Helikopterrel ment Lázár János a geszti Tisza-kastély helyszínbejárására

Kis-Magyarország

Helyszíni bejárást tartottak szerdán a Békés megyei Geszten, mert hosszú késlekedés után elkezdődött a helyi Tisza-kastély felújítása. A projekt kormánybiztosa Lázár János hódmezővásárhelyi fideszes országgyűlési képviselő, aki helikopterrel érkezett a helyszínre.

Helikopterrel érkezett a geszti Tisza-kastély helyszíni bejárására a napokban Lázár János - tudta meg a Narancs.hu.

A fideszes politikus kék, Agusta típusú légi járművet használt. Az olasz gyártmányú helikopter lajstromjele is látszódik azon a fényképen, amit lapunk egyik olvasója készített a helyszínen: OE-XWY.

 
Fotó: Narancs.hu  

Az esettel összefüggésben csütörtökön délután kérdésekkel fordultunk Lázár Jánoshoz. Arra voltunk kíváncsiak, megfelel-e a valóságnak, hogy szeptember 8-án helikopterrel érkezett Gesztre. Azt is firtattuk, hogy mindezt mi indokolta (a Hódmezővásárhely-Geszt távolság - már amennyiben a Csongrád-Csanád megyei városból indult a politikus - közúton 123 kilométer), miből fizette a légi járművet, mennyibe került, valamint kitől bérelte. A politikusnak küldött Messenger-üzenetünkből látszik, hogy pénteken kora reggel Lázár vagy a hivatalos Facebook-oldalának kezelője elolvasta levelünket, ám választ egyelőre nem kaptunk. Ha ez megérkezik, közöljük. 

Szeretnek helikopterezni

Nem ez az első eset egyébként, hogy fideszes politikusok helikopterrel utazgatnak. Még 2016 októberében írta meg a Népszabadság, hogy Rogán Antal így ment családjával a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mándokra egy médiaceleb eskövőjére. A lap számításai szerint az oda-vissza út 750 ezer forintba kerülhetett. Nem sokkal később a Fidesz megszüntette a Népszabadságot.

Tavaly októberben lapunk is beszámolt arról, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétszer repült országon belüli megbeszéléseire helikopterrel. Minderre Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő adatigénylése nyomán derült fény. A helikopter egyébként kétszer a dunakeszi repülőtéren, Szijjártó lakóhelyének közelében landolt. De annak idején hírt adtunk arról is, hogy 2015 óta 29 alkalommal repültek kormánytagok rendőrségi szolgálati helikopterrel. A számlát a rendőrség fizette. Szijjártó után Pintér Sándor belügyminiszter használta legtöbbet az ORFK légi járműveit, összesen nyolcszor. Simicskó István honvédelmi miniszter egyszer, 2016-ban, Orbán Viktor miniszterelnök szintén egyszer, 2015-ben.

Lázár közösségi oldalán még 2019. október 31-én arról számolt be arról, hogy 2020-ra megújul a geszti Tisza-kastély, holott akkor a projekt közbeszerzési eljárását még ki sem írták, így esély sem volt arra, hogy az általa jelzett időpontra az országnak két miniszterelnököt adó Tisza család sasfészke megújuljon. (Ebben a kastélyban töltötte élete meghatározó részét Tisza Kálmán, aki 1875 és 1890 között volt kormányfő, valamint itt született Tisza István, aki előbb 1903 és 1905, majd 1913-1917 között volt az ország miniszterelnöke.) Később azt ígérte a projekt kormánybiztosa, hogy 2021-re készül el a beruházás, ám nagy sokára csak most fogtak bele a megvalósításba, amelynek első üteme másfél évig tart majd, ahogy erről korábban beszámoltunk. 

Nyáron megírtuk, hogy a nemzeti emlékhellyé nyilvánított geszti Tisza-kastély kriptájának tőszomszédságában dzsungellé vált a teljesen elhanyagolt temető. Foglalkoztunk azzal is, bizonyára csak a véletlen számlájára írható, hogy a geszti Tisza-kastély rekonstrukciójának első ütemére szóló pályázati kiírást ez év tavaszán Orbán Viktor veje, Tiborcz István üzlettársának cége, a West Hungária Bau Építőipari Kft. (WHB) és a budapesti BUILD IT Mérnökiroda Kft. kettőse nyerte el. Az állami forrásból megvalósuló sokmilliárdos beruházás elkészülte után a kormány az ingatlan tulajdon- és kezelési jogát átadja a református egyháznak. Ezt Lázár azzal indokolta, hogy több mint száz évvel ezelőtt Tisza Kálmán és Tisza István „sokat tett a honi reformátusokért”.

A szerdai helyszíni bejárásról Kovács József, a Gesztet is magában foglaló gyulai központú, Békés megyei 3. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője számolt be Facebook-oldalán, amelyhez fotókat is mellékelt. 

 
Kovács József (b) és Lázár János a helyszínbejáráson
Forrás. Kovács József Facebook

Lelkes beszámolójában arról írt Kovács, hogy a geszti Tisza-kastély bejárását Lázár János kormánybiztos kezdeményezte, de ott volt Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal vezetője is. A Fidesz képviselője hozzátette, hogy „az épület teljes felújítás 18 hónapig tart és 7 milliárd forintba kerül, melynek során a kastélypark is megújul. Egy újabb turisztikai és kulturális helyszín éled újjá, mely mindenképpen a település és körzete javát fogja szolgálni. A későbbiekben szálláshelyek és konferenciaterem kialakítása is várható.”

 
Kovács József és Lázár János
Forrás: Kovács József Facebook

Kovács két dolgot nem említett propagandaízű beszámolójában. Egyrészt az említett több éves csúszást, másrészt azt a rendhagyó körülményt, hogy a helyszíni bejárást kezdeményező kormánybiztos, Lázár János helikopterrel érkezett Békésbe. 

FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenése után Lázár János munkatársa lapunkkal közölte: a politikus nem helikopterrel, hanem autóval érkezett Gesztre. Hozzátette, Lázár János minden programjára autóval utazik. 

FRISSÍTÉS2

Lázár János az alábbi közlemény közzétételére kére lapunkat.

"Hazugságokat állít a Magyar Narancs

Vagy az őszi meleg viselte meg Bod Tamást és a Magyar Narancs szerkesztőségét, vagy csupán annyira félnek a 2022-es parlamenti választásoktól, hogy hazugságokkal akarják befolyásolni annak eredményét. A Magyar Narancs mai cikkében ugyanis azt állítja, hogy helikopterrel mentem a Hódmezővásárhelytől mintegy 120 kilométerre lévő Gesztre, egy munkamegbeszélésre. Ez egyszerűen nem igaz, a Magyar Narancs hazudik.

A helikopteres céget - amelynek járművét a hazugságot "hitelesítendő" illusztrációként is használta a cikk - vajon megkérdezte az újságíró? Ez esetben ugyanis hamar cáfolatot nyerhetett volna az értesülése.

A megkeresésükre ezzel együtt szívesen válaszolok: nem helikopterrel, hanem űrrepülővel mentem, és ejtőernyővel landoltam a geszti megbeszélésen. Mindig így megyek munkába.

A közölt hazugságokért pedig a szükséges jogi eljárást megindítom.      

Lázár János

országgyűlési képviselő"

(Címlapképünkön: Helyszínbejárás a geszti Tisza-kastélyban Lázár Jánossal. Forrás: Kovács József Facebook)

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?