Bicske

Elküldik az időseket

  • Izing Antal
  • 2012. február 15.

Kis-Magyarország

Megszüntetik a bicskei Gondozási Központban a bentlakásos ellátást. Tizenhat idős vagy beteg ember hónapokig bizonytalanságban élt. Az indok: spórolás.

Öt ápolónőt küldtek el a közelmúltban Bicskén a Gondozási Központból, olyanokat is, akik a kezdetektől ott dolgoztak. A leépítés következtében megszűnik a bentlakásos ellátás is, ehhez pedig a helyi testület – néhány kivételtől eltekintve – a hozzájárulását adta. A bentlakást eddig igénybe vevő 16 idős ember között akad olyan is, akinek nincs hozzátartozója. A döntés az érintetteken kívül jó néhány civilt meglepett a városban.

Az ellátás megszüntetéséről megkérdeztük a polgármestert. „A Gondozási Központ a rászorultaknak nem tartós bentlakásos ellátást, hanem ideiglenes jellegű átmeneti ellátást biztosított eddig” – reagált megkeresésünkre Tessely Zoltán polgármester, aki egyben a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője is. Ezt az átmeneti ellátást a rászorulók évtizedek óta megkapták Bicskén, most azonban egyik hónapról a másikra megfosztják őket ettől. (Nem sokkal azután, hogy az ellátás megszüntetésének híre szárnyra kapott, Tessely Zoltán köszöntőt adott ki az idősek világnapja alkalmából.) A polgármester megjegyzi: a törvényi szabályozás a nappali ellátás, a szociális étkeztetés, az átmeneti ellátás, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, a támogató szolgáltatás és a házi segítségnyújtás szolgálatait írta, írja elő az ilyen intézményeknél – a bentlakásét azonban nem. „Ezt az ellátási formát a szociális törvényben meghatározottak alapján minden rászorult egy évre veheti igénybe. Ezt pedig mindenkinek biztosítottuk a szociális törvény értelmében, legfeljebb két évig.” A polgármester az ellátás megszüntetését főképp takarékossági okokkal indokolja; a 2006 és 2010 közötti szocialista városvezetés komoly hitelállományt halmozott fel, amelyet 2020-ig fizet az önkormányzat.


Fotó: MTI


Bicskén az előző vezetés a hitel egészét városfejlesztésre fordította. Utakat, középületeket építettek, és fejlesztéseket vittek véghez. Pályázati pénzből uszodaépítést kezdtek, és az Egészségügyi Központra szereztek közel félmilliárdos pályázati forrást. A választók emlékezetében élénken él, hogy Tessely és a testületben már az előző ciklusban többségben lévő frakciója megakadályozta a városi tulajdonban álló ingatlanok eladását – lokálpatrióta húrokat pengetve. Ezek bevételéből jelentősen lehetett volna csökkenteni az adósságot. Akkor még vevők is voltak rájuk, ma már azonban nincs egyik ingatlanra sem. Tessely polgármesterként már eladásra hirdeti majdnem mindegyik épületet.

A polgármester a narancs.hu-nak azt is elmondta, hogy a nem kötelező átmeneti ellátás megszüntetése volt az egyedüli lehetséges és felelősségteljes döntés – az önkormányzat egyéb kötelező feladatainak ellátása érdekében. „2011-ben a városnak 68,5 millió forint
költségvetési kiadást jelentett a Gondozási Központ fenntartása, üzemeltetése. És ez csupán egyetlen intézmény, mely kötelező önkormányzati feladatokat lát el.”

Úgy tudni, az idősek közül többen Csákvárra, illetve a Református Egyház Otthonába költöznek. Akadt olyan, aki a mezőszilasi otthonba ment, és van olyan, aki hazaköltözik a családjához.

Figyelmébe ajánljuk