Majdnem mindenkinek mindenről Joób Márton jutott az eszébe a szegedi közgyűlésen

Kis-Magyarország

Fölveszi-e a tiszteletdíját a július óta fogva tartott Joób Márton képviselő? Miért nem hívja vissza tanácsnoki tisztségéből és felügyelő bizottsági tagságából Botka László – ezt firtatta a szegedi ellenzék a pénteki közgyűlésen.

Miért nem kezdeményezte az ellenzék a visszahívást? – reagált a szegedi polgármester. A Fidesz Lex Joóbnak nevezte az egyik rendeletmódosítást.

„A képviselő úr nem elérhető” – állítólag így viccelődnek az újszegediek Joób Márton önkormányzati képviselőn, akit júliusban tartóztattak le 254,9 millió forintos csalás gyanújával, és azóta meghosszabbították az előzetes letartóztatását. A 37 éves, 11 gyermekes egykori világbajnok kenus a Botka László polgármestert támogató frakció tagja, de az ellenzékkel is korrekt viszonyban volt eddig. Család-, szociálpolitikai és sportért felelős tanácsnok, és tagja a Szegedi Sport és Fürdők Kft. felügyelő bizottságának.

Fogva tartása a hírek szerint meglepte a polgármester környezetét éppúgy, mint a Szegeden ellenzéki fideszeseket, kereszténydemokratákat.

Maszkban és fegyverben

Maszkban és fegyverben

Fotó: A szerző felvétele

Szinte minden napirendi pontnál

A letartóztatás óta először most, a pénteki közgyűlésen találkoztak a képviselők, és várható volt, hogy – bár nyáron a fideszesek is hangsúlyozták, az érintettet megilleti az ártatlanság vélelme – Joób Márton több napirendi pontnál is terítékre kerül. Ezen a napon tényleg többször hangzott el a neve, mint az újszegedi Hunguest Hotel Forrást tulajdonló Mészáros Lőrincé, vagy a szálló korábbi tulajdonosáé, Leisztinger Tamásé.

Először Tápai Péter (Fidesz-KDNP) utalt Joóbra, amikor megemlítette, hogy Chovanecz Kata és Bartók Csaba azért van távol, mert betegségből lábadozik. Örömét fejezte ki amiatt, hogy hárman is átvették Joób Márton feladatait – ezzel az önkormányzat beiskolázási támogatásáról, az iskolák fölújításáról napirend előtti felszólaló képviselőkre célzott.

Szabó Bálint (FVSZ–Magyar Egyesület) Joób helyzetét tette szóvá: távollétében nem tud dolgozni, tanácsnoki munkáját nem tudja ellátni, és a felügyelő bizottság is döntésképtelen miatta. Kérte, tárgyaljon a közgyűlés a helyzet megoldásáról. Botka László polgármester azonban azt mondta, a napirend módosítását csak írásban lehet kérni, ezt elmulasztotta az ellenzék.

Botka László polgármester, plexi mögött

Botka László polgármester, plexi mögött

Fotó: A szerző felvétele

Lex Joób?

A helyi építési szabályok módosításakor is szóba került Joób. Újszegeden egy területet Nagy Sándor alpolgármester tájékoztatása szerint már a kilencvenes években építésre jelöltek ki, csak kedvezőtlen volt az ottani viszonyokra vonatkozó előírás. Szabó Bálint azt kérdezte Botkától, tud-e arról, hogy Joób, mint építtető, ott üzletileg érdekelt, és ha nem tud erről, tájékozódjon. Botka László azt mondta, elég baj lenne, ha tudná, és a közgyűlés az alapján módosítaná a rendeleteit, ki, hol és milyen építkezésben érdekelt. Az alpolgármester pedig azt mondta, a kilenc érintett telek közül egyiknek sem tulajdonosa Joób Márton. Szabó pontosított: építőipari céges érdekeltségre gondol, és az ott zajló építkezés idején Joób a helyieknek sok mindent megígért, utat is. Nagy szerint a könnyítés, amelyről a közgyűlés most tárgyal, a tulajdonosok érdekeit szolgálja.

Lex Joóbnak nevezte Tápai Péter nyomán Szabó Bálint az önkormányzati költségvetés végrehajtási szabályairól szóló rendelet módosításának javaslatát. Eszerint a választókörzeti keret felhasználására az „illetékes képviselő(k) vagy az illetékes képviselő(k) 60 napot meghaladó akadályoztatása esetén” az önkormányzat tisztségviselője tehet javaslatot, és a javaslat alapján a pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottság dönt a keret felhasználásáról. Tápai Péter szerint inkább rendkívüli ülésen kellene visszahívni a tanácsnoki és bizottsági tagsági tisztségeiből a képviselőt.

Nem lesz rendkívüli ülés

Német Ferenc (Fidesz–KDNP) azon lamentált, vajon miből telt Joóbnak kampányújságra a választások előtt. Halkó Pálnak (Fidesz– KDNP) az volt a véleménye, erkölcsi szempontból volna fontos tisztába tenni ezt az ügyet, és jó lenne, ha Joób nem venne föl tiszteletdíjat. Botka azt mondta, más képviselővel is előfordult korábban, hogy nem tudott dolgozni, szerencse, hogy jó egészségben visszatért a közgyűlésbe. Joób helyzetét pedig a törvények szabályozzák. Ő nincs annyi információ birtokában, hogy ítélkezhessen.

Ha úgy érzi az ellenzék, eleget tud a büntetőügyről, miért nem kezdeményezte a választott tisztségekből való visszahívást a szervezeti és működési szabályzatnak megfelelően? A fideszesek úgy gondolják, ha már Botka jelölte tanácsnoknak Joóbot, neki is kellene visszahívnia, és amikor egy korábbi képviselő, a jobbikos Keresztúri Farkas Csaba 2011-ben verekedésbe keveredett, más volt a polgármester hozzáállása.

Megvolt a másfél méter

Megvolt a másfél méter

Fotó: A szerző felvétele

Végül, az interpellációk között Szabó Bálint ismét szóba hozta, meg kellene oldani ezt a helyzetet. Botka ismét a jogszabályok útmutatására hivatkozott. Szabó nem fogadta el ezt, viszontválaszában rendkívüli ülést kezdeményezett Joób ügyének tárgyalására, a közgyűlés azonban 18 igennel, 7 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadta Botka válaszát.

Figyelmébe ajánljuk