Fóton a fideszes polgármester után a helyettese kaphat többmilliós jutalmat

Kis-Magyarország

Most a fóti alpolgármesternek érkezhet hat havi illetmény a júniusban 6 millióval jutalmazott polgármester javaslatára. Bíró Zoltán az önkormányzat közlése szerint közcélra kívánja fordítani a pénzt. 

A fóti képviselő-testület pénzügyi, jogi és gazdasági bizottsága csütörtökön tárgyal a fideszes Bíró Zoltán alpolgármester megjutalmazásáról. Az alpolgármesternek a hat havi tiszteletdíja odaítéléséről szóló előterjesztést a júniusban ugyancsak hathavi fizetésének megfelelő jutalomban részesült fideszes Vass György polgármester készítette.

A hét fős pénzügyi bizottságban a kormánypárton kívülieknek mindössze egy helyet engedett a fideszes többség, így a jutalmazás támogatottsága bizonyára akadálymentesen kerülhet szeptember végén a képviselő-testület elé. Bíró társadalmi megbízatású alpolgármesterként havonta 438 ezer forintot keres, így

a jutalma a fótiaknak 2,6 millió forintba kerülhet.

Az előterjesztés arra hivatkozva gondoskodik az alpolgármester jutalmáról, hogy 2022-ben számos fejlesztés, út- és csatornaépítés, sportcélú beruházás valósult meg. Egy fejlesztést nevesít, a „nagy lendületet vett CBA Príma Üzletközpontot”, amelyet a Pest megyei önkormányzat célzott támogatásának köszönhetően jól megközelíthetővé tettek a Móricz Zsigmond utcai kanyarodó sáv és a gyalogátkelőhely létesítésével. Ezen kívül a polgármester helyettese érdemeként hivatkozik arra a hatékony koordináló munkára, amit a Fóton megvalósult mélyépítési, csapadékvíz elvezetési, útépítési munkákben elvégzett.

Csorba István DK-s önkormányzati képviselő a narancs.hu-nak csak egy megoldást tekint elfogadhatónak, ha az alpolgármester megkéri a polgármestert a jutalmazás visszavonására. Nem tartja elképzelhetetlennek azt se, hogy Bíró, ha megkapta, felajánlja a jutalmat valamilyen karitatív szervezetnek, de ennél sokkal jobb lenne, ha ki sem kerülne a város kasszájából. Ha nem fizetik ki, az önkormányzat számos helyen felhasználhatná, felújíthatna járdát, útszakaszt vagy költhetne óvodai, bölcsődei épületeinek javítására.

 
Bíró Zoltán (balra) és Vass György (középen) egy közmeghallgatáson 
Forrás: Facebook/Bíró Zoltán - alpolgármester
 

Az ellenzéki politikus álszentnek tartja a jutalom indoklását, mivel az alpolgármester olyan munkáinak elvégzésére hivatkozik, amelyek egyébként is feladatai közé tartoznak. "Az alpolgármester rendszeresen panaszkodik arra, amikor elmaradó fejlesztések kerülnek szóba, hogy erre meg arra sincs pénz a kasszában. Most tehetne arról, hogy ne apassza tovább a többmilliós jutalmával" – jegyezte meg a DK önkormányzati képviselője.

Csorba István azt szintén nem tudja elfogadni, hogy az indoklásban szerepel a CBA üzlet megnyitásához szükséges csomópont létesítése, amire az önkormányzat rákölti a megyétől elnyert 150 millió forintos közlekedésfejlesztési támogatását. Ebből 2023-ra 118 millió forint elköltését irányoztak elő.

A jutalmazás extra érdekessége, hogy a polgármester júniusi hat havi jutalmának indoklásának egyik tétele szintén a CBA-üzlet építése előtt álló akadályok elhárítása, a már említett lekanyarodó sáv és a gyalogátkelőhely építése volt. 

„Nem is értem, ez az előterjesztés hogyan kerülhetett ide. Miért erre költünk, amikor annyi minden másra költhetnénk, például a légszennyezettség mérésre. Erre nincs pénz, pedig a levegő tisztasága, amit belélegzünk, mindannyiunk ügye a városban” – mondta lapunknak Vargha Nóra, a pénzügyi bizottság független tagja, aki ahogy a polgármester, úgy az alpolgármester jutalmát sem szavazza meg,

A jutalom nem csak a nagysága miatt kelt ellenérzéseket a településen, hanem az indoklása miatt is. A fótiak mozgalmat indítottak, hogy a polgármester a Lidl-t csábítsa a városukba, ám a cég hiába vett területet jó évtizede a településen, előbb az ingatlantulajdoni viták elhúzódása, majd a plázastoprendelet miatt mégsem kezdhetett hozzá az építkezéshez. Nem úgy, mint a CBA, amelynek megnyitásának elősegítése összesen 9 millió forint jutalmat hozhat össze a polgármesternek és helyettesének.

Megkerestük Vass György polgármestert az ügyben, helyette – mivel épp a szabadságát tölti – az önkormányzattól kaptunk egy közleményt, amely az előterjesztést ajánlotta figyelmünkbe. Kiegészítéseként azt írták, hogy a polgármesteri jutalmazás kérdését az előző önkormányzati ciklusban – Bartos Sándor fideszes polgármester idején – törvényellenes módon egy önkormányzati rendelet szabályozta, a mindössze 100 millió forintot elérő önkormányzati beruházás esetén kötelezővé téve 6 havi illetménynek megfelelő jutalom kifizetését a polgármester részére. Ezt a jogellenességet ebben a ciklusban megszüntették, viszont a képviselő-testület 2021-ben és 2023-ban szavazott meg jutalmat a polgármester, továbbá 2021-ben az alpolgármester részére, "egyebek mellett értékelve azt, hogy az önkormányzati beruházások – nem a korábbi szabályozás szerinti 100 milliós érték körül alakultak, hanem – évről évre meghaladják az 1 milliárd forintos értékhatárt. Mint a fejlesztésekért felelős alpolgármesternek, Bíró Zoltánnak, ebben elévülhetetlen érdemei vannak. Polgármester úr javaslatával jelezni kívánta, hogy a fóti, az előző ciklusokhoz képest nagyságrendekkel nagyobb fejlesztések nem egyetlen ember, hanem a közösség érdemei" – írták.

A narancs.hu megkérdezte Bíró Zoltánt is, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk tőle választ. Az önkormányzat viszont azt írta, hogy Bíró Zoltán alpolgármester az eddigi egyetlen, a képviselő-testület által részére megállapított jutalmát nem vette fel, azt teljes egészében közösségi célra ajánlotta fel, és utalta át fóti iskolák, valamint alapítványok részére. A jelenlegi jutalmazásra vonatkozó javaslat ismeretében jelezte, hogy amennyiben azt a képviselő-testület megszavazza, ugyanígy fog eljárni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk