Pedofilnak néztek egy jószándékú férfit Szóládon

Kis-Magyarország

A rendőrség szerint a férfinak "a mai kor megszokott társadalmi érintkezéstől merőben eltérő és szokatlan gesztusa" lehetett félreérthető. 

"A nyárral együtt véget ért a szatírmegfigyelési szezon, most következik a pedofilészlelések ideje" – jegyezte meg valaki egy Siófok-környéki témákat taglaló Facebook-csoportban, ahol péntek reggel nagy izgalmat keltett egy bejegyzés, miszerint pedofil les a gyerekekre a kis faluban és Balatonföldváron is.

"Szeretnélek tájékoztatni benneteket, hogy a környéken egy sötét autóból/furgonból egy kopasz férfi leszólítja a gyerekeket, cukorkát, nyalókát kínál. A furgonnak nincs rendszáma. A ma délutáni, földvári esetről megtörtént a rendőrségi bejelentés. A rendőrség kérésére tájékoztatlak benneteket. Beszéljetek a gyerekekkel az esetről! Idegenekkel ne álljanak szóba! Járjanak/járjatok nyitott szemmel!" – a bejegyzést a Narancs is olvasta, kételkedni kezdtünk és utánajártunk.

A régi vicchez hasonlóan a hír igaz, ám némi módosításra szorul: nem cukorkát és nyalókát, hanem müzli-szeletet, a furgonnak van rendszáma, nem Balatonföldváron történt az eset és a rendőrség nem szervezte ki a tájékoztatást. Valójában az történt, hogy egy magasan kvalifikált, köztiszteletben álló férfi, aki különben gyakran jár a településen, és neki természetes, hogy mindenkivel kedves, beszélgetett a gyerekekkel és megkínálta őket müzliszelettel. Ekkor azonban bekapcsoltak a rettegő ösztönök és értesítették a rendőrséget is, ezért megkérdeztük a Somogy Vármegyei Rendőrkapitányság Sajtóosztályát, történt-e bejelentés és megkértek-e bárkit rendőrségi üzenet továbbítására. 

Válaszukban azt írták, hogy a Siófoki Rendőrkapitányságra érkezett bejelentés arról, hogy Szóládon egy kék színű furgonban ülő férfi édességet kínált a bejelentő gyermekeinek. "A körzeti megbízottak azonnal megkezdték az adatgyűjtést, mely során leellenőrizték a megadott forgalmi rendszámú gépjárművet és megállapították, hogy sem a jármű, sem pedig a tulajdonos ellen eljárás nincs, és nem is volt folyamatban. Az egyenruhások felvették a kapcsolatot a bejelentővel is, akik elmondta, hogy a sofőr adott időpontban egyedül ült a gépjárműben, és amikor az édesanya számon kérte őt, elmondta, hogy pusztán kedvességből kínált müzliszeletet a gyerekeknek, ezért ment oda hozzájuk, cselekedetét a jószándék vezérelte, valamint azt is közölte vele, hogy melyik ismerősénél volt látogatóban. A rendőrök ellenőrizték a férfi által elmondottakat, melyek valósnak bizonyultak, valamint előzménykutatást végeztek a bűnügyi és szabálysértési nyilvántartásokban, ahol a személy nem szerepelt."

A rendőrség azt is kiderítette, hogy a férfi egy jogkövető állampolgár, mindazonáltal

"a mai kor megszokott társadalmi érintkezéstől merőben eltérő és szokatlan gesztusa valóban félreérthető lehetett mind a gyermekek, mind édesanyjuk számára, akik joggal feltételezhették, hogy a tett mögött ártó szándék van"

– írta kérdésünkre a rendőrség, amely hozzátette, a rendelkezésre álló információk alapján kijelenthető, hogy az esettel összefüggésben jogsértés nem valósult meg.

Igali Levente balatonföldvári őrsparancsnok fel is kereste Szólád polgármesterét, valamint a balatonföldvári és balatonszárszói általános iskolák igazgatóit is, akiket személyes adatok közlése nélkül tájékoztatott az adatgyűjtés eredményéről, mely szerint sem szabálysértés, sem pedig bűncselekmény nem történt. Az említett vezetők a tájékoztatást megköszönték, és biztosították az őrsparancsnokot arról, hogy közreműködnek az esettel kapcsolatos pletykák és köznyugalom megzavarására alkalmas megnyilvánulások megfékezésében.

A rendőrség azt is hozzátette, hogy "a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság a kommunikációt nem adja ki a kezéből, és soha nem kéri az állampolgároktól különböző felhívások közösségi oldalakon történő megjelentetését, terjesztését".

Kérdés, hogy a szóládi gyerekek a csak úgy édességet osztogató Mikulást is feljelentik-e majd.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk