Kövér László gratulált a fideszes jelölt legyőzőjének

Hűségriadó Újszentivánon

Belpol

A Fidesz korábbi országgyűlési képviselője legyőzte a Fidesz aktuális jelöltjét a helyi időközi választáson. Az új polgármester utánanéz, tagja-e még a kormánypártnak, amellyel jó kapcsolatot szeretne. Az eddigi polgármester – őt szintén a Fidesz támogatta – előzetesben ül költségvetési csalás gyanújával.

„HAZUSÁG” – ezt véste rá valaki vastag sötét filccel, egy G betűt elsikkasztva a július 2-ára virradó éjszakán Bodó Imre független polgármesterjelölt és az őt támogató képviselőjelöltek plakátjára Újszentivánon. Bodó arcképére ráírta még: „MIKI EGÉR”, homlokát és a többi fejet fehér festékkel kente be. A plakáton eredetileg a „BECSÜLETESSÉG, SZAKMAISÁG” felirat olvasható, Fidesz-narancssárga alapszínben, de a pártlogó nélkül.

Bár Bodó Imre volt már kormánypárti országgyűlési képviselő, és mellette a plakáton ott az újszentiváni Fidesz-csoport elnöke is, a Fidesz és a KDNP ezen az időközi választáson nem őt támogatta.

A település választóinak 55 százaléka járult az urnákhoz július 3-án, 881-en szavaztak érvényesen. Bodó Imrét 324 vokssal polgármesterré választották, Binszki Olivér (291), Ulbert Mónika (Fidesz–KDNP) (220), Maczelkáné Minyó Judit (40) és Waltrich Csaba (10) előtt. 2019-ben Bodó Imre a második lett Putnik Lázár mögött, akit annak ellenére választottak akkor polgármesterré az újszentivániak, hogy bírósági ítélet marasztalta el fiktív lakcímbejelentések miatt. Arra azért volt szükség, hogy a falu papíron 2000 fősnél nagyobb lélekszámú legyen, és ne kelljen körjegyzőségben társulnia más falvakkal. Putnik a negyedik ciklusát kezdte 2019-ben, a Fidesz támogatásával. Idén februárban letartóztatták, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és hűtlen kezeléssel gyanúsítják, azzal, hogy az újszentiváni munkásszálló építésére kapott közpénzből eltett 113 millió forintot (lásd: Elvitte a NAV Újszentiván vőfély-polgármesterét, Magyar Narancs, 2022. február 24.; A Lázó széke, Magyar Narancs 2022. május 26.). A képviselő-testület feloszlatta magát, ezért kellett időközi választást tartani. 

Rétvári lefújta

Az újszentivániak mostani döntése nyomán Bodónak nagyobb támogatottsága lett, mint elődjének. A hattagú képviselő-testületbe a közös plakáton fehérre pingált arcú hat jelöltből ötöt bejuttattak, és Binszki Olivért, aki képviselőjelöltként is a második legtöbb voksot kapta. A kormánypártok által támogatott képviselőjelöltek mind alulmaradtak.

Pedig a Fidesz megtolta a helyi kampányt: Ulbert Mónika és csapata mellett szerepelt az újszentiváni nyilvánosságban Kósa Lajos alelnök, Varga Judit igazságügyi miniszter, és kis híján eljött az egykori ’48-as postahivatal-alapító tiszteletére két nappal a választás előtt szervezett ünnepre Rétvári Bence államtitkár is. A polgármesteri hivatal mellett álló helyi Posta-pontot a letartóztatott Putnik Lázár által alapított Novi Rakija Kft. működteti. A látogatást azonban nem ezért, hanem a hőségriadóra hivatkozva mondták le. Rétvári inkább videóüzenetben biztatta az újszentivániakat arra, hogy az időközi választáson felelős döntést hozzanak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk