Új választást, de minimum a szavazatok újraszámlálását akarják a sümegi civilek

Kis-Magyarország

A Veszprémi Területi Választási Irodához benyújtott fellebbezésben támadja meg Kovács Mihály, a sümegi civil egyesület polgármesterjelöltje a június 9-i választást, amelyet Végh László (Fidesz-KDNP) nyert. 11 szavazat volt a két jelölt közöttti különbség. Vagy az eredmény megsemmisítését és új választást, vagy a szavazatok újbóli számolását kérik. 

Igencsak izgalmasra sikeredett az önkormányzati választás Sümegen. A helyi ellenzéknek előbb az tűnt fel, hogy nagyon lassan csordogálnak a helyi adatok, miközben jóval nagyobb városokban már végeredmény vagy ahhoz közeli állapot volt vasárnapról hétfőre virradóra. A végeredmény szerint a fideszes polgármestere 11 vokssal gyűjtött többet (1410), mint Kovács Mihály, az Élhetőbb Városért színeiben induló civil jelölt (1399). Ami elsőre feltűnt a civil jelölőszervezet tagjainak, hogy meglepően sok, 114 volt az érvénytelen szavazatok száma.

Kovács Mihály több pontban összegezte fellebbezésében kifogásait a Veszprémi Területi Választási Irodának. Így pénzért vásárolt szavazatokról, jogsértő és minden alapot nélkülöző közleményről, a szavazatszámláló bizottság jogszabálysértő működéséről, a szavazatszámlás szabályainak megsértéséről, a mozgóurnákkal összefüggő, s összességében rendszerszintű jogsértésekről ír. Mindezeket külön és együttesen is az eredményt befolyásoló jogsértésnek nevezi a civil jelölt.

Ezt követően tanúkra hivatkozva részletezi, hogy egy személy egy beszélgetésben elismerte, hogy 70 ezer forintot kapott a később megválasztott Végh László polgármestertől, hogy rá szavazzon. Megemlíti azt is, hogy Barcza Zoltán megválasztott képviselő június 9-én a déli órákban olyan bejegyzést tett Facebook-oldalára, miszerint feleségével egy a civilekhez tartozó ügyvéd minősíthetetlen hangnemben üvöltözött, miközben „a szavazókör nem jelentett rendkívüli eseményt, rendőri intézkedésre nem került sor, a választási folyamat nem került felfüggesztésre”. Ez bejegyzés viszont alkalmas lehetett a választók befolyásolására. Emellett tapasztaltak olyat is, hogy az egyik szavazókörben egyezerre hárman voltak egy fülkében, és nem a voksolásra jogosult töltötte ki a választási íveket.

A fellebbezésben azt is olvasni, hogy az előírtakhoz képest, az urnák felbontását követően, a szavazatlapok szétválogatását együtt végezték, ezt követően helyi szavazatszámláló bizottság elnökének javaslatára egyidőben kezdték meg a különböző szavazólapok számolását, így mindenki csak egyféle szavazólapot számolhatott, az érvényes vagy érvénytelen szavazólapokról a döntés sem a bizottság összes tagja bevonásával történt.

Több mozgóurnát kérő szavazó jelezte, hogy a hozzá érkezett delegáltaktól a négy választási ív helyett csak egyet, a megyei közgyűlési pártlistás szavazólapot kaptak meg, amit nem tudtak mire vélni. Végül azt kifogásolják, hogy a szavazókörökben 114 érvénytelen szavazat megállapítása úgy történt, hogy az erről szóló dokumentumon nem szerepelt vagy nem szerepelt minden választóköri delegált aláírása és a bélyegző sem.

Az észlelt hiányosságok és vélelmezett jogsértésekre való tekintettel az Élhetőbb Városért Egyesület polgármesterjelöltje fellebbezésében arra kéri a Veszprémi Területi Választási Irodát, hogy első körben

semmisítse meg a sümegi választás eredményét és írjanak ki új voksolást. Ha ez nem lehetséges, akkor második körben számoltassanak újra mind a hét szavazókörben mindent, mert meglátásuk szerint a fellebbezés elbírálása csak a szavazatok újraszámlálásával lehetséges.

A fellebbezéshez öt tanú és több delegált nyilatkozatát, valamint bizonyítóerejű hangfelvételt mellékeltek a sümegi jelölőszervezet képviselői. A Veszprémi Területi Választási Iroda csütörtök délután 3 órakor dönt a Sümegről érkezett fellebbezéséről.

Az elmúlt időszakban többször beszámoltunk arról, hogy botrány botrányt követett Sümegen. Hol a fideszes polgármester élettársa hamis érettségi bizonyítva ügyében nyomozott a rendőrség, majd kobozták azt el, hol a kiírt közbeszerzésekkel adódtak gondok, hol a helyi civileket támadták, mert világháborús emlékművet újítottak fel, hol pedig egy helyi civil aktivista halálhírét keltették egy kamuoldalon, amelyhez 12 éves fia fényképét mellékelték. A botrányok közül Végh László fideszes polgármester élettársa hamis érettségi bizonyítáványának esete szólt a legnagyobbat, országos nyilvánosságot kapott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!