Bicske

Elküldik az időseket

  • Izing Antal
  • 2012. február 15.

Kis-Magyarország

Megszüntetik a bicskei Gondozási Központban a bentlakásos ellátást. Tizenhat idős vagy beteg ember hónapokig bizonytalanságban élt. Az indok: spórolás.

Öt ápolónőt küldtek el a közelmúltban Bicskén a Gondozási Központból, olyanokat is, akik a kezdetektől ott dolgoztak. A leépítés következtében megszűnik a bentlakásos ellátás is, ehhez pedig a helyi testület – néhány kivételtől eltekintve – a hozzájárulását adta. A bentlakást eddig igénybe vevő 16 idős ember között akad olyan is, akinek nincs hozzátartozója. A döntés az érintetteken kívül jó néhány civilt meglepett a városban.

Az ellátás megszüntetéséről megkérdeztük a polgármestert. „A Gondozási Központ a rászorultaknak nem tartós bentlakásos ellátást, hanem ideiglenes jellegű átmeneti ellátást biztosított eddig” – reagált megkeresésünkre Tessely Zoltán polgármester, aki egyben a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője is. Ezt az átmeneti ellátást a rászorulók évtizedek óta megkapták Bicskén, most azonban egyik hónapról a másikra megfosztják őket ettől. (Nem sokkal azután, hogy az ellátás megszüntetésének híre szárnyra kapott, Tessely Zoltán köszöntőt adott ki az idősek világnapja alkalmából.) A polgármester megjegyzi: a törvényi szabályozás a nappali ellátás, a szociális étkeztetés, az átmeneti ellátás, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, a támogató szolgáltatás és a házi segítségnyújtás szolgálatait írta, írja elő az ilyen intézményeknél – a bentlakásét azonban nem. „Ezt az ellátási formát a szociális törvényben meghatározottak alapján minden rászorult egy évre veheti igénybe. Ezt pedig mindenkinek biztosítottuk a szociális törvény értelmében, legfeljebb két évig.” A polgármester az ellátás megszüntetését főképp takarékossági okokkal indokolja; a 2006 és 2010 közötti szocialista városvezetés komoly hitelállományt halmozott fel, amelyet 2020-ig fizet az önkormányzat.


Fotó: MTI


Bicskén az előző vezetés a hitel egészét városfejlesztésre fordította. Utakat, középületeket építettek, és fejlesztéseket vittek véghez. Pályázati pénzből uszodaépítést kezdtek, és az Egészségügyi Központra szereztek közel félmilliárdos pályázati forrást. A választók emlékezetében élénken él, hogy Tessely és a testületben már az előző ciklusban többségben lévő frakciója megakadályozta a városi tulajdonban álló ingatlanok eladását – lokálpatrióta húrokat pengetve. Ezek bevételéből jelentősen lehetett volna csökkenteni az adósságot. Akkor még vevők is voltak rájuk, ma már azonban nincs egyik ingatlanra sem. Tessely polgármesterként már eladásra hirdeti majdnem mindegyik épületet.

A polgármester a narancs.hu-nak azt is elmondta, hogy a nem kötelező átmeneti ellátás megszüntetése volt az egyedüli lehetséges és felelősségteljes döntés – az önkormányzat egyéb kötelező feladatainak ellátása érdekében. „2011-ben a városnak 68,5 millió forint
költségvetési kiadást jelentett a Gondozási Központ fenntartása, üzemeltetése. És ez csupán egyetlen intézmény, mely kötelező önkormányzati feladatokat lát el.”

Úgy tudni, az idősek közül többen Csákvárra, illetve a Református Egyház Otthonába költöznek. Akadt olyan, aki a mezőszilasi otthonba ment, és van olyan, aki hazaköltözik a családjához.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.