Elhunyt a koronavírus-fertőzéssel kezelt nyíregyházi kórházigazgató

  • B. T.
  • 2020. október 21.

Kis-Magyarország

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház hivatalos Facebook-oldalának tájékoztatása szerint elhunyt az intézmény főigazgatója, Adorján Gusztáv.

A hírt a nyíregyházi önkormányzat honlapja szerda délelőtt tette közzé.

A Narancs.hu érdeklődésére még október 8-án erősítette meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház sajtófőnöke, Vitkai Éva, hogy az intézmény főigazgatója, Adorján Gusztáv koronavírus-fertőzés miatt kórházi ellátásra szorul.

Ehhez akkor Vitkai hozzátette, hogy a kontaktkutatás a járványügyi szabályok szerint megtörtént, közvetlen munkatársai között ismert koronavírus-fertőzött jelenleg nincs. A nyíregyházi oktatókórház főigazgató-főorvosa feladatait a felépülése alatt intézményük orvosigazgatója, egyben főigazgató-helyettese látja el. Azonban azt a nyíregyházi kórház sajtófőnöke akkor nem erősítette meg, a Narancs.hu viszont megírta, hogy Adorján állapota súlyos, ezért a fővárosban folyik a gyógykezelése.

Az Adorján Gusztáv által vezetett Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház észak-alföldi régió három megyéjének, Jász-Nagykun-Szolnoknak, Hajdú-Biharnak és Szabolcs-Szatmár-Beregnek az összes középsúlyos és súlyos Covid-fertőzöttjét fogadja az operatív törzs korábbi döntése alapján.

Adorján Gusztáv közéleti szerepet is vállalt, ő volt a nyíregyházi közgyűlésben a legnagyobb frakció vezetője, a Fidesz-KDNP színeiben, emellett magas tisztséget töltött be a Tiszántúli Református Egyházkerületben.

A Narancs.hu helyi forrásokból úgy értesült, hogy Adorján Gusztáv a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjeként szeptember 30-án még részt vett a közgyűlés előtti egyik bizottsági ülésén, de az október 1-jei nyíregyházi közgyűlésen már nem jelent meg. Csak feltételezhető, hogy fertőző betegsége miatt nem vett részt a testületi ülésen.

Az ügyben október 8-án megkerestük Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) nyíregyházi polgármestert. Azt kérdeztük tőle írásban, hogy az eset kapcsán bármilyen járványintézkedést életbe léptettek-e a szabolcsi főváros polgármesteri hivatalában. Választ azonban nem kaptunk.

Adorján Gusztávot 2016-ban Nyíregyháza díszpolgárává választották, 66 éves volt.

Figyelmébe ajánljuk