Új választást, de minimum a szavazatok újraszámlálását akarják a sümegi civilek

Kis-Magyarország

A Veszprémi Területi Választási Irodához benyújtott fellebbezésben támadja meg Kovács Mihály, a sümegi civil egyesület polgármesterjelöltje a június 9-i választást, amelyet Végh László (Fidesz-KDNP) nyert. 11 szavazat volt a két jelölt közöttti különbség. Vagy az eredmény megsemmisítését és új választást, vagy a szavazatok újbóli számolását kérik. 

Igencsak izgalmasra sikeredett az önkormányzati választás Sümegen. A helyi ellenzéknek előbb az tűnt fel, hogy nagyon lassan csordogálnak a helyi adatok, miközben jóval nagyobb városokban már végeredmény vagy ahhoz közeli állapot volt vasárnapról hétfőre virradóra. A végeredmény szerint a fideszes polgármestere 11 vokssal gyűjtött többet (1410), mint Kovács Mihály, az Élhetőbb Városért színeiben induló civil jelölt (1399). Ami elsőre feltűnt a civil jelölőszervezet tagjainak, hogy meglepően sok, 114 volt az érvénytelen szavazatok száma.

Kovács Mihály több pontban összegezte fellebbezésében kifogásait a Veszprémi Területi Választási Irodának. Így pénzért vásárolt szavazatokról, jogsértő és minden alapot nélkülöző közleményről, a szavazatszámláló bizottság jogszabálysértő működéséről, a szavazatszámlás szabályainak megsértéséről, a mozgóurnákkal összefüggő, s összességében rendszerszintű jogsértésekről ír. Mindezeket külön és együttesen is az eredményt befolyásoló jogsértésnek nevezi a civil jelölt.

Ezt követően tanúkra hivatkozva részletezi, hogy egy személy egy beszélgetésben elismerte, hogy 70 ezer forintot kapott a később megválasztott Végh László polgármestertől, hogy rá szavazzon. Megemlíti azt is, hogy Barcza Zoltán megválasztott képviselő június 9-én a déli órákban olyan bejegyzést tett Facebook-oldalára, miszerint feleségével egy a civilekhez tartozó ügyvéd minősíthetetlen hangnemben üvöltözött, miközben „a szavazókör nem jelentett rendkívüli eseményt, rendőri intézkedésre nem került sor, a választási folyamat nem került felfüggesztésre”. Ez bejegyzés viszont alkalmas lehetett a választók befolyásolására. Emellett tapasztaltak olyat is, hogy az egyik szavazókörben egyezerre hárman voltak egy fülkében, és nem a voksolásra jogosult töltötte ki a választási íveket.

A fellebbezésben azt is olvasni, hogy az előírtakhoz képest, az urnák felbontását követően, a szavazatlapok szétválogatását együtt végezték, ezt követően helyi szavazatszámláló bizottság elnökének javaslatára egyidőben kezdték meg a különböző szavazólapok számolását, így mindenki csak egyféle szavazólapot számolhatott, az érvényes vagy érvénytelen szavazólapokról a döntés sem a bizottság összes tagja bevonásával történt.

Több mozgóurnát kérő szavazó jelezte, hogy a hozzá érkezett delegáltaktól a négy választási ív helyett csak egyet, a megyei közgyűlési pártlistás szavazólapot kaptak meg, amit nem tudtak mire vélni. Végül azt kifogásolják, hogy a szavazókörökben 114 érvénytelen szavazat megállapítása úgy történt, hogy az erről szóló dokumentumon nem szerepelt vagy nem szerepelt minden választóköri delegált aláírása és a bélyegző sem.

Az észlelt hiányosságok és vélelmezett jogsértésekre való tekintettel az Élhetőbb Városért Egyesület polgármesterjelöltje fellebbezésében arra kéri a Veszprémi Területi Választási Irodát, hogy első körben

semmisítse meg a sümegi választás eredményét és írjanak ki új voksolást. Ha ez nem lehetséges, akkor második körben számoltassanak újra mind a hét szavazókörben mindent, mert meglátásuk szerint a fellebbezés elbírálása csak a szavazatok újraszámlálásával lehetséges.

A fellebbezéshez öt tanú és több delegált nyilatkozatát, valamint bizonyítóerejű hangfelvételt mellékeltek a sümegi jelölőszervezet képviselői. A Veszprémi Területi Választási Iroda csütörtök délután 3 órakor dönt a Sümegről érkezett fellebbezéséről.

Az elmúlt időszakban többször beszámoltunk arról, hogy botrány botrányt követett Sümegen. Hol a fideszes polgármester élettársa hamis érettségi bizonyítva ügyében nyomozott a rendőrség, majd kobozták azt el, hol a kiírt közbeszerzésekkel adódtak gondok, hol a helyi civileket támadták, mert világháborús emlékművet újítottak fel, hol pedig egy helyi civil aktivista halálhírét keltették egy kamuoldalon, amelyhez 12 éves fia fényképét mellékelték. A botrányok közül Végh László fideszes polgármester élettársa hamis érettségi bizonyítáványának esete szólt a legnagyobbat, országos nyilvánosságot kapott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.