Hétfőn tárgyalt vele, szerdán nácizós közleményben állt bele Rétvári Bence a váci polgármesterbe

Fekete Lyuk

Matkovich Ilona és Rétvári leültek, hogy egyebek mellett helyi fejlesztésekről, kormányzati támogatásokról egyeztessenek. Egy két nappal a tárgyalás után, a képviselő által szignózott közlemény szerint viszont „a Matkovich rezsim” nem a városfejlesztésre fordítja az energiát, hanem politikai acsarkodásra. 

Matkovich Ilona, Vác polgármestere múlt hét hétfőn tárgyalást folytatott a városházán Rétvári Bence fideszes országgyűlési képviselővel. Az önkormányzat oldalára feltöltött közlemény szerint a polgármester tájékoztatást adott a városi fejlesztésekről. 

„Elmondta, hogy jól halad a Bauer utcai bölcsődeépítés, a kivitelező tartani tudja a határidőt. Az inflációnövekedés, valamint az építőipari problémák miatt azonban itt is megnövekedtek a költségek. Ennek a fedezetnek az állami támogatásához kérte Matkovich Ilona az országgyűlési képviselő közbenjárását” – olvasható a közleményben.

Szóba került a gödi Samsung SDI gyára is, melynek iparűzési adójából nem részesül Vác (más településekkel ellentétben), miközben a vállalat működése érinti a várost, például a váci vízmű fogja kezelni az akkumulátorgyár szennyvizét. Az önkormányzat ezért kezdeményezi, hogy Vác is kerüljön be azon települések közé, melyek pályázhatnak a különleges gazdasági övezettel összefüggő adók elosztásánál. 

Matkovich Ilona egyebek mellett kérte Rétvári Bence támogatását váci fejlesztésekhez, továbbá kiállt amellett, hogy a nemrég ismertetett nyomvonalakon (melyek a település forgalmas részeit, így belvárosát is érintik) nem lehetséges egy új Duna-híd kialakítása. 

„Miután a közétkeztetést is érintő drasztikus élelmiszerár növekedést közel sem fedezik az erre kapott központi normatívák, ennek rendezését is fontos megoldandó feladatként továbbította vendége felé Matkovich Ilona.

A valamivel több, mint egyórás megbeszélésen a polgármester hangsúlyozta, Vác az országos gazdasági nehézségek ellenére is eredményes éveket tud maga mögött, és ismét megfogalmazta kérését, hogy a központi pályázatok elbírálásánál Vác járási székhelyként, az ellátandó járási feladatok, valamint lakói számának arányában juthasson pályázati forrásokhoz” – olvasható a bejegyzésben. 

Rétvári Bence nem posztolt a megbeszélésről. 

🟦 MATKOVICH ILONA ÉS RÉTVÁRI BENCE TÁRGYALÁSA Városvezetői kezdeményezésre hétfőn délután a Városházán folytatott...

Posted by Vác Város Önkormányzata on Tuesday, September 12, 2023

Rétvári szerdán: Matkovich rezsimje botrányt botrányra halmoz

A Fidesz váci szervezetének szerdai bejegyzése szerint Rétvári múlt hét szerdán, vagyis két nappal a polgármesteri találkozó után egy „Védjük meg Vácot!” című közleményt írt alá. E szerint az alulírottak soha nem gondolták volna, hogy valaha is közös közéleti nyilatkozatot fognak aláírni. „Gyökeresen másként gondolkozunk ugyanis a közélet kérdéseiről jobboldaliként, baloldaliként, vagy civilként. Most mégis közösen kell, hogy hallassuk a hangunkat, mert Vácot az elmúlt három évtized legrosszabb vezetése irányítja 2019 óta”. 

A közlemény szerint a környező települések soha nem látott fejlődésen mentek keresztül, miközben Vác milliárdos kormányzati fejlesztésekről mondott le, a városvezetők célja pedig nem a település fejlesztése, hanem a politikai feszültségkeltés. „A Matkovich rezsim hozzáértés hiányában nem a városfejlesztésre fordítja a legnagyobb energiát, hanem a politikai acsarkodásra és városházi fenyegetőzésekre”. Ez a rezsim botrányt botrányra halmoz: fékezhetetlen privatizáció, városi vagyon felélése, adóemelés, agresszív stílus és korrupció, sorolják a közleményben. 

„A náci és percerz képviselőket a városvezetésnek nem védenie, hanem lemondatnia kellene. A párbeszédről nem beszélni kellene, hanem tenni érte.

A városi sportot és kultúrát nem leépíteni, hanem segíteni kellene” – áll a Rétvári által is aláírt közleményben, annak ellenére, hogy két nappal korábban Matkovich éppen, hogy párbeszédet folytatott vele. 

Mint fogalmaznak, Vácon normális közéleti viszonyokra lenne szükség, de erre Matkovich Ilona szövetségesei képtelenek, ezért minden „józan vácit” arra kérnek: védjék meg szeretett városukat. 

Védjük meg Vácot! Közös nyilatkozat a városért aggódó baloldali, jobboldali és civil szervezetek vezetőitől. Összefogás a Matkovich rezsim ellen!

Posted by Fidesz - Vác on Wednesday, September 20, 2023

Azt nem részletezik a közleményben, hogy a privatizáció, korrupció, adóemelés alatt mit értenek, és hogy kik egészen pontosan a náci és perverz képviselők. 

A teljesség igénye nélkül a közleményt aláírta Szádoczki Imre és Szabó Csaba, a váci Fidesz és Fidelitas elnöke, Imre Zsolt, korábbi kormánypárti országgyűlési képviselő, aki a Váci Polgári Fórum vezetője. Csereklye Károly önkormányzati képviselő, aki szintén nem szimpatizál a városvezetéssel, Papp László, a Modern Művészeti Gyűjtemény vezetője, akivel pedig komoly nézeteltérésbe került az önkormányzat egy értékes helyi ingatlan miatt (az épület végül egy Rétvári-közeli alapítványhoz került). A nevek között szerepel Bóth János is, aki korábban az MSZP színeiben vezette a várost: Bóth 2020-ban lépett ki a pártból, illetve feljelentést tett sikkasztás miatt, amelynek érintettje lett Kiss Zsolt MSZP-s alpolgármester.

Címlapképünk forrása: Váci Hírnök Facebook-oldal

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk