Petíciót indítanak a civilek a DK által megfúrt jelöltért

Kis-Magyarország

Katanics Sándor volt DK-s önkormányzati képviselő a Civil Bázis jelöltjeként a Momentum támogatásával indult volna a veszprémi 1-es választókerületben az ellenzéki előválasztáson, ha a DK meg nem fúrja. A Civil Bázis most petíciót indít, hogy jövőre őt támogassák a választáson.

„Alkotmányos jog, hogy minden magyar állampolgár választó és egyben választható! Katanics Sándor Veszprém 1. sz. körzetében a Civil Bázis független jelöltjeként minden feltételt teljesített a regisztrációhoz, öt párt azonban megvétózta indulását, ezzel elvette a szavazók jogát, hogy eldöntsék kit tartanak a legalkalmasabb jelöltnek a Fidesz legyőzésére. Ebben a helyzetben a választói petíció eszközéhez kell nyúljunk” – írja felhívásában a Katanics Sándort jelölő Civil Bázis.

Mint elsőként megírtuk, a veszprémi önkormányzat DK-s farkcióját vezető Katanicsot fegyelmi vizsgálat elé idézte pártja, mivel nem támogatta az ellenzéki előválasztáson a pártközpontban, a helyi szervezet akaratával szemben kiválasztott jelöltet.

Katanics nem várta meg az eljárást, kilépett a pártból, majd civil jelöltként indult volna. Az Országos Előválasztási Bizottság már nyilvántartásba vette, a DK azonban megfellebbezte.

A pártelnökök elé vitték a kérdést, ahol csak a Momentum védte Katanicsot, a többi párt megvétózta indulását.

A Civil Bázis szeptember 10-től hívja szavazásra a választókerület lakosságát: a petíció támogatója azt jelzi aláírásával, hogy Katanics indítását támogatják a 2022-es országgyűlési választáson. A szervezet csak attól fogadja el a petíció aláírását, aki az előválasztáson induló egyik jelöltre (Csonka Balázs, DK, Mesterházy Attila, MSZP) sem fog szavazni. Ha mégis, a petícióra vonatkozó aláírása érvényét veszíti. Ha a petíciót több választókerületi lakos írja alá, mint ahányan a két másik jelöltre szavaznak, a Civil Bázis jogorvoslatért fordul az előválasztási bizottsághoz, hogy érvényesítse a lakosság akaratát.

Katanics június végén lapunknak adott interjújában  arról beszélt, hogy a fegyelmi eljárást indító pártigazgató, Sebián-Petrovszki László a politikai céljaik veszélyeztetését rótta fel neki. A DK pártvezetése arra hivatkozva választott más jelöltet, hogy túlságosan köthető a DK-hoz és az eddigi aktív politikai szereplései a DK színeiben nagyobb elutasítottságot is jelenthetnek, emiatt egy „civil” és új DK-s jelölt jobb eséllyel indul. Kifogásolták azt is, hogy nem elég sikeres, amin Katanics azért lepődött meg, mert országgyűlési képviselőjelöltként DK-s színekben nem indult soha, a legutóbbi önkormányzati választáson a hat ellenzéki párt kampányát viszont ő fogta össze. Ugyan a polgármesteri címet nem, de az egyik erősen jobboldali orientációjú egyéni választókerületet megnyerte.

A Momentum az előválasztás megcsúfolásaként értékelte, hogy egyhelyben beágyazott, erős jelölt indulását politikai okokból nem engedélyezte az előválasztásban résztvevő többi párt. Katanics kilépésével Veszprémben megszűnt a DK frakciója a képviselő-testületben, a három képviselő Függetlenek Szakszervezete néven folytatja a munkát.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet. De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk