Ez is családban marad: Saját lánya lenne a „vakkomondoros” Balogh utóda

  • Szlavkovits Rita
  • 2016. október 1.

Kis-Magyarország

Balogh azután mondott le, hogy jogerősen elítélték élettársa megveréséért. Fülöpházán így a hétvégén polgármestert is választanak, itt Balogh lánya a legesélyesebb.

„Ja, tényleg. Vasárnap szavazni kell, megyünk!” – mondja egy fülöpházi férfi, aki éppen a Patkó vendéglőbe igyekszik. Pár mondat után kiderült, hogy a polgármester-választásról meg is feledkezett, de amikor emlékeztettem, akkor már csak legyint. „Oda nem megyünk, minek? Úgyis mindegy” – de megmagyarázni már nem akarta, hogy miért is gondolja így, hogy mindegy, ki is lesz a polgármester Fülöpházán.

Kocsma, hangulat

Egyébként azért kell idő előtt polgármestert választani Fülöpházán, mert a nyáron Balogh József lemondott tisztségéről. Ezt a korábbi országgyűlési képviselő azt követően tette, hogy másodfokon, jogerősen tíz hónap felfüggesztett börtönre ítéltek, mert 2013 áprilisában ököllel többször arcon ütötte élettársát, akinek emiatt eltört az orr- és járomcsontja. Balogh a lemondással valójában csak elébe ment a történéseknek, mivel jogerős ítélet esetén az önkormányzatnak méltatlansági eljárást kellett volna folytatnia.

A falu

A falu

 

 

A Kecskeméthez közeli faluban nagyjából ezren lakhatnak, egy óra alatt körbe lehet járni a kis utcákat. Ottjártunkkor csak néhány macska sétálgatott az aszfaltos utakon, így bementem a férfi után a kocsmába, hátha szóba tudok elegyedni valakivel. Ahogy beléptem, már tudtam, hogy ez nem fog menni. Belerezegtek az ablakok, úgy üvöltött a zenegépből a „köcsögafőnökömmárnemisköszön” ismeretlen nóta. Azért a pult mögött kiszolgáló lány megértette, hogy kávét szeretnék, amivel kimenekültem a kerthelyiségbe. Pár évvel ezelőtt épp itt magyarázta el nekem pár férfi, hogy Balogh polgármester csak azt rontotta el, hogy belekeverte a komondort, egyébként nincs azzal semmi baj, ha valaki egy kicsit móresre tanítja az asszonyt. Ezúttal azonban nem volt esélyem nagy beszélgetésekre, vasárnap délelőtt már tetőfokára hágott a hangulat. Amúgy az egész faluban semmi jelét nem láttam annak, hogy itt egy hét múlva polgármestert választanak.

„A polgármester-választás miatt jött, ugye?” – szegezte nekem a másik sarkon egy asszony. „Nézze, nekünk nagyon jó lesz a Csilla” – folytatja az asszony, aki megállított. „A múltban történtekkel mi már nem foglalkozunk” – tette hozzá.  Amikor rájött, hogy nem is Balogh József „asszonyverős” bírósági ügye miatt furcsállom a rokon jelöltként való indulását, hanem az „örökletes” polgármesterséget firtatom, nem is nagyon értette az asszony, hogy mi a gondom. „Nekünk jó lesz így, végre történhet valami, valami jobb.” Nagyné Balogh Csilla egyébként öt éve a hivatalvezető Fülöpházán – azaz ismeri a „járást”.

Szóltak, hogy induljon

A faluban nincsenek plakátok sem a villanyoszlopokon, sem a hirdetőtáblákon. Csak négy, a népszavazásra buzdító zászló leng a szélben, de a polgármesteri kampányának semmi nyoma. Csupán a választási bizottság hivatalos közleményeit ragasztották ki a művelődési ház bejáratához és a falu két buszmegállójára, illetve néhány hirdetőtáblára. Ezekből az is kiderült, hogy összesen 24 darab ajánlószelvényt kellett összegyűjteni azoknak, akik polgármesternek jelöltették magukat.

A hivatal

A hivatal

 

 

„Nekem néhányan szóltak a faluban, hogy induljak” – magyarázza az egyik jelölt, Lesi Árpád Mihály, aki egyébként jelenleg is alpolgármester. Lesi a faluban lakik, de ottjártamkor éppen úton volt, így telefonon beszéltünk. Valójában ő sem tartotta különösnek, hogy Balogh lánya is indul a választáson, bár szerinte valamiért fontos számukra a poszt, azt pontosan nem tudja Lesi, hogy mi van a háttérben. „Azon csodálkozom, hogy Csilla köztisztviselőként legalább kétszer annyit keres, mint amennyit polgármesterként. Vajon miért cseréli fel a jól fizető állását?” – gondolkodik hangosan a férfi. Arra a kérdésemre, hogy vajon miért nem kampányol senki, hogy minél többen szavazzanak rá, nincs válasza. Lesi Árpád Mihály csak azt magyarázza, hogy valamit lendíteni kellene a falun, hiszen ott áll az évekkel ezelőtt sok pénzből megépített vágópont, tésztaüzem és egyik sem működik. „Munkahelyek kellenek, ez a legnagyobb gond” – győzköd az alpolgármester. Majd hozzáteszi, hogy fent is van az interneten a programja.

Az „örömapa”

„Bárki indulhatott volna” – hárít gyorsan maga Balogh József, amikor arról faggatom, hogy nem tartja-e problémásnak, hogy saját lánya indul a lemondása miatt megürült polgármesteri székért. „Van három szép gyermeke a lányomnak, itt él a faluban, képzett, jártas a falu ügyeiben. Ha nem okoz neki hátrányt a sajtó hírverése, akkor akár nyerhet is vasárnap. Amennyire tudom, nincs is senkinek baja vele” – teszi hozzá a júniusban posztjáról lemondott Balogh, aki a legfrissebb hírek szerint már zöldségesként és kereskedőként próbál meg érvényesülni.

Balogh még a Parlamentben

Balogh még a parlamentben

Fotó: MTI

 

Még több Balogh

A polgármesterről szóló korábbi portrénkat itt olvashatja.

Amikor a másik jelöltet, a jelenleg is alpolgármester Lesi Árpád Mihály nevét említem, úgy reagál Balogh: „Én hoztam annak idején ide, a fia Kunszentmiklóson polgármester, hadd legyen ő meg itt alpolgármester. Egy oldalon álltunk, most meg felizzították, hogy induljon. Nem is értem Árpádot” – magyarázza értetlenkedve a bíróságon asszonyverésért elmarasztalt expolgármester, aki szerint egykori „bajtársa” ígér fűt-fát, de a régóta használaton kívül álló, önkormányzati pénzből megépült tésztaüzemet, vágópontot ő sem tudja majd beindítani. Balogh egyébként megkeseredett, úgy véli, ha magánvállalkozóként történt volna meg vele a múltbéli história, akkor vígan dolgozhatna tovább. Úgy érzi, hogy az esete akár alkotmányellenes is lehet. „Én nem ágáltam, lemondtam, de mi hasznom belőle?”

Csillának drukkolnak

Balogh egykori képviselőtársai, kivéve a lánya ellen induló Lesi Árpádot, mindnyájan „Csillának” drukkolnak. Csaplár Tibor túl bőven nem akarta kifejteni, hogy miért gondolta így, Juhász István is udvariasan elzárkózott, annál beszédesebb volt a negyedik képviselő, Molnár Imre. „Én jól ismerem Jóskát is, Csillát is. Csilla képzett, most tette közzé a legújabb programját. Tudja, hogy szegény a falu, ő tud segíteni majd a pályázatokban. Eddig is jól dolgozott együtt a testülettel, eztán is fog, csak másképp. Ingyencsatornát, meg mindenfélét, amiket Lesi ígért, az csak ígéret. Ha ő lesz, megmondom magának, eltűnik a föld felszínéről Fülöpháza” – zárta le keményen a beszélgetést Molnár.

Szerettem volna találkozni Nagyné Balogh Csillával is, ottjártamkor nem sikerült. Telefonon is kerestem a hivatalban, ahol dolgozott, de itt csak annyit közöltek, hogy közös megegyezéssel megszűnt a munkaviszonya, elérhetőséget nem tudnak adni. Balogh lánya a Facebookon közzétette elképzeléseit. Ebben a néhány sorban a fiatal nő iskoláit sorolja, köztük a Közszolgálati Egyetemet. Mivel öt éve a helyi polgármesteri hivatalban dolgozik, arról is ír, hogy eligazodik a pályázatok készítésében. A falu források híján van, így a polgármesteri székre apja után pályázó Csilla egyetlen utat lát a falu előtt, ha sokat és jól pályáznak.

Figyelmébe ajánljuk