Nincs egyenlő bánásmód Gyulán

Nem hirdették meg az állást, felvették a polgármester nejét

Kis-Magyarország

Bár közigazgatási állásról volt szó, a patikusi pozíciót mégsem hirdette meg a Gyulán működő Pándy Kálmán Kórház főigazgatója. Ehelyett egyszerűen felvette a fideszes polgármester épp munkanélküli feleségét a kórházi gyógyszertárba.

Az idevágó szabályok ellenére úgy vették fel az állami tulajdonú gyulai Pándy Kálmán Kórház közforgalmú gyógyszertárába a békési fürdőváros fideszes polgármesterének, Görgényi Ernőnek nemrégiben munkanélkülivé vált nejét, hogy a pozíciót nem hirdették meg. Az eset azért érdemel figyelmet, mert az állást a www.kozigallas.hu-n, valamint egy helyi lapban közzé kellett volna tenni. (A közigazgatási állásokon kívül a köztisztviselői állások meghirdetését is nyilvánossá kell tenni – a szerk.) Ezt a tényt Kovács József – a kórház főigazgató-főorvosa, egyben fideszes parlamenti képviselő, ráadásul az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke – nem is tagadta a narancs.hu tudósítójának. Magyarázatképp azt mondta, hogy nemrégiben az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) felügyeleti ellenőrzést végzett a patikában, és előírták, hogy a jövőben több gyógyszerészt kell alkalmazni. Ezért nem volt idő az állás meghirdetésére, ami szerinte hónapokat vett volna igénybe.

Egyenlők és egyenlőbbek
Ezzel a gyakorlattal és magyarázattal nem ért egyet több, Békés megyében – főként Gyulán és Békéscsabán – élő munkanélküli gyógyszerész. Ők sérelmezik, sőt szabálytalannak tartják ezt az eljárást, de retorzióktól tartva nevük mellőzését kérték.

 

Képünk csak illusztráció!


Képünk csak illusztráció!

Fotó: MTI

 

„Nekem, munkanélkülinek így esélyem sem volt az állás elnyerésére. Ráadásul a szabályokat most egy országgyűlési képviselő nem tartja be” – mondta egyikük. Hozzátette: az egész történetből az szűrhető le, hogy „mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek”. Egy másik, ugyancsak állástalan gyógyszerész ehhez hozzátette: a meghirdetés és a pályáztatás nem vesz feltétlenül hosszú hónapokat igénybe. A már idézett honlapon több esetben csupán kéthetes határidővel hirdetnek meg állásokat.

Kovács József kórházigazgató megkeresésünkre kifejtette: ő nem csinált helyet párttársa, a gyulai polgármester feleségének (aki egyébként szakirányú végzettséggel és munkatapasztalattal is rendelkezik). A parlamenti képviselő hozzátette, hogy a már említett felülvizsgálati ellenőrzés után írták elő nekik, hogy a kórház gyógyszertárában a jövőben hárommal több diplomás patikusnak és néhány asszisztenssel többnek kell dolgoznia. (A narancs.hu meg nem erősített információi szerint még két másik gyógyszerészi állás is hasonlóan, meghirdetés nélkül kelt el.)

Nem értik, mi a gond
A történet annyiban is furcsa, hogy a közforgalmi és intézeti gyógyszertárak működéséről szóló 41/2007-es egészségügyi miniszteri rendelet az utóbbi időben nem változott. Így kérdés az is, hogy miért volt szükség ilyen jelentős változásra most a Pándy Kálmán Kórház patikájában? Ahogy az is, hogy ilyen személyi és tárgyi feltételek mellett hogyan működhetett az elmúlt években ez az egység? A kérdés tisztázásához Bódis Lászlónéhoz, az országos tiszti főgyógyszerészhez fordultunk. Arra kértük, hogy az OTH által végzett ellenőrzést erősítse vagy cáfolja meg, emellett azt is szerettük volna megtudni, hogy amennyiben volt ilyen vizsgálat, akkor az milyen eredménnyel zárult. Bódisné arról tájékoztatta a narancs.hu-t, hogy mivel az eljárásban nem számítunk ügyfélnek, ezért nem adhat felvilágosítást. (Így azt sem tudtuk meg tőle, hogy egyáltalán volt-e ilyen ellenőrzés, vagy sem.) A főgyógyszerész azt javasolta, forduljunk az érintett gyógyszertár vezetőjéhez, ám amikor ezt megtettük, az érintett arra hivatkozva utasította el megkeresésünket, hogy a kórházigazgató engedélye nélkül nem nyilatkozhat. Így jutottunk vissza újra Kovács Józsefhez.

„Mi a gond ezzel az egésszel? Az ellenőrzés után gyorsan kellett cselekedni” – hangsúlyozta a kórházi főigazgató. Elmondtuk, hogy az állás meg nem hirdetésével a pályázók esélyegyenlősége sérült. „Nézze, az esélyegyenlőségre azok szoktak hivatkozni, akikkel mások – az együttműködés hiánya miatt – nem kívánnak együtt dolgozni” – mondta Kovács József. Végül megjegyezte, hogy a polgármester újonnan felvett feleségével állásügyben nem is találkozott. Bár felvetésünkre nem tagadta, hogy erre nem is volt szükség.

(A Békés megyében történt hasonló "rokoni" esetekről lásd korábbi írásainkat itt és itt)

Figyelmébe ajánljuk