Öten indulnak az előzetesben ülő vőfély-polgármester székéért

Kis-Magyarország

Újszentivánon az öt jelöltből egyet a Fidesz–KDNP támogat, egy másik pedig korábbi fideszes országgyűlési képviselő.

Negyedik polgármesteri ciklusának közepén, idén februárban elvitték a NAV nyomozói a Csongrád-Csanád megyei Újszentiván polgármesterét, a vőfélyként is ismert Putnik Lázárt. A megyei főügyészség szerint különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és hűtlen kezeléssel gyanúsítható, saját céljaira használta fel a helyi munkásszálló megépítésére nyert támogatás egy részét, 113 millió forintot.

A településvezető és két másik gyanúsított letartóztatásának hatályát nemrég június 9-ig meghosszabbították, de arra lehet számítani, hogy tovább hosszabbítják még a határidő letelte előtt.

Putnik Lázárral szemben nem ez az első büntetőeljárás: korábban jogerősen elmarasztalta a bíróság közokirat-hamisítás miatt, ami fiktív betelepítésekkel függött össze. De annak az ítéletnek nem volt olyan jogkövetkezménye, hogy Putnik ne indulhatott volna újra.

A polgármester mostani előzetes letartóztatása miatt az újszentiváni képviselő-testület feloszlatta magát. Az időközi választást július 3-án tartják az 1900 lelkes településen.

A polgármesteri székért a választási bizottság által kisorsolt sorrend szerint Bodó Imre, Waltrich Csaba, Maczelkáné Minyó Judit, Binszki Olivér és Ulbert Mónika indul. A 6 képviselői posztért 16 képviselőjelölt.

A polgármesterjelölti mezőny elsősorban azért érdekes, mert legutóbb, 2019-ben hárman mérették meg magukat. Putnik Lázár 495 voksot kapott, a második helyezett Bodó Imre 451-et, a harmadik Waltrich Csaba pedig 39-et. Most Bodó Imre is, Waltrich Csaba is indul.

Waltrich tűzoltó volt, a katasztrófavédelemtől ment nyugdíjba. A Narancs.hu kérdésére azt válaszolta, aki polgármester-választáson indul, az természetesen győzedelmeskedni szeretne, bár addig még rögös az út. Olyan programmal készült, amely nem csak a ciklusból hátralévő két és fél évre vonatkozik. Szerinte mind az öt jelölt nagy kihívás elé néz, mert a település megosztott, a széthúzást „érdekcsoportok generálják”. „Bízom benne, a lakosság elkezd gondolkodni, mert ugye fejben dől el minden, és egy olyan embert választ első embernek, aki szavahihető, megbízható, bárki legyen is az öt jelöltből” – közölte Waltrich Csaba. Tiszta, sárdobálástól mentes kampányt szeretne.

Bodó országosan ismert jobboldali politikus. A szomszédos Tiszasziget alpolgármestereként kezdte közéleti karrierjét, majd fideszes országgyűlési és megyei önkormányzati képviselő volt, később szegedi járási hivatalvezető. Indult a választókerületi elnöki tisztségért, és a helyiek támogatták is, de a hírek szerint  Orbán Viktor nem állt mellette. 2019-ben a helyi vállalkozók egyesülete támogatta Putnikkal szemben – most először úgy tűnt, a Fidesz fogja. A helyi szervezet ugyanis őt jelölte polgármesterjelöltnek. A párt felsőbb szervei azonban nem hagyták jóvá a döntést – bár erről a Narancs.hu-nak Bodó Imre azt mondta, még nem született végleges határozat.

Nyolc nappal az után, hogy az újszentiváni Fidesz-szervezet Bodó mellé állt, a megyei napilapban megjelent, hogy a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje Újszentivánon Ulbert Mónika jogász. A pártszövetség Ulbert Mónika képviselőjelölti csapatát is támogatja. A fideszes jelölt jogász, uniós pályázati ellenőr, és a közbeszerzések lebonyolítására is van szakképzettsége. Férjével egy két és fél éves kisfiút nevelnek. Lapunknak a Bodó Imre jelölésével kapcsolatos kérdésben nem nyilatkozott. Azt viszont elmondta,

azért indult el, mert megromlott a faluban a közhangulat, és szeretne azért dolgozni, hogy a település jó csapat, összetartó közösség legyen.

A polgármesterrel szembeni büntetőeljárásról azt mondta, a törvénytelenségekért, ha voltak, felelni fognak azok, akikkel szemben eljárás indult, de a falu nem tehet arról, ami történt. Ha őt választják az újszentivániak, üvegzseb-politikát hirdet az önkormányzatnál.

A szintén jogász Binszki Olivér három éve készül erre az indulásra. Ő is a település közösségi életének nyugalmát említi, amit helyre kellene állítani, felül szeretné vizsgálni az önkormányzat működését is, de szerinte a boszorkányüldözés a lehető legrosszabb döntés lenne ebben a helyzetben. Úgy látta, nem volt jó munkahely a polgármesteri hivatal, voltak túlterhelt emberek, az pedig a hatóságok kompetenciája, hogy kiderítsék, történt-e bűncselekmény, ebben ő nem szeretne ítélkezni.

Maczelkáné Minyó Judit edig költségvetési intézményeknél dolgozott pénzügyi ügyintézőként, gazdasági titkárként. Elszomorította a településre jellemző megosztottság és ellenségeskedés, ez ösztönözte arra, hogy induljon polgármesterjelöltként. Az ő programjának első pontja is a közösségi élet helyreállítása, de szeretné felülvizsgálni az önkormányzat működését, költségvetését, a folyamatban lévő pályázatokat.

A megosztottság, amire többen is utalnak, kétségtelenül jelen van, az újszentivániak által létrehozott Facebook-csoportok tanúsága szerint is. A legélénkebben az Élhető Újszentivánért csoport politizál.  Adminja, Rusin Csaba az utóbbi években gyakran foglalkozott a polgármester ügyeivel, kérdéseket intézett hozzá, valamint Szentirmay Sára jegyzőhöz, most pedig a képviselő- és polgármesterjelöltek egy részét szólította meg, közöttük leginkább azokat, akikről úgy tudja, szorosabb kapcsolatban álltak Putnik Lázárral.

Rusin csípős stílusát magyarázza, hogy kiderült, amíg fia Hollandiában dolgozott, másokkal együtt őt is papíron közmunkásként szerepeltették Újszentivánon. Az erről szóló dokumentumokat ügyvéd révén elkérte annak idején az államkincstártól.

A 2019-es eredményekből arra lehet következtetni, hogy a polgármester-választás kimenetelébe Bodó Imrének lesz beleszólása.

Az őt támogató helyiek úgy tudják – vagy inkább abban reménykednek –, nem dőlt még el véglegesen, hogy a Fidesz Ulbert Mónika mellett tart ki, lehet, hogy országos hírű fideszes politikus is eljön kampányolni Bodó mellett.

A polgármester-jelölti mezőnyről a Narancs.hu-nak Talpai János – Putnik elődje – azt mondta korábban, most épp annak a levét issza a település, hogy olyan polgármestere volt, aki nem ismerte eléggé az önkormányzati működést, és sok dologban a saját feje után ment.

(Címlapképünkön: felavatják az újszentiváni munkásszállót. A képen balról Putnik Lázár, az azóta letartóztatott polgármester)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk