Bicske

Elküldik az időseket

  • Izing Antal
  • 2012. február 15.

Kis-Magyarország

Megszüntetik a bicskei Gondozási Központban a bentlakásos ellátást. Tizenhat idős vagy beteg ember hónapokig bizonytalanságban élt. Az indok: spórolás.

Öt ápolónőt küldtek el a közelmúltban Bicskén a Gondozási Központból, olyanokat is, akik a kezdetektől ott dolgoztak. A leépítés következtében megszűnik a bentlakásos ellátás is, ehhez pedig a helyi testület – néhány kivételtől eltekintve – a hozzájárulását adta. A bentlakást eddig igénybe vevő 16 idős ember között akad olyan is, akinek nincs hozzátartozója. A döntés az érintetteken kívül jó néhány civilt meglepett a városban.

Az ellátás megszüntetéséről megkérdeztük a polgármestert. „A Gondozási Központ a rászorultaknak nem tartós bentlakásos ellátást, hanem ideiglenes jellegű átmeneti ellátást biztosított eddig” – reagált megkeresésünkre Tessely Zoltán polgármester, aki egyben a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője is. Ezt az átmeneti ellátást a rászorulók évtizedek óta megkapták Bicskén, most azonban egyik hónapról a másikra megfosztják őket ettől. (Nem sokkal azután, hogy az ellátás megszüntetésének híre szárnyra kapott, Tessely Zoltán köszöntőt adott ki az idősek világnapja alkalmából.) A polgármester megjegyzi: a törvényi szabályozás a nappali ellátás, a szociális étkeztetés, az átmeneti ellátás, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, a támogató szolgáltatás és a házi segítségnyújtás szolgálatait írta, írja elő az ilyen intézményeknél – a bentlakásét azonban nem. „Ezt az ellátási formát a szociális törvényben meghatározottak alapján minden rászorult egy évre veheti igénybe. Ezt pedig mindenkinek biztosítottuk a szociális törvény értelmében, legfeljebb két évig.” A polgármester az ellátás megszüntetését főképp takarékossági okokkal indokolja; a 2006 és 2010 közötti szocialista városvezetés komoly hitelállományt halmozott fel, amelyet 2020-ig fizet az önkormányzat.


Fotó: MTI


Bicskén az előző vezetés a hitel egészét városfejlesztésre fordította. Utakat, középületeket építettek, és fejlesztéseket vittek véghez. Pályázati pénzből uszodaépítést kezdtek, és az Egészségügyi Központra szereztek közel félmilliárdos pályázati forrást. A választók emlékezetében élénken él, hogy Tessely és a testületben már az előző ciklusban többségben lévő frakciója megakadályozta a városi tulajdonban álló ingatlanok eladását – lokálpatrióta húrokat pengetve. Ezek bevételéből jelentősen lehetett volna csökkenteni az adósságot. Akkor még vevők is voltak rájuk, ma már azonban nincs egyik ingatlanra sem. Tessely polgármesterként már eladásra hirdeti majdnem mindegyik épületet.

A polgármester a narancs.hu-nak azt is elmondta, hogy a nem kötelező átmeneti ellátás megszüntetése volt az egyedüli lehetséges és felelősségteljes döntés – az önkormányzat egyéb kötelező feladatainak ellátása érdekében. „2011-ben a városnak 68,5 millió forint
költségvetési kiadást jelentett a Gondozási Központ fenntartása, üzemeltetése. És ez csupán egyetlen intézmény, mely kötelező önkormányzati feladatokat lát el.”

Úgy tudni, az idősek közül többen Csákvárra, illetve a Református Egyház Otthonába költöznek. Akadt olyan, aki a mezőszilasi otthonba ment, és van olyan, aki hazaköltözik a családjához.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.