Daher-ügy: már nyomoz a Főügyészség a fideszes képviselő kijelentése miatt

  • Kovács István
  • 2013. június 6.

Kis-Magyarország

A kórházigazgató kapcsán különleges személyes adat visszaélésének vétsége miatt vizsgálódnak. Daher Pierre egy vele vitába keveredő nőről állította a nyilvánosság előtt: az asszony korábban pszichiátriai kezelés alatt állt.

Amint arról a magyarnarancs.hu is beszámolt, március 21-én inzultus alakult ki a kazincbarcikai kórházban Daher Pierre orvos-igazgató (és egyben országgyűlési képviselő), illetve a kórház érdekeit védő civilek vezetője, Czipfel Tiborné közt. Az asszony a délelőtti órákban bement Daher irodájába, ahol arról érdeklődött, mi lesz a városi kórház további sorsa. A beszélgetés vitába torkollott, ami után Czipfelné könnyű testi sértés miatt feljelentést tett a rendőrségen, mivel karjain állításai szerint véraláfutások keletkeztek. Daher tagadta, hogy bántotta volna az asszonyt, ugyanakkor a távirati irodának elmondta: a „korábban pszichiátriai beteg nő” minősíthetetlenül viselkedett vele, amiért megfogta a karját, és kivezette az irodájából.

Középen Daher

Középen Daher

Fotó: MTI

Czipfelné lapunknak korábban elmondta: nem titkolja, hogy 2003-ban három hétig valóban kezelték depresszió gyanújával Izsófalván, de úgy gondolja, ez az információ – mivel érzékeny személyi adat – nem tartozik a nyilvánosságra, és ezért meg is tette a feljelentést Daher ellen.

Elsikálják az egyik ügyet

Az inzultusról egyébként a nő hangfelvételt is készített, amit átadott a rendőrségnek. Az Országgyűlés mentelmi bizottsága ezek után viszont a bizonyítékokat kevésnek találta a könnyű testi sértés ügyében, mert pár hete nem javasolta Daher Pierre mentelmi jogának felfüggesztését, és az ügyben történő hatósági meghallgatását. Rubovszky György kereszténydemokrata bizottsági elnök még a sérülések keletkezésének időpontját is megkérdőjelezte azon az ülésen. A dulakodás kapcsán Dahernek tehát nem kell aggódnia mentelmi jogának felfüggesztése miatt – nem úgy a kijelentése miatt.

Az MTI-nek tett nyilatkozata utáni feljelentés ügyében ugyanis már a Központi Nyomozó Ügyészség folytat nyomozást különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt – közölte kedden a magyarnarancs.hu tudósítójával Nagy Andrea sajtószóvivő. A nyomozás határideje 2013. augusztus 2., ami szükség esetén meghosszabbítható.

Még több szinten elakadhat

Abban az esetben, ha a főügyészség indokoltnak találná Daher Pierre kihallgatását, még több szinten elakadhat mentelmi jogának felfüggesztése. A hivatalnak ugyanis előbb a legfőbb ügyésztől (Polt Péter volt fideszes képviselőtől) kell kérnie a mentelmi jog felfüggesztését, aki ha ezt indokoltnak látja, akkor az igényt az Országgyűlés mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságához továbbítja. Ám ha innen még tovább is menne az estet plenáris ülésre, ott már parlamenti többség kellene a mentelmi jog felfüggesztéséhez.

Mindig lejjebb

A kazincbarcikai kórház elsorvasztását saját bőrükön érzik a város és a kistérség lakói, hiszen a fekvőbeteg-ellátó gyermekosztály, a szemészeti, a sebészeti osztály és a belgyógyászat is megszűnt, sőt, pár hete már sebészeti ügyelet sincs – tudtuk meg Czipfelnétől. A betegeknek most Miskolcra, Edelénybe vagy Ózdra kell utazniuk gyógyulásuk érdekében az évtizedeken át jól megszokott helyi egészségügyi intézmény helyett. A kórházvédők – mondta tudósítónknak Czipfelné – államtitkári szintig jutottak a reklamációjukkal, de nem jártak sikerrel. Ezért több demonstrációt tartottak, amelyek között szerepelt már ülősztrájk, és a múlt héten a 26-os számú főút lezárása is. Czipfelné a napokban az ÁNTSZ-hez tett feljelentést, mert szerinte a barcikai kórház felső két szintjén közelmúltban megnyitott pszichiátriai osztály nem felel meg az előírásoknak.

 

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.