Egyelőre visszavonták az alsózsolcai akkufeldolgozó engedélykérelmét

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 21.

Kis-Magyarország

A cég most környezeti hatásvizsgálati eljárást indít, eddig ugyanis ezt nem vizsgálták. 

Augusztus végén derült ki, hogy a szlovén Andrada-csoport akkumulátor-újrahasznosító üzemet akar építeni a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsózsolcán, a beruházást akkor maga Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be. Az üzem létesítése viszont komoly ellenérzést váltott ki a helyiekből, amikor szeptember elején a cég képviselői a helyieknek próbálták bemutatni a még üres üzemcsarnokot és az üzem előnyeit, a biztonságiaknak kellett őket kimenekítenie

A Momentum az akkufeldolgozó ellen az előző héten több száz fős demonstrációt is tartott Miskolcon, valamint aláírásgyűjtésbe is kezdtek.

Csöbör Katalin, a térség fideszes országgyűlési képviselője viszont most a Facebook-oldalán arról írt, hogy 

az Andrada visszavonta az alsózsolcai újrahasznosító létesítésére vonatkozó engedélykérelmét.

Erdei Sándor Zsolt, a Momentum legújabb miskolci önkormányzati képviselője a Facebook-oldalán azt írta, érdemes volt tüntetni. "Borsod-Abaúj-Zemplén megyen ne legyen a Fidesz kormány hulladéklerakója, veszélyes anyag-feldolgozó üzemeinek telephelye! Köszönet mindenkinek, minden pártnak, és szervezetnek, és a lakosságnak aki velünk tartott!" – tette hozzá. 

Csöbör Katalin bejegyzése szerint viszont a cég nem tett le örökre a beruházásról, ugyanis a képviselő azt írta, hogy "az előzetes vizsgálati eljárás helyett a vállalat – megelőzve a hatóság esetleges ilyen irányú kérését – környezeti hatásvizsgálati eljárást indít". Korábban ugyanis arról is szó volt, hogy nem is készült környezeti hatástanulmány a gyárhoz, a terület viszont szigorúan védett vízbázison fekszik. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk