Aránytalanul magas prémiumot kapott a fideszes alpolgármester testvére

  • Bod Péter
  • 2012. június 21.

Kis-Magyarország

Az orosházi fürdőt is kezelő Városüzemeltetési Zrt. két vezetője közel 15 milliós prémiumot vehet fel idén, többet, mint amekkora a cég nyeresége volt tavaly. Egyikük, a fideszes alpolgármester testvére, a helyi Fidelitasban ügyködött évekig.

Jelentős prémiumról szavazott Orosházán a fideszes többségű képviselő-testület május 25-én. (Erről az ülésről már írtunk, itt tértek jobb belátásra a képviselők, s hozták helyre korábbi döntésüket, hogy csak az önkormányzati televízió tudósíthat a testületi ülésről.) A Városgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója, Csizmadia Gergely és helyettese, Benkő Ferenc megközelítőleg 8, illetve 7 milliós prémiumra számíthat tavalyi munkájáért – mely összeg nagyjából megegyezik éves jövedelmükkel. A döntést a város polgármestere, Dancsó József, mint a napirendi pont előterjesztője azzal indokolta, hogy a Városgazdálkodási Zrt. 12 milliós nyereséget mutatott ki pénzügyi beszámolójában. A két prémium tehát elviszi az önkormányzati vagyonért felelős vállalat teljes nyereségét, sőt, többet is. De nem csak ez a gond.

Beolvasztották a fürdőt
Az évek óta súlyosan veszteségesen működő (a tavalyi veszteség 91 millió forint volt), de kiváló adottságokkal rendelkező Orosháza-Gyopárosfürdőt működtető gazdasági társaságot 2011-ben – már Csizmadia igazgatósága alatt – a helyi testület beolvasztotta a Városgazdálkodási Zrt.-be. Ezzel együtt tudott a Városgazdálkodási Zrt. 2011-ben 11 millió 915 ezer forint nyereséget felmutatni.
A május végi testületi ülésen a fürdő veszteségességére hivatkozva az MSZP-s és a jobbikos képviselők okafogyottnak nevezték, hogy a Városgazdálkodási Zrt. vezetői – azaz Csizmadia és Benkő – premizálásáról tárgyaljanak.

Testvérek
Csizmadia Gergely évekig volt a helyi Fidelitas oszlopos tagja – innen is került a zrt. élére. Ráadásul információink szerint Csizmadia Gergely annak a Csizmadia Ibolya testvére, aki jelenleg Orosháza fideszes alpolgármestere, és a helyi Fidelitas honlapja szerint a szervezet egyik alelnöke. A narancs.hu megkeresésére az alpolgármester nem cáfolta a rokoni kapcsolatot. „Épp ezért nem is szavaztam, mert ebben az ügyben részemről ez így volt fair” – válaszolta érdeklődésünkre. A prémium nagyságát firtató kérdésünkre az alpolgármester csupán úgy reagált: „ilyen prémiumokat az előző vezetők is megkaptak”.

(Ha Ön is vidéken él, és van tudomása olyan esetről, amikor döntéshelyzetben lévő politikus rokona vitatható módon kapott juttatást, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre!)

Figyelmébe ajánljuk