Békéscsabai rokonok

Előléptették a fideszes féltestvérét

Kis-Magyarország

Több mint két és félszeresére emelkedett a Békés Megyei Munkácsy Múzeumban osztályvezetővé kinevezett R. Rita havi jövedelme április elsejétől. Annak az Erdős Norbertnek a féltestvéréről beszélünk, aki a környék fideszes képviselője, és egyben a Békés Megyei Kormányhivatal vezetője.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, április elsejével szabálytalanul, miniszteri engedély nélkül nevezték ki a Békés Megyei Munkácsy Múzeum élére Szatmári Imrét. Ezt követően az eredetileg ötéves mandátumot a kulturális ügyekért felelős miniszter nyomására visszavonták, és még május közepén új pályázatot írtak ki az intézményvezető posztjára. Csakhogy addig egy-két dolog már történt a múzeumban: például Szatmári Imre igazgató egyik legelső döntése az volt – rögtön, hivatalba lépése első napján –, hogy pályáztatás nélkül kinevezte osztályvezetőnek a Békés Megyei Kormányhivatal vezetőjének, Erdős Norbertnek (ő a térség egyik fideszes országgyűlési képviselője több ciklus óta – a szerk.) a féltestvérét (apai ágon húgát). (A rokonság bizonyítékáról lásd A rokoni szál c. keretes írásunkat.) Arról már korábban beszámoltunk, hogy Erdősnek az anyósa és a felesége is álláshoz jutott a megyében.

A rokoni szál

Erdős Norbert „1972. október 25-én született Orosházán. (…) Szülei elváltak, mindketten új életet kezdtek. Három, Békéscsabán élő féltestvére van, Richweisz Rita (1980) kézműves szakoktató és játszóházvezető, Erdős László (1981) technikus, édesapja vállalkozásában dolgozik, Erdős Gergő (1982) vállalkozóként a kivitelezés területén dolgozik.”
Forrás: erdosnorbert.fidesz.hu

 


Erdős Norbert


Erdős Norbert

Fotó: MTI

„2012. április 1-jétől van közönségkapcsolati osztályvezetője az intézménynek (mármint R. Rita – a szerk.). Megyei múzeum esetében a törvény nem írja elő osztályvezetői kinevezés pályáztatását, következésképpen az a gyakorlatban sem szokás. A kinevezett osztályvezetőt felkészültsége, végzettsége, az intézményben végzett többéves tevékenysége és tapasztalata, teljesítménye alkalmassá teszi a feladatra” – válaszolta kérdéseinkre a Békés Megyei Intézményfenntartó Központ (BMIK) R. Rita kinevezésével kapcsolatban. Hozzátették: a közönségkapcsolati tevékenység az egyik legfontosabb területe egy muzeális intézmény munkájának, ezért az önálló szervezeti egységként való működése indokolt. A saját hatáskör kialakítását pedig az a tény sürgette, hogy az első negyedév végén még nem volt az intézménynek éves kiállítási és rendezvényterve.

A BMIK-tól megtudtuk azt is, hogy R. Rita 2008 januárja óta dolgozik a Békés Megyei Múzeumok Igazgatóságánál közművelődési munkatársként és múzeumpedagógusként. Az intézményfenntartó szerint munkatársuk komoly kihívásoknak felelt meg az elmúlt években, több tucat kiállítás és program valósult meg a szervezésében. A narancs.hu értesülései szerint R. Rita – akit információnk szerint művelődési és kulturális szervezőként is alkalmaztak később az intézményben – feladata főleg a múzeumpedagógia és a közönségszervezés volt. Az új osztályvezető keze alá egyébként mindössze egy ember tartozik majd.

Végzettségek
A munkáltató tájékoztatása szerint R. Rita a Zsigmond Király Főiskolán és az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán folytatta szakirányú tanulmányait. Kiállításrendezési ismereteit a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Oktatási és Képzési Központjában alapozta meg.

R. Rita eddigi 136 ezer forintos havi fizetése 359 ezerre, azaz több mint két és félszeresére nőtt. Ugyanis az addigi alapfizetése mellé áprilistól 30 ezer forintos vezetői pótlékot, valamint 196 280 forintos „munkáltatói döntésen alapuló illetményt” kapott. A juttatást firtató kérdésünkre a BMIK csupán annyit közölt, hogy „a ráruházott feladatokkal és felelősséggel arányosan” nőtt munkatársuk fizetése.

Figyelmébe ajánljuk