Ismét veszélyben a balatonaligai magaspart – a fürdőegylet perel, az önkormányzat nem

Kis-Magyarország

Öt társasház épülne a legújabb tervek szerint. A helyi egyesület vissza akarja szerezni a Balaton-partot.

Beindultak a Club Aliga fejlesztői: szállodaépítési tervükről ugyan letettek, nagy lendülettel értékesítik ugyanakkor az erre a célra felparcellázott, Balatonig érő telkeket. A napokban pedig (az építési napló szerint január 30-án) az eredetileg a középtávú fejlesztési terveikben szereplő társasházegyüttes építéséhez is hozzákezdtek. Ez utóbbira január 20-án kapták meg az építési engedélyt az illetékes kormányhivataltól úgy, hogy a dokumentáció szerint ismét szerepel az elképzelésekben az aligai löszfal rézsűs megbontása.

16-20 méter magas társasházak

Százöt lakást magában foglaló öt társasház épülne a magaspart tetejére 300 méter hosszan, a 40 hektáros Club Aliga második legmagasabb pontjára

(a legmagasabbra tervezték korábban a szállodát, de a kormány a múlt hónapban visszavonta az erre eredetileg a Kisfaludy-programból megítélt 7,3 milliárd forintos támogatást), a terület délnyugati csücskébe. A házak hatszintesek, 16-20 méter magasak lennének. A társasházépítésről a balatonvilágosi képviselő-testület is tárgyalt hétfőn este.

„Akkor szembesültünk vele, hogy megint mekkora környezetrombolás készül, amikor ügyfélként megkaptuk az öt társasház látványtervét – mondta Bukovszki András önkormányzati képviselő, egyben a Club Aliga-fejlesztés első számú kritikusa, az Aligai Fürdőegyesület (AFE) alelnöke. – Cselesen, az év végét kihasználva, a terveket »eldugva« akarta átvinni elképzelését a beruházó; a kormányhivatal december 22-én tette ki hiányosan, akkor a látványtervek nélkül a dokumentációt, azzal, hogy öt nap van a véleményezésre, ám másnap január 9-ig tartó igazgatási szünet következett. Már meg is kapták az építési engedélyt, mire észleltük, hogy mi készül, s mire bírósághoz tudtunk fordulni azonnali jogvédelmet, az építési engedély végrehajthatóságának a felfüggesztését kérve. A bíróság befogadta kérelmünket, majd arra hívta fel az önkormányzatot, hogy nyilatkozzon, az AFE-hoz hasonlóan kéri-e az azonnali jogvédelmet, perbe száll-e. A per költségeit az AFE fizeti, az önkormányzatnak tehát ez egy fillérjébe sem kerülne, de fontos volna, hogy ne csak mi és rajtunk kívül még néhány civil szervezet szálljon szembe a befektetőkkel.”

 
A társasházak a tó felől nézve - látványterv
Forrás: Aligai Fürdőegyesület Facebook

8-9 millió éves löszpart

Bukovszki szerint a Club Aliga beruházója fejlesztési terveit a jelek szerint részekre bontja, hogy ne kelljen környezetvédelmi engedélyt kérnie és elkerülje az ezzel járó nyilvános eljárást. „Ha nem vagyunk elég éberek, ez sikerült is volna nekik – folytatta az egyesület alelnöke a képviselő-testületi ülésen. – Az őszi közmeghallgatáson együttműködést ígértek és azt, hogy a beruházás kormányzatilag kiemeltté nyilvánítása ellenére »visszafogottak« lesznek az építkezések során. Ezzel szemben most 16-20 méter magas épületekről van szó, holott oda a község építési szabályzata csak 4,5-10 méteres épületeket engedne, 25 százalékos beépíthetőséggel. Ezt írja felül a Club Aliga-beruházást kiemeltté nyilvánító kormányrendelet, amiben szerepel az is, hogy turisztikai fejlesztés a cél, ám ma már erről szó sincs, a magasparton és a Balaton-parton is, a település szabad parti sétányának elvételével magán ingatlanok épülnek.

Az AFE alalelnöke hozzátette, szerinte még a kormányrendelet sem írja felül a táj, a településkép, a Balaton kilátás- és látványvédelmét. „Az Aligától Almádiig húzódó magaspart a Balaton egyik csodája, 8-9 millió éves geológiai képződmény; erre a folyton mozgásban lévő, omlásveszélyes löszfalra akarják ezt a betonmonstrumot 300 méter hosszan, ráadásul még a löszfalat is megbontanák rézsűsen, ami ellen egyszer már eredményesen tiltakoztunk.” A terület ma kilátórész, amit ugyanúgy elveszíthetnek a helyiek, mint ahogyan a Balaton-partjukat veszítik el méterről méterre. „Ott luxus lakóingatlanok, itt luxus lakópark lesz, sorompóval, portával, mintha egy nagyváros lennénk, nem pedig egy csendes, »földszintes« község” – emelte ki a fürdőegyesületi elnök.

Ezért valaki felelni fog!”

Bukovszki András az ülésen felrótta Takács Károly balatonvilágosi polgármesternek (közigazgatásilag Balatonvilágoshoz tartozik Balatonaliga), hogy ismét az egyesületnek kellett lépnie, nem tájékoztatta a képviselőket se az építési engedélyről, se arról, hogy a bíróság felhívta az önkormányzatot, nyilatkozzék arról, hogy perbe kíván-e lépni. Ezt az alelnök szerint csak az AFE „nyomására” volt hajlandó napirendre tűzni, azzal az előterjesztéssel, hogy az önkormányzat ne szálljon be a perbe. „Nem csak a lakosság nem tud semmit (a társasházépítésben érintett szomszédos ingatlanokon élők sem), hanem mi, képviselők sem – érvelt Bukovszki. – Panaszt teszek a kormányhivatalnál, ezért valaki felelni fog!

Polgármester úr, alkalmatlan vagy, nem jár a falutól neked fizetés!”

Takács Károly polgármester ez utóbbira nem reagált, viszont megjegyezte, hogy ő is információhiányban szenved, a faluvezetést sem tájékoztatják. Kovács Tamás képviselő szerint szélmalomharc volna a per a kiemelő kormányrendelet tudatában, hiszen az minden előírást felülír. Felhozta az akkumulátorgyárak példáját, „ott is mintha a lakosság nem is lenne, fönt eldöntenek valamit és az úgy is lesz”. Hanga László képviselő „ha másért nem, környezetünk, unokáink érdekében” kérte a testület tagjait, hogy álljanak az egyesület mellé, s ugyanerről próbálta meggyőzni a világosi képviselőket a hallgatóságban helyet foglaló Keresztes László Lóránt LMP-s országgyűlési képviselő, a parlament fenntartható fejlődés bizottságának elnöke is. „Itt megint a profitérdek, a magánbefektetői érdek kerül szembe a helyi és a nemzeti érdekkel – mondta. – Hiszen országos jelentősége van annak, hogy helyi természetvédelmi értéket akarnak elpusztítani piaci érdekek mentén. A jövő nemzedékek szószólójához fordulok, hogy foglaljon állást. De a helyi képviselők is tegyenek meg mindent, amit megtehetnek. Lázár János miniszter azt ígérte: egyetlen beruházás sem mehet szembe a helyiek akaratával. Akadályozzuk meg ezt az esztelen pusztítást!”

 
A társasházak Balatonaliga felől - látványterv
Forrás. Aligai Fürdőegyesület Facebook

A balatonvilágosi képviselő-testületben végül csak két igen szavazatot kapott az, hogy az önkormányzat álljon az Aligai Fürdőegyesület mellé a perben (Bukovszki András és Hanga László voksolt igennel), hárman nemmel szavaztak, egy tartózkodás mellett. A polgármester (aki egyébként jelezte, hogy „már intézés alatt van egy márciusi lakossági tájékoztató Club Aliga-ügyben”) is nemmel voksolt, mire valaki a hallgatóságból kérdőre vonta, hogy „miért nem a falu mellé áll”. Takács Károly azt felelte: „Nem a falu mellé kellett volna, hanem az AFE mellé.”

Vissza fogjuk venni a partot!”

A testületi ülésen a Club Aliga NER-közeli befektetőinek előterjesztése nyomán újabb hét, partig érő telek elővásárlási jogáról mondott le az önkormányzat azáltal is, hogy mind a hat jelen lévő képviselő tartózkodott a szavazásnál. Az üdülőkomplexum korábban bárki által szabadon használható 540 méter hosszú Balaton-parti sétánya ezáltal az utolsó méterig magánkézbe került. Bukovszki András ezzel kapcsolatban azt mondta: „Kértem a hivatalt, hogy tájékoztassa a vevőket: az eladó ugyan tehermentesnek tüntette fel ezeket az ingatlanokat, ám valójában kötelessége e területen a szabad parti sétány biztosítása. Hogy a partig érő telkeket megvásárló gazdag vevők is tudjanak róla: egyszer vissza fogjuk venni a partunkat!”

A Narancs.hu Club Aligával foglalkozó valamennyi cikke ide kattintva érhető el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk