Többletköltség nélkül? A szegedi börtönből viszik az ebédet a gyulaiba

Kis-Magyarország

A szegedi büntetés-végrehajtási intézetből szállították minden nap az ételt a gyulai börtönbe, de ez nem került többletköltségbe, s annak ellenére sem aggályos, hogy a Szegedi Fegyház és Börtön egyik részlegében felütötte fejét a koronavírus járvány – válaszolta a Narancs.hu kérdéseire a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) sajtóosztálya.

Több, egymástól független hírforrásból arról értesült a Narancs.hu, hogy a Gyulán található Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet a szegedi Csillag börtönből kapja a napi háromszori étkezéshez szükséges élelmet. Ezzel összefüggésben azt kérdeztük, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától, mindez – szállítással, az abban résztvevő emberekkel, járművel – mekkora többletköltséggel jár. Tekintettel arra, hogy ez naponta oda és vissza minimálisan 240-250 kilométert jelent.

Száz rabot látnak el étellel a börtönben

Száz rabot látnak el étellel a börtönben

Fotó: A szerző felvétele

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy nem tudnák-e közelebbről, Gyuláról vagy más viharsarki településről megoldani az élelmezést. Végül rákérdeztünk, nem aggályos-e, hogy a szegedi börtönben felütötte a fejét a koronavírus-járvány.

Csak ebéd, többletköltség nélkül

„A Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet 2020. július 15. és 2020. szeptember 20. közötti időszakban, teljeskörű konyhafelújítást hajtott végre az intézet konyháján. Ezen időintervallumban kizárólag az ebéd érkezett a Szegedi Fegyház és Börtön I. objektumából” – írta portálunknak adott válaszában a BVOP Kommunikációs Főosztálya.

Hozzátették, az étel Szegedről Gyulára történő szállítása nem került többletköltségbe. Arra már nem tértek ki, miért nem. Megtudtuk, a gyulai büntetés-végrehajtási intézet négy árajánlat alapján döntött a Szegedi Fegyház és Börtön I. objektumának a konyhája mellett. A második legkedvezőbb árajánlat elfogadása is két és félszer többe került volna, mint a Szegedi Fegyház és Börtöné. A gyulai börtönnek naponta hozzávetőleg 100 fő étkeztetését kell ellátnia.

A BVOP Kommunikációs Főosztálya felvetésünkre kifejtette, nem aggályos, hogy a Szegedi Fegyház és Börtön Mars téren található I. objektumából érkezett az étel, mivel koronavírusos megbetegedések kizárólag a Szegedi Fegyház és Börtön Nagyfán található III. objektumában történtek. A Szegedi Fegyház és Börtönben az eljárásrend szerint folyamatos a teljes felület- és eszközfertőtlenítés. A büntetés-végrehajtási szervezet a járványügyi hatóságokkal folyamatosan egyeztetve, az összes szükséges intézkedést megtette és megteszi a személyi állomány és a fogvatartottak fertőzésének megelőzése érdekében.

Figyelmébe ajánljuk