Folytatódik a harc a Club Aligáért: újabb pert nyertek a civilek

  • narancs.hu
  • 2024. június 13.

Kis-Magyarország

Az Aligai Fürdőegyesületnek adott igazat a bíróság a területet „fejlesztő” NER-oligarchia ellen. A csata tovább folytatódik, ígéri Bukovszki András, aki egyedüliként került be vasárnap az új testületbe az egyesület képviselőjelöltjei közül.

Alig avatták fel a 47 hektáros Balaton-parti Club Aliga új kikötőjét, néhány napra rá a Pécsi Törvényszék megsemmisítette a létesítmény vízjogi üzemeltetési engedélyét,

osztva az Aligai Fürdőegyesület (AFE) álláspontját, miszerint azt a hatóság jogszerűtlenül adta ki.

Pontatlan volt a hatóság?

A május végi sátras avatóünnepségre ezúttal is csak a helybéli lakosokat és helyi ingatlantulajdonosokat engedték be, ott hangzott el a Narancs.hu-t tájékoztató helyiek szerint, hogy a kikötővel minden rendben, használatbavételi és vízjogi üzemeltetési engedélye is van, csak éppen mindkettő közigazgatási per alatt áll az AFE „jóvoltából”. Ez a helyzet változott azóta annyiban, hogy immár vízjogi létesítési engedélye nincs, a használatbavételi engedélyről pedig várhatóan július 10-én hoz döntést a Pécsi Törvényszék. S hogy mit is kifogásolt az éppen soros Club Aliga-„fejlesztés” kapcsán a pert indító és már több hasonló pert megnyerő AFE? Bukovszki András, a civil szervezet alelnöke szerint egyebek között azt, hogy a kikötőt olyan módon „fejlesztette” a NER-üdvöske, Balázs Attila érdekeltségébe tartozó Pro-Mot Kft., hogy közben eltűnt a korábbi közterület (móló, parti sétány, horgászhely), az új kikötői felépítmény pedig a fejlesztő tulajdonába került, aki így már bármikor lezárhatja a mólót a köz elől.

Az emlegetett, eszem-iszommal zárult kikötőavatón (melyen Takács Károly azóta újraválasztott balatonvilágosi polgármester vágta át a nemzeti színű szalagot) elhangzott az is a Pro-Mot képviselőitől a lapunkat tájékoztató lakosok szerint: a kikötőingatlan továbbra is állami tulajdon, az engedélyt kiadó hatóság nem pontosan fogalmazott, mert valóban arra utal a határozata, mintha a Pro-Mot tulajdonjogot szerzett volna.

Egy, csak egy Balaton-védő

„Szerintünk meg a hatóság egyértelműen fogalmaz: a korábbi móló is állami tulajdon volt, de azt elbontották Balázs Attiláék, az új, lábakon álló móló meg már a tulajdonukba került. Ami állami tulajdonban maradt, a korábbi földterület víz alá került, a halaké, köszönjük szépen” – reagált Bukovszki András, aki, ahogyan mondta, egyedüli Balaton-védő civilként került be múlt vasárnap a balatonvilágosi képviselő-testületbe, a másik öt képviselő az újraválasztott Takács Károly polgármester csapatához tartozik. Így a Club Aliga-ügyekben eddig megszokott 4:3-as szavazati arány októbertől jó eséllyel 6:1-re módosul. (Takács 65 szavazat különbséggel győzte le azt a Hanga Lászlót, aki a jelenlegi testületben az AFE-val szavazó „hármak” egyike. Érdekességként: míg a NER ellen csatázók közül egyetlenként Bukovszki Andrást szavazták be a balatonvilágosiak az új képviselő-testületbe, vasárnap az EP-listán a Tisza Párt kapta a legtöbb szavazatot a településen, nem a Fidesz. Hasonló volt a helyzet egyébként 2022-ben is; az egyesült ellenzék Balatonvilágoson akkor is több voksot kapott, mint a kormánypártok.) De a lényeg Bukovszki szerint az, hogy nem sikerült őket elhallgattatni. „A csata folytatódik, az AFE nem adja fel. A legújabb bírósági ítélet is erőt ad ehhez, meg az a remény, hogy esély nyílt a kiemelt beruházásokról szóló kormányrendelet eltöröltetésére – fogalmazott az AFE-alelnök. – Hamarosan indulhat az országos népszavazás kiírását megelőző aláírásgyűjtés ebben a témában és megkezdődhet a versenyfutás: Balázs Attiláék át tudják-e vinni addig az akaratukat a mostani vagy a következő képviselő-testületen. Azt, hogy az önkormányzat melyik oldalon áll, jól mutatja: a polgármester nem az AFE oldalán, hanem az ellenoldalon lépett a perbe, s a polgármester által felkért jogi szakértő megírta a bíróságnak: a kormányrendelet legutóbbi módosítása az irányadó, miszerint már nem csak szállodafejlesztés, hanem mindenféle komplex ingatlanfejlesztés kiemelt beruházás lehet. A Pécsi Törvényszék a jelek szerint mégsem így látta.”

A „fejlesztő” sem adta fel

A befektető is elszánt, nem adja fel az ún. fejlesztési terveit – ezt is a sátras ünnepségen hallották a helyiek a Club Aligát tulajdonló Pro-Mot embereitől (akiktől egyébként kérdezni nem lehetett a megjelent lakosság köréből), s hozzátették azt is: eredeti terveikhez képest lassabb a tempó, bekalkulálják azt is, hogy az AFE rendre bírósági perekkel akasztja meg, lassítja a különféle engedélyek kiadását. De például az Aliga II-es részen (ahol egyelőre áll még a Kádár- és a Castro-villa is), amit az addigi szabad Balaton-parti sétányt is megszüntetve partig érő telkekre parcelláztak és mintegy 7 milliárd forintért értékesítettek, megy minden a maga útján, már sorra adja ki a hatóság az építési engedélyeket a telkekre. S elmondták azt is: amint elindul a beruházás, új településrendezési szerződést kötnek a balatonvilágosi képviselő-testülettel, és miközben agóra, hotelegyüttes, magasparti társasházak és villák épülnek majd,

az ígéret szerint közcélú területek is maradnak a Club Aligában.

S éppen ez az, amit Bukovszki Andrásék hosszú távú garanciák híján fenntartásokkal fogadnak. „Nem a fejlődés ellen vagyunk, hiába állítja ezt rendre a polgármester, de helyette is ellenezzük az olyan fejlesztést, ami a Balaton-partunk elveszítésével járhat. Elzárhatják a kikötőt, lezárhatják a ma még közcélú területeket is, ha ezek az új ingatlanok felépülnek. Csak nem képzeljük, hogy a magánosítás után még évek múlva is kívánatos lesz a »pórnép« az újgazdagok között? Aliga Trianonja, a Balaton legnagyobb ingatlanbiznisze van előkészületben. Most is, mint az 50-es években, megtetszett az uraknak az aligai Balaton-partunk; Rákosiék akkor államosították, most állami és önkormányzati-polgármesteri segédlettel magánosítják, ami már örök időkre fog szólni. Ennyi a tét…”

A Narancs.hu valamennyi, Club Aliga-témában született cikke ide kattintva érhető el:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk