Pilismarót polgármestere: Nem lesz bánya!

Kis-Magyarország

A helyi népszavazás után teljes egység alakult ki a pilismaróti képviselő-testületben, hogy nem engednek a bányanyitásnak, így a bányavállalkozó mostanra egyedül maradt. Ez azt jelenti, hogy jelen állás szerint biztosan nem lesz bánya, viszont egy jogi csatározás veheti kezdetét. 

Újabb fordulat állt be a pilismaróti bányaügyben. Mint ismert, évek óta húzódik egy vita a dunakanyari településen, ugyanis egy bányavállalkozó kitermelést tervez, amit helyi civilek elleneznek. A nézeteltérés egy ponton odáig fajult, hogy a község korábbi polgármestere és képviselő-testülete is lemondott. (A témával többször is részletesen foglalkozott a Magyar Narancs). 

A témában augusztus végén helyi népszavazást tartottak, amely ugyan érvénytelen és eredménytelen lett, mert nem ment el rá a szavazásra jogosultak több mint 50 százaléka voksolni, viszont a szavazók közel 90 százaléka (672 fő) nemmel szavazott a bányára

Hunyadi Balázs polgármester a népszavazást követően pár héttel most egy szándéknyilatkozatot tett közzé a Facebookon, amelynek értelmében

„oly módon szeretnénk lezárni a kavics- és homokbánya ügyét, hogy az ne valósulhasson meg!”

Szándéknyilatkozat A szeptember 8-án kelt levelemben jeleztem Önöknek, hogy a pilismaróti kavics- és homokbánya ügyében...

Posted by Hunyadi Balázs polgármester on Wednesday, September 20, 2023

Miért fontos ez?

Hunyadi Balázs polgármester megítélése megosztó volt a településen, ugyanis a tavaly májusi időközi választás során sokan azért voksoltak rá, mert úgy vélték, hogy ellenzi a bányanyitást. Később azonban az derült ki, hogy van benne hajlandóság, hogy bizonyos feltételek mellett tárgyaljon a bánya megnyitásáról. A mostani közleménye értelmében viszont – a népszavazás eredményének tükrében – arra az álláspontra jutott, hogy ne induljon meg a kavics kitermelése Pilismaróton. 

Ennek azért van jelentősége, mert a bányanyitás feltétele, hogy a képviselő-testület módosítja a településrendezési tervet, valamint a helyi építési szabályzatot (hész). Ugyanakkor az önkormányzatnak már van egy aláírt szerződése a bányát tervező Gm-PRO Kft.-vel, vagyis amennyiben elállnak a bányanyitástól, úgy jogi hercehurca veheti kezdetét.

Nem véletlen, hogy a Hunyadi által posztolt szándéknyilatkozatban azt írják: a korábbi határozatok visszavonása és/vagy szerződések egyoldalú felmondása miatt peres eljárások indulhatnak az önkormányzat ellen, ezért minden jogi segítséget előre is megköszönnek

Az ügyet felkaroló Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület (Dunakéke) arról posztolt, hogy a polgármester kérte az őket képviselő ügyvédi iroda segítségét. 

Az önkormányzat ellenáll

Hunyadi Balázs nem akart jogi kérdésekben állást foglalni, amikor a Narancs.hu arról kérdezte, hogy milyen anyagi kár érheti az önkormányzatot a szerződés felmondása miatt, nem tudta megmondani, hogy ez mekkora összeget jelenthet a község számára. Azt ugyanakkor nem gondolja, hogy totális csőd állhat be Pilismaróton. Érdemes megjegyezni, hogy Molnár Péter, a Gm-PRO Kft. ügyvezetője 2017-ben indította el a projektet, ekkor kért kutatási engedélyt a tervezett területre, ezt követően indult a környezetvédelmi hatástanulmány, amire elsőkörben megkapták az engedélyt, vagyis mostanra jó pár millió forintja állhat az el nem indult kitermelésben. 

Hunyadi Balázs tájékoztatása szerint ugyanakkor teljes a többség a képviselő-testületben arra nézve, hogy ne legyen bánya: vele együtt négy képviselő írta alá a szerződés felmondásáról szóló szándéknyilatkozatot, a másik három képviselő pedig már korábban arra nyújtott be előterjesztést, hogy szüntessék meg a szerződést. Magyarán ismerve a képviselők álláspontját a kérdésben, ebben a ciklusban biztosan nem szavazzák meg a bánya megnyitását lehetővé tevő településrendezési terv, valamint a hész módosítását. 

„Volt időszak, amikor egyes képviselők, ha és amennyiben úgy alakult volna a helyzet, szavazhattak volna igennel. Most nem ez a helyzet”

– fogalmazott lapunknak Hunyadi Balázs polgármester. 

A Dunakéke arról posztolt, hogy egy csütörtöki találkozón a polgármester és a képviselők meghallgatták a civil szervezet jogi képviselőinek álláspontját. Az állásfoglalásuk szerint a szerződés semmissé nyilvánításával végleg lezárható lenne a bányaügy, erről azonban a képviselő-testület hozhat döntést.

Telefonon próbáltuk elérni Molnár Pétert, a Gm-PRO Kft. ügyvezetőjét, de ezidáig nem reagált megkereséseinkre. Ha ez később megtörténik, beszámolunk róla. 

Nem mellékesen jegyezzük meg, hogy a népszavazás eredményétől függetlenül nem állt jól a társaság szénája, ugyanis Dunakanyar-szerte voltak ellenzői a bányanyitásnak, illetve az Energiaügyi Minisztérium megszüntette a környezetvédelmi engedélyét is. Ugyanakkor a térség országgyűlési képviselői nem hallatták a hangukat a témában.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk