Hallgatásba burkolózott a fideszes településvezetés a helyben kirobbant vita után

Kis-Magyarország

Sem a fideszes polgármester, sem a Fidesz helyi elnöke nem hajlandó válaszolni a Narancs.hu kérdésire. Pedig mindkettejüknek köze van ahhoz, hogy a Békés megyei Kötegyánban Magyarország legnagyobb kopjafa-gyűjteményének közepére, egyeztetés nélkül helyeztek el emlékoszlopot, amiért éles vita alakult is ki a községben.

Éles hangú nyílt levelet tett közzé még a nyáron Facebook-oldalán Ungvári Mihály képzőművész özvegye, Ungváriné Spiegel Julianna. Kötegyánban ugyanis az önkormányzat tulajdonában lévő temetőben felállították az Elszármazottak emlékoszlopát éppen annak a műemlékegyüttesnek a közepére, amelyet Ungvári Mihály alkotótársaival húsz év alatt hozott létre – számolt be a történtekről a Narancs.hu még augusztus végén. Nem másról, mint Magyarország legnagyobb kopjafa-gyűjteményéről van szó. Ungváriné szerint a férje koordinálásával létrejött műalkotás eszmei és valódi értéke is nehezen felmérhető.

Kötegyán alig 1400 fős község Békés megye délkeleti szegletében, közvetlenül a román határ mellett. Az elöregedő és népességszámban gyorsan fogyatkozó településen alig van munkahely, a térség halmozottan hátrányosnak számít.

Az özvegye felháborodott, hogy a szakrálisnak tartott műalkotás-együttes mellé egy oda nem illő emlékoszlopot helyezett a fideszes polgármester rokonának családi alapítványa. Ungváriné Spiegel Julianna mellett sok helyi is kifejezte, hogy nem ért egyet az eljárással, a Facebookon több tucatnyian jelezték, szomorúnak, dühítőnek tartják a történteket. De a helyzet még ennél is kacifántosabb. Ugyanis egy, a Békés Megyei Hírlap online felületén megjelent cikk szerint a Kötegyánból elszármazottak emlékoszlopát Kelemen László, a kötegyáni Fidesz elnöke és felesége „álmodtak meg”, költségeit Hajdu János önkormányzati képviselő családi alapítványa, a Hajduné Beregszászi Éva Kötegyánért Alapítvány fizette ki. Hajdu János közeli rokona Hajdu-Szűcs Mária Kornélia fideszes polgármesternek. Ráadásul a kopjafa-gyűjtemény közepébe felállított emlékoszlop felállítását a helyi képviselő-testület is támogatta.

Az emlékoszlop és kopjafák, Kelemennel és Hajduval

Az emlékoszlop és kopjafák, Kelemennel és Hajduval

Fotó: Borbély József/Facebook.com

Komoly felháborodást váltott ki

A gondot csak az jelenti, hogy az ügyben az emlékoszlop ötletgazdái, a megvalósításban részt vevő alapítvány és az azt erkölcsileg támogató önkormányzat nem egyeztetett Ungvári Mihály özvegyével, és nem kérte ki az ügyben egyetlen szakember és művész véleményét sem.

„A mai napon komoly felháborodást váltott ki bennem a temetőbe fogadott kép! Mint volt kötegyáni jegyzem meg, itt semmi sem szent! A Kötegyánba eltöltött hosszú évek bebizonyították, hogy itt sincs másként, mint a világban! Ha netán 'valaki szembe megy az árral', netán politikai nézete más, vagy van véleménye, s bizonyítottan tesz is a közösségért szeretjük elgáncsolni, sőt nehogy már Ő...! A férjem, Ungvári Mihály megboldogult mellett megtapasztaltam, nem számít, hogy mit tesz le az asztalra az ember! Semmibe vesszük, nem tiszteljük! Nem számít, hogy országosan, vagy nemzetközileg, vagy helyileg értéket teremt csak a "Magunk" fontosak!” – írta Facebook-bejegyzésében Ungváriné Spiegel Julianna.

„Nem foglalkozunk semmivel!”

Ehhez hozzátette: „belepiszkítottak a kultikus helybe”. Egyben kifogásolta, hogy a már régebb óta meglévő emlékhelyhez túl közel állították fel az Elszármazottak emlékoszlopát, és ezzel az özvegy állítása szerint semmibe vették mások munkáját.

Az ügyben megkerestük az ötletgazda házaspárt, Kelemen László helyi Fidesz-elnököt és feleségét, valamint a település ugyancsak kormánypárti polgármesterét, Hajdu-Szűcs Mária Kornéliát. Kelemenéket telefonon értük el, ám bemutatkozásunk után csupán annyit mondtak: „Nem foglalkozunk semmivel, viszonthallásra!”

Ketten, akik hallgatnak: Hajdu-Szűcs és Kelemen (balról)

Ketten, akik hallgatnak: Hajdu-Szűcs és Kelemen (balról)

Fotó: Borbély József/Facebook.com

A fideszes polgármestertől írásban azt kérdeztük:

-  Mivel önkormányzati temetőről van szó, így a képviselő-testület döntése előtt nem kellett volna előzetesen egyeztetni Ungvári Mihály özvegyével és szakemberekkel?

-  Polgármesterként nem érez-e felelősséget a kialakult botrány, az elmulasztott egyeztetések miatt?

-  A történtek után fontolóra veszi-e az önkormányzat, hogy megfelelő végzettségű szakemberek véleményének kikérése, valamint Ungvári Mihály özvegyével történő utólagos egyeztetést követően a temető más részében helyezik el az emlékoszlopot?

Kérdéseinket szeptember 2-án, immár több mint három hete, küldtük el Hajdu-Szűcs Mária Kornélia kötegyáni polgármesternek, de válasz azóta sem érkezett.

(Címlapfotónkon: A kopjafa-együttes közepébe felállított emlékoszlop, bal oldalt elöl a "megálmodók", Kelemen László és felesége. A felvétel forrása: Borbély József/Facebook.com.)

Figyelmébe ajánljuk