő azt kérdezte az ülésen: „Hogy lehet olyat kijelenteni, hogy nincs érintettsége az önkormányzatnak? Ha mást nem nézek, csak azt: sok száz fővel megnő a település lakossága, ami nem mindegy az infrastruktúra, a közszolgáltatások szempontjából sem.” A polgármester perbe lépést elutasító előterjesztését megszavazó Kovács Tamás figyelemre méltó indokkal érvelt: „Egy civil szervezet következmények nélkül tüntethet, mehet a kormányhivatal ellen, de az teljesen más, ha egy önkormányzat teszi ezt.

Ma már durvább a politikai helyzet, ez visszaüthet a falura, ellenőrzéseket kaphatunk, pályázati támogatásoktól eshetünk el, se pénz, se posztó nem lesz.

S ha sokáig húzkodjuk az oroszlán, vagyis a befektető bajuszát, előfordulhat, hogy még a strandra is csak súlyos pénzek fizetése fejében mehetünk le. Mindenki tudja, kik állnak a kiemelő kormányhatározat hátterében, én nem szeretek széllel szemben pisálni.” (A polgármesteren és Kovácson kívül Tretykó István alpolgármester és Bartek Róbert képviselő szavazta meg az előterjesztést.)

Bukovszki Andás, az AFE alelnöke erre úgy reagált, hogy őt viszont nem érdekli sem a miniszterelnök, sem a parlament, ő a település érdekeinek védelmére esküdött föl, „itt mi vagyunk a parlament, és nem engedhetjük, hogy idegen hódítók (akik már a falu szerzett jogait is eladták a szabad parti sétány megszüntetésével) térdre kényszerítsék a falut”.

Az alelnök-képviselő úgy összegzett, hogy „a partélen öt társasház épülne, a löszfal alatt 14 telket alakítanak ki és felparcellázták a Balaton-partig érő területet is. Akik itt új tulajdonosok lesznek, vagyis az újgazdagok, aligha lesznek érdekeltek abban, hogy a köznép közöttük járjon. Egyre zártabb lesz a Club Aliga, lépésről lépésre szorulunk ki onnan, Aliga egykori, a Rákosi-féle államosítás előtti központjából, vagyis Aligának a régi értelemben vége lesz.”

A polgármester találkozót szervez

Bukovszki arra is felhívta a figyelmet: az a helyi lakos is szeretett volna ügyfél jogállást az engedélyezési eljárásban, akinek az ingatlana a legközelebb esne a 16 méter magas társasházhoz, ám a kormányhivatal elutasította a kérelmét, azzal, hogy bírósághoz fordulhat – amire viszont nincsen pénze.

Lesz azonban per az Aligai Fürdőegyesület és az engedélyt kiadó Somogy Vármegyei Kormányhivatal között, amibe a helyi önkormányzat nem kapcsolódik be.

Belépett azonban a perbe a kormányhivatal oldalán a NER-közeli befektető, a sóskúti székhelyű Bayer Property Ingatlanfejlesztő Zrt.

– derül ki a Pécsi Törvényszék végzéséből.

A közelebbi folytatás: Takács Károly polgármester arról is tájékoztatta a képviselőket, hogy még egy, márciusra tervezett lakossági tájékoztató előtt találkozót szervez a befektetők és a képviselő-testület között.

(Címlapképünkön: az aligai magaspartra tervezett társasházak látványterve. Forrás: Aligai Fürdőegyesület Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk