A békéscsabai posták kétharmada bezárt, és már nem is nyit ki

Kis-Magyarország

Eredménytelennek bizonyultak Szarvas Péter békéscsabai polgármester tárgyalásai a Magyar Posta Zrt. vezetőivel: a kilencből ideiglenesen bezárt hat posta mindegyike végleg lehúzza a rolót a városban. A posta vezérigazgatója erről az „új együttműködési konstrukcióról” szóló levélben tájékoztatta a városvezetőt. Herczeg Tamás fideszes országgyűlési képviselő szerint nem helyes, ami postaügyben történik.

Balczó Barnabás, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója február 13-i dátummal levelet írt Szarvas Péter polgármesternek. A hivatalos levél tárgya némiképp megtévesztő. Ez ugyanis úgy szól: „Tájékoztatás új postai együttműködési konstrukciókról”. Ehhez képest a levél első felében azt közli Balczó a polgármesterrel, bár nagyon figyelnek arra, hogy az egyetemes postai szolgáltatások nyújtásával összefüggő jogszabályi feltételeknek megfeleljenek, mégsem nyitják újra a tavaly novemberben bezárt postákat Békéscsabán. Így azok kétharmada megszűnik.

A békési megyeszékhelyet ebből a szempontból igen erőteljes sokk érte, ugyanis 2022 őszén egyik napról a másikra a város addig működő kilenc postájából hatot bezártak. Aligha meglepő, hogy ezt a helyeik felháborodással fogadták. Ugyanígy tettek a helyi kormánypárti és ellenzéki képviselők is. A Fideszhez közel álló Hajrá Békéscsaba színeiben politizáló polgármester, Szarvas Péter ekkor levelet írt a posta első emberének, és a „takarékossági intézkedés felülvizsgálatát” kérte tőle. Fülöp Csaba és Miklós Attila, a békéscsabai képviselő-testület MSZP-frakciójának tagjai ugyancsak tiltakoztak. Egyben arra kérték Herczeg Tamás kormánypárti országgyűlési képviselőt: tegyen meg mindent, hogy a hat posta egyáltalán ne zárjon be. De levelet írtak a Magyar Posta Zrt. vezetésének is, hogy vonják vissza a döntést.

Az 59 ezer lakosú Békéscsaba legnagyobb, mintegy 15-20 ezer lakosú lakótelepén, a Lencsésin, a vasútvonalon túli hatalmas kiterjedésű Jamina városrészben és a különálló, de a megyeszékhelyhez tartozó Mezőmegyeren immár nincs és nem is lesz postahivatal. Ez főként az itt élő közép- és idősebb generációnak jelent nehézséget, sokaknak majdnem megoldhatatlan feladványt.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tavaly novemberben azt nyilatkozta, hogy ez a takarékossági intézkedés csak tavaszig szól, akkor kinyit minden akkor ideiglenesen bezárt posta. 2022. november 12-én 366 postahivatalt zártak be az országban. Kormányzati szinten most leginkább arra hivatkoznak, hogy az emberek kevesebb levelet és sárgacsekket adnak fel. Ez önmagában részben igaz, de köszönőviszonyban sincs a korábbi magyarázattal.

Mindezt most Balczó Barnabás postavezér a kormánypropagandából jól ismert elemekkel, „a szomszédban zajló ukrán-orosz háborúval”, valamint „a szankciós politika által okozott energiaválsággal” magyarázza, „amely soha nem látott kihívások elé állította a vállalatot”. Majd röviden felvázolt egy új partneri programot, amelynek révén önkormányzatok és vállalkozások – az eddigieknél jobb feltételekkel – bizonyos postai szolgálatásokat elláthatnának. Ehhez ismertetőt is csatolt. Ám arról nem tudni semmit, hogy ez mikortól startolhatna és könnyíteni meg a lakosság életét.

Az elmúlt hónapokban Szarvas Péter tárgyalt a Magyar Posta Zrt. vezetőivel a postabezárások lehetséges feloldásáról. Az egyeztetéseken ígéretet nem kapott, csak annyit, hogy majd értesítik a döntésről. Ez most megtörtént azzal, hogy a szolgáltató véglegesíti azt, amit negyedévvel ezelőtt ideiglenesnek hirdetett. A városvezető tárgyalásai tehát semmilyen eredményre nem vezettek. Mindezzel kapcsolatban Miklós Attila azt kifogásolta, hogy a polgármester nemhogy nem egyeztetett a kérdésben a képviselő-testülettel, hanem azt sem tudja, milyen álláspontot képviselt a postával folytatott és eredmény nélkül zárult tárgyalásokon.

„Ragaszkodunk mind a hat bezárt posta újranyitásához rövidített ügyfélfogadási idővel, vagy csak háromhoz? Felajánlunk bérletidíj- csökkentést vagy beszáll az önkormányzat a költségekbe?” – ismertette a lehetséges kérdéseket Miklós Attila. Hozzátette, elfogadhatatlan az a megoldás, hogy 30 százalékos költségcsökkentésre csak és kizárólag bezárással válaszol egy nagy cég, miközben számtalan más lehetőség is adódott volna.

„Kevesebb levelet és kevesebb csekket adunk fel a hivatalokban, ugyanakkor nem helyes, ami a posták ügyében történik, megteszek mindent, hogy ez ne így legyen” – reagált a Narancs.hu-nak a történtekre Herczeg Tamás, a város fideszes országgyűlési képviselője. Herczeg nem értett egyet azzal a meglátásunkkal, hogy a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója Szarvas Péternek címzett levelében a kormánypropaganda jól ismert szólamait mondta fel. Megítélése szerint súlyos energiaválság van. Hozzátette, dolgozik egy lehetséges megoldási módszeren. Ám mint a postavezér friss levele bizonyítja, ennek egyelőre még nem látszanak jelei. Herczeg Tamás viszont úgy fogalmazott portálunknak: „lassú víz, partot mos”.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk