Foglalkozása: gyűlöletkeltő – A rasszista politika hamis koreográfiája

  • Kupi Györgyi
  • 2013. június 11.

Kis-Magyarország

Egy önkormányzati tömbház felújításának kapcsán cigányozott egy szombathelyi jobbikos képviselő. Helyszíni riportunkból kiderül: a szélsőjobboldali városatyának fogalma sincs a valóságról.

Szombathely egyik városrésze kormányhatározatban nyert több mint négyszázmillió forintot szociális célú városrehabilitációra, melynek keretében egy ötvenkét lakásos bérházát is felújítja a megyeszékhely. Erre reagálva adta ki Balassa Péter jobbikos városi képviselő – hangvételében Szombathelyen szokatlan – sajtónyilatkozatát, mely szerint a városvezetés 170 millió forint közpénzt fordít arra, hogy a Szombathely „Csikágójaként” emlegetett területen egy ötvenkét lakásos lakóházat újítson fel a cigányok számára. Balassa szerint az itt élők tönkretették a lakásokat, bűnözésből élnek, terrorizálják a környékbelieket.

A képviselő azonban csúsztatott: a ház nem az ott lakóké, hanem az önkormányzaté. Tévedett is, mert a lakások nem lesznek felújítva, csak a külső homlokzatot teszik rendbe, és a nyílászárókat cserélik ki. Mindkét beruházás indokolt, ezt a helyszínen az LMP képviselője, Horváth Zoltán által kezdeményezett bejáráson láthattuk.

A ház

A ház

Fotó: alon.hu

A lakók kétökölnyi, a gangról hullott betondarabokat mutattak, a födémből kilóg a rozsdás betonvas, az ablakon behúz a szél. A negyvennégy négyzetméteres lakásoknak húszezer forint a gázszámlája, minimum ennyit fizetnek a villanyért – a bojler is azzal megy –, a lakbér harmincötezer forint, ebből szociális alapon kaphatnak kedvezményt a rászorulók.

Minden lakás – amelyben jártunk – rendezett, épp ezért kikérik maguknak az egyik széljobbos portál  putrizását és retkezését. „Ami itt nincs rendben, azt a Szova (a városi ingatlanokat kezelő cég – K. Gy.) nem csinálja meg” – mondja Fenyvesi Sándorné. Az asszony hangsúlyozza: ő ugyan nem cigány, de a házban nincs etnikai alapú konfliktus. Harminckét család lakik itt, közülük két-hárommal van probléma, náluk is főleg a fiatalokkal. Czeglédy Csaba szocialista frakcióvezető, egy lakótelepi körzet képviselője szerint bármelyik tömbházban találkozhatunk hasonló problémákkal.

Ottjártunkkor kiderült: két lakhatatlan lakás van a házban, az egyik felülről, a másik alulról ázik. S még másik 18 lakás szorul felújításra. Az otthonok rendben tartása a lakók dolga, amit meg is csinálnak, ahogy tudnak. Fenyvesiné hozzáteszi, hogy a szomszédjaival ellentétben ő csak arra költ, amire nagyon muszáj, mert egy-egy évre kötnek vele bérleti szerződést. Nemes Zsuzsa például maga rakta fel az előszobájában a csempét, de a mennyezeten ott a penészfolt, ő is ázik. Több lakásban jártunk, mindenhol hasonlót láttunk, és minden háztartásban számítógépet, laptopot – bekapcsolva. Azt sem értik, miért hangzott el, hogy felszedik a parkettát, hiszen a házban linóleum van minden lakásban.

Az udvaron autók parkolnak, az egyik értékesre Sárközi Zoltán azt mondja, hogy nem a lakóké, ingyenes a parkolás, a belváros peremén vagyunk, sokan beállnak ide. Megjegyzem, hogy akkor vagy nagyon bátrak, vagy nem tudnak róla, hogy a város „Csikágójába” teszik le a kocsijukat. Valós gondról is hallunk: többen a garázsukban „rosszvasaznak”, a maradékkal meg a kukát tömik ki, ezt már jelezték a Szovának, merthogy így egy kicsit sok a szemétdíj, meg néha kilyukad egy-egy autó gumija a szögektől, és a garázsok se ezért vannak.

A

A „bűnöző” lakók

Fotó: alon.hu

A gangon közben villámcsődület: Holdosi Józsefné magyarázza, hogy nem azért mennek el a lakók, mert balhék vannak, hanem mert magas a rezsi. A balhékat se az itt lakók csinálják, a környéken lévő szórakozóhelyről jönnek a „részegek meg a drogosok, azok szarják tele az udvart, aztán meg ráfogják a cigányokra”.

A Szova egyébként működtet egy zöldszámot, a renitens önkormányzati bérlőket lehet itt bepanaszolni – Balassa ötlete alapján. Az önkormányzat szociális irodájától kapott tájékoztatás szerint az elmúlt két évben (amióta működik a zöldszám) összesen három bejelentést kaptak a környékről, mind a hármat 2011 tavaszán, ebből kettőt egy személy kutyatartása miatt.

Balassától korábban a sajtótájékoztatóján kérdezte a magyarnarancs.hu, hogy milyen adatokkal tudja alátámasztani az álláspontját, de kiderült, hogy semmilyenekkel: a fogadóóráján hallottak alapján írta a közleményt.

Átlépett egy határt

A jobbikos képviselő kijelentése nagy vihart kavart a közgyűlésben. A másnap tartott sajtótájékoztatón Szakály Gábor fideszes tanácsnok, a szociális bizottság elnöke azt mondta: „Ez nem úgy működik, ha valahol gond van, felvonul a Magyar Gárda és kidobálja a bőröndöket az ablakon. Az egy régi, sötét történelmi korszakot idéz.” Az újságírók sem kímélték Balassát, az ő sajtótájékoztatóján az alon.hu főszerkesztője, Józing Antal – annak kapcsán, hogy Balassa a megyei napilapot szidta, mert nem hozta le a nyilatkozatot – megjegyezte, hogy nincs ebben semmi meglepő, mert szerinte is jogsértő a közlemény: rasszista tartalmú, de a cigányozástól függetlenül is egy 52 lakásos társasház minden egyes lakóját bűnözőzte le a képviselő, aki ezzel „átlépett egy határt”.

A mostani szociális célú rehabilitációt egyik feladata épp az, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű embereket – az etnikai hovatartozás nem szerepel az indikátorok között – épp a lakóhelyükön segítsék szociális, kulturális szolgáltatások nyújtásával is. A lepukkant negyvenéves önkormányzati épület ezért kaphatott a felújításra is támogatást.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?