Senki nem érti, mit keres a vádlottak padján - folytatódott a Simonka-per

Kis-Magyarország

A büntetőperekben szokásos koreográfia szerint a múlt héten kezdődött és most folytatódó Simonka-perben a meghallgatott vádlottak egyike sem értette, mit keres a vádlottak padján. A vád bűnszervezetben, különösen nagy kárt okozó költségvetési csalás más bűncselekmények. Igaz, több vádlott alkut kötött az ügyészséggel és elismerte a terhére rótt bűncselekményeket.

Az idén januári előkészítő ülések után a múlt héten a Fővárosi Törvényszéken a vádlottak meghallgatásával megkezdődött Simonka György fideszes országgyűlési képviselő és társai büntetőpere. A Központi Nyomozó Főügyészség szerint a kormánypárti politikus irányításával összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak azzal, hogy csalások sorozatát követték el a Magyar Termés TÉSZ Kft.-nél és a Paprikaker TÉSZ Kft.-nél. Emiatt tavaly augusztusban emelt vádat az ügyészség Simonka és 32 társa ellen. Időközben a vádlottak száma csökkent, mert többen vádalkut kötöttek és elismerték a terhükre rótt bűncselekményeket.

A büntetőeljárás kulcsfigurája, Simonka a múlt heti tárgyaláson írásban tett vallomásában a vád minden elemét tagadta és előadta, hogy sem bűnszervezet, sem cégháló nem volt, ahogy nem fordult elő semmilyen törvénytelenség sem. Ugyanezt képviselte a termelési értékesítési szövetkezetek két volt vezetője, Tóth Szilveszter és Kékessy Mihály is, valamint Kerényi István soltvadkerti gazdálkodó, aki Simonka parlament fideszes képviselőtársának, Kerényi Jánosnak a közeli rokona.

Simonka (jobbra) hintába ültették?

Simonka György (jobbra). Hintába ültették?

Fotó: Simonka

A Fővárosi Törvényszék kedden Simonka feleségét hallgatta volna meg, aki a vád szerint kiemelt bizalmi posztot töltött be a bűnszervezetben. Feladata a visszaosztott pénzek és a túlárazások miatti összegek beszedése és számon tartása volt. Nem meglepő módon Simonkáné Gábor Marianna nem tett szóbeli vallomást, kérdésekre sem volt hajlandó válaszolni és írásbeli vallomást sem nyújtott be a bíróságnak. Így a nyomozati szakban tett vallomásait ismertette a tanácsvezető bíró. Ennek lényege, hogy bár bizalmi szerepkörben volt, de csupán azért, mert a Magyar Termés TÉSZ Kft. ügyvezetője volt. Ellenben minden törvénytelenség és maffiaszerű képződmény létét tagadta.

Kié a ház?

Emellett szabályosnak mondta a lebonyolított közbeszerzéseket, nem tud semmilyen túlárazásról és pénzek visszaosztásáról sem. A váddal szemben valósnak nevezte a teljesítéseket, korábbi vallomásaiban jelezte, önállóan döntést nem hozott, mindig a tulajdonosok utasításait hajtotta végre. Majd egy apró tárgyalótermi közjáték részeként – egyeztetve az ügyvédjével – jelezte, hogy a tárgyalás további menetében nem kíván részt venni. Erre a büntetőeljárásról szóló törvény lehetőséget ad. Érdekes volt ugyanakkor, hogy a férjének kellett kijavítania feleségének azt a válaszát, hogy semmilyen vagyonnal nem rendelkezik.

Házuk a gyerekek nevén

Házuk a gyerekek nevén

Fotó: A szerző felvétele

„Az újkígyósi ház közös vagyonuk”, helyesbített az országgyűlési képviselő. A teljes képhez hozzátartozik, hogy hosszú évekkel ezelőtt ingatlanukat Simonka György eladta unokahúgának, Tóth Renátának, majd ugyanazzal a mozdulattal, nagyon jutányos áron, visszabérelte azt. Később visszavásárolták a házat, de a tulajdoni lapon már két kiskorú gyermekük szerepel tulajdonosként.

Tóth Renáta már korábban lemondott a tárgyaláson való részvételről, a nyomozati szakban tett rövid vallomásában elismerte, hogy igen fiatalon cégvezető lett. Azt elismerte, Simonka a nagybátyja, de megítélése szerint ezért semmilyen pozitív megkülönböztetésben nem részesült.

Pénz a borítékban

A tárgyaláson elhangzott a Magyar Termés TÉSZ Kft. egykori könyvelője korábbi, nyomozati szakban tett vallomása, aminek volt egy érdekes eleme - túl azon, hogy minden rendben volt, semmilyen törvénytelenséget vagy szabálytalanságot nem észlelt. Eszerint többször előfordult, hogy egy Gál András nevezetű ember borítékban hozott pénzt, ez több millió forint volt, amit letett az asztalra. Ezt később Simonka vitte el úgy, hogy a pénzt nem számolta meg, csak kinyitotta a borítékot és a „szemével nyugtázta” az összeget. Nem tudta megmondani forrását, és azt sem tartotta elképzelhetetlennek, hogy kölcsön volt.

Simonka a sajtó kereszttüzében, még januárban

Simonka a sajtó kereszttüzében, még januárban

Fotó: A szerző felvétele

A Magyar Termés TÉSZ Kft. és a Paprikaker TÉSZ Kft. közbeszerzési tanácsadója, Kiss Tamás szintén írásbeli vallomást tett. E szerint 2008-ban ismerte meg Simonkát, ezt követően vállalt megbízást jutalékért. Több tucatnyi közbeszerzési eljárásban vett részt, amelyik mindegyikét szabályosnak nevezte. Megjegyezte, nem szokatlan és szabálytalan, ha egy tenderre végül csak egy érvényes ajánlat érkezik. A vád egyik koronatanúja, Juhász Gábor vallomását visszásnak nevezte a közbeszerzésekkel kapcsolatban. Mint fogalmazott: „olyan állításokat tett, amelyek nem igazak, ezeket mégis magáévá tette az ügyészség.”

A per vádlottak és tanúk meghallgatásával még hónapokig folyik a Fővárosi Törvényszéken.

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!