Ismét veszélyben a balatonaligai magaspart – a fürdőegylet perel, az önkormányzat nem

Kis-Magyarország

Öt társasház épülne a legújabb tervek szerint. A helyi egyesület vissza akarja szerezni a Balaton-partot.

Beindultak a Club Aliga fejlesztői: szállodaépítési tervükről ugyan letettek, nagy lendülettel értékesítik ugyanakkor az erre a célra felparcellázott, Balatonig érő telkeket. A napokban pedig (az építési napló szerint január 30-án) az eredetileg a középtávú fejlesztési terveikben szereplő társasházegyüttes építéséhez is hozzákezdtek. Ez utóbbira január 20-án kapták meg az építési engedélyt az illetékes kormányhivataltól úgy, hogy a dokumentáció szerint ismét szerepel az elképzelésekben az aligai löszfal rézsűs megbontása.

16-20 méter magas társasházak

Százöt lakást magában foglaló öt társasház épülne a magaspart tetejére 300 méter hosszan, a 40 hektáros Club Aliga második legmagasabb pontjára

(a legmagasabbra tervezték korábban a szállodát, de a kormány a múlt hónapban visszavonta az erre eredetileg a Kisfaludy-programból megítélt 7,3 milliárd forintos támogatást), a terület délnyugati csücskébe. A házak hatszintesek, 16-20 méter magasak lennének. A társasházépítésről a balatonvilágosi képviselő-testület is tárgyalt hétfőn este.

„Akkor szembesültünk vele, hogy megint mekkora környezetrombolás készül, amikor ügyfélként megkaptuk az öt társasház látványtervét – mondta Bukovszki András önkormányzati képviselő, egyben a Club Aliga-fejlesztés első számú kritikusa, az Aligai Fürdőegyesület (AFE) alelnöke. – Cselesen, az év végét kihasználva, a terveket »eldugva« akarta átvinni elképzelését a beruházó; a kormányhivatal december 22-én tette ki hiányosan, akkor a látványtervek nélkül a dokumentációt, azzal, hogy öt nap van a véleményezésre, ám másnap január 9-ig tartó igazgatási szünet következett. Már meg is kapták az építési engedélyt, mire észleltük, hogy mi készül, s mire bírósághoz tudtunk fordulni azonnali jogvédelmet, az építési engedély végrehajthatóságának a felfüggesztését kérve. A bíróság befogadta kérelmünket, majd arra hívta fel az önkormányzatot, hogy nyilatkozzon, az AFE-hoz hasonlóan kéri-e az azonnali jogvédelmet, perbe száll-e. A per költségeit az AFE fizeti, az önkormányzatnak tehát ez egy fillérjébe sem kerülne, de fontos volna, hogy ne csak mi és rajtunk kívül még néhány civil szervezet szálljon szembe a befektetőkkel.”

 
A társasházak a tó felől nézve - látványterv
Forrás: Aligai Fürdőegyesület Facebook

8-9 millió éves löszpart

Bukovszki szerint a Club Aliga beruházója fejlesztési terveit a jelek szerint részekre bontja, hogy ne kelljen környezetvédelmi engedélyt kérnie és elkerülje az ezzel járó nyilvános eljárást. „Ha nem vagyunk elég éberek, ez sikerült is volna nekik – folytatta az egyesület alelnöke a képviselő-testületi ülésen. – Az őszi közmeghallgatáson együttműködést ígértek és azt, hogy a beruházás kormányzatilag kiemeltté nyilvánítása ellenére »visszafogottak« lesznek az építkezések során. Ezzel szemben most 16-20 méter magas épületekről van szó, holott oda a község építési szabályzata csak 4,5-10 méteres épületeket engedne, 25 százalékos beépíthetőséggel. Ezt írja felül a Club Aliga-beruházást kiemeltté nyilvánító kormányrendelet, amiben szerepel az is, hogy turisztikai fejlesztés a cél, ám ma már erről szó sincs, a magasparton és a Balaton-parton is, a település szabad parti sétányának elvételével magán ingatlanok épülnek.

Az AFE alalelnöke hozzátette, szerinte még a kormányrendelet sem írja felül a táj, a településkép, a Balaton kilátás- és látványvédelmét. „Az Aligától Almádiig húzódó magaspart a Balaton egyik csodája, 8-9 millió éves geológiai képződmény; erre a folyton mozgásban lévő, omlásveszélyes löszfalra akarják ezt a betonmonstrumot 300 méter hosszan, ráadásul még a löszfalat is megbontanák rézsűsen, ami ellen egyszer már eredményesen tiltakoztunk.” A terület ma kilátórész, amit ugyanúgy elveszíthetnek a helyiek, mint ahogyan a Balaton-partjukat veszítik el méterről méterre. „Ott luxus lakóingatlanok, itt luxus lakópark lesz, sorompóval, portával, mintha egy nagyváros lennénk, nem pedig egy csendes, »földszintes« község” – emelte ki a fürdőegyesületi elnök.

Ezért valaki felelni fog!”

Bukovszki András az ülésen felrótta Takács Károly balatonvilágosi polgármesternek (közigazgatásilag Balatonvilágoshoz tartozik Balatonaliga), hogy ismét az egyesületnek kellett lépnie, nem tájékoztatta a képviselőket se az építési engedélyről, se arról, hogy a bíróság felhívta az önkormányzatot, nyilatkozzék arról, hogy perbe kíván-e lépni. Ezt az alelnök szerint csak az AFE „nyomására” volt hajlandó napirendre tűzni, azzal az előterjesztéssel, hogy az önkormányzat ne szálljon be a perbe. „Nem csak a lakosság nem tud semmit (a társasházépítésben érintett szomszédos ingatlanokon élők sem), hanem mi, képviselők sem – érvelt Bukovszki. – Panaszt teszek a kormányhivatalnál, ezért valaki felelni fog!

Polgármester úr, alkalmatlan vagy, nem jár a falutól neked fizetés!”

Takács Károly polgármester ez utóbbira nem reagált, viszont megjegyezte, hogy ő is információhiányban szenved, a faluvezetést sem tájékoztatják. Kovács Tamás képviselő szerint szélmalomharc volna a per a kiemelő kormányrendelet tudatában, hiszen az minden előírást felülír. Felhozta az akkumulátorgyárak példáját, „ott is mintha a lakosság nem is lenne, fönt eldöntenek valamit és az úgy is lesz”. Hanga László képviselő „ha másért nem, környezetünk, unokáink érdekében” kérte a testület tagjait, hogy álljanak az egyesület mellé, s ugyanerről próbálta meggyőzni a világosi képviselőket a hallgatóságban helyet foglaló Keresztes László Lóránt LMP-s országgyűlési képviselő, a parlament fenntartható fejlődés bizottságának elnöke is. „Itt megint a profitérdek, a magánbefektetői érdek kerül szembe a helyi és a nemzeti érdekkel – mondta. – Hiszen országos jelentősége van annak, hogy helyi természetvédelmi értéket akarnak elpusztítani piaci érdekek mentén. A jövő nemzedékek szószólójához fordulok, hogy foglaljon állást. De a helyi képviselők is tegyenek meg mindent, amit megtehetnek. Lázár János miniszter azt ígérte: egyetlen beruházás sem mehet szembe a helyiek akaratával. Akadályozzuk meg ezt az esztelen pusztítást!”

 
A társasházak Balatonaliga felől - látványterv
Forrás. Aligai Fürdőegyesület Facebook

A balatonvilágosi képviselő-testületben végül csak két igen szavazatot kapott az, hogy az önkormányzat álljon az Aligai Fürdőegyesület mellé a perben (Bukovszki András és Hanga László voksolt igennel), hárman nemmel szavaztak, egy tartózkodás mellett. A polgármester (aki egyébként jelezte, hogy „már intézés alatt van egy márciusi lakossági tájékoztató Club Aliga-ügyben”) is nemmel voksolt, mire valaki a hallgatóságból kérdőre vonta, hogy „miért nem a falu mellé áll”. Takács Károly azt felelte: „Nem a falu mellé kellett volna, hanem az AFE mellé.”

Vissza fogjuk venni a partot!”

A testületi ülésen a Club Aliga NER-közeli befektetőinek előterjesztése nyomán újabb hét, partig érő telek elővásárlási jogáról mondott le az önkormányzat azáltal is, hogy mind a hat jelen lévő képviselő tartózkodott a szavazásnál. Az üdülőkomplexum korábban bárki által szabadon használható 540 méter hosszú Balaton-parti sétánya ezáltal az utolsó méterig magánkézbe került. Bukovszki András ezzel kapcsolatban azt mondta: „Kértem a hivatalt, hogy tájékoztassa a vevőket: az eladó ugyan tehermentesnek tüntette fel ezeket az ingatlanokat, ám valójában kötelessége e területen a szabad parti sétány biztosítása. Hogy a partig érő telkeket megvásárló gazdag vevők is tudjanak róla: egyszer vissza fogjuk venni a partunkat!”

A Narancs.hu Club Aligával foglalkozó valamennyi cikke ide kattintva érhető el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.