Két éve ígérik, de sehol sem tart a geszti Tisza-kastély felújítása

Kis-Magyarország

A miniszteri biztos szerint várhatóan a nyáron kezdődik a geszti Tisza-kastély renoválása. Ez már a sokadik dátum mind a projektkezdésről, mind a lehetséges befejezésről. Az árak közben emelkednek, az udvari beszállító pedig nyert.

Nemzeti emlékhely lesz a Békés megyében található geszti Tisza-kastélyból, amelyet elkészülte után a kormány átad a református egyháznak. A reformátusok egyik meghatározó szellemi központját hozzák létre az épületben – számolt be még 2019 júniusában a beol.hu Lázár János egy Facebook-bejegyzésére és videójára hivatkozva a fejlesztésről. (Hogy mit jelent a „meghatározó szellemi központ”, nem tudni.)

Lázár sok egyéb megbízatása mellett ennek a projektnek a kormánybiztosa. 2019 nyarán a hódmezővásárhelyi fideszes országgyűlési képviselő azt mondta, két év alatt helyreállítják a romos épületegyüttest. Azóta éppen két év telt el, de a felújítási munkák még el sem kezdődtek. Arra egyébként sem korábban, sem most nincs érdemi magyarázat, hogy az adófizetői pénzből teljes körűen felújítandó kastély tulajdon- és kezelői jogát az állam miért adja át ingyen a református egyháznak. Lázár ezt azzal indokolta, hogy több mint száz évvel ezelőtt a Tisza Kálmán és Tisza István „sokat tett a honi reformátusokért”.

Ellentmondások sora

Lázár közösségi oldalán 2019. október 31-én arról számolt be arról, hogy 2020-ra megújul a geszti Tisza-kastély, holott akkor a projekt közbeszerzési eljárását még ki sem írták, így esély sem volt arra, hogy az általa jelzett időpontra az országnak két miniszterelnököt adó Tisza-család sasfészke megújuljon. Ebben a kastélyban töltötte élete meghatározó részét Tisza Kálmán, aki 1875 és 1890 között volt kormányfő, valamint itt született Tisza István, aki előbb 1903 és 1905, majd 1913-1917 között volt az ország miniszterelnöke. Tény, a trianoni békediktátummal a Békés megyében fekvő Geszt az ország keleti szélén találta magát, a második világháborút követő kommunista korszakban pedig a Tiszák tevékenysége nagyjából "a múltat végképp eltörölni" kategóriájába esett . Ebből eredően a kastély állapota – a hosszú évtizedek alatt, beleértve a rendszerváltás óta eltelt több mint harminc évet – erősen romlott.

 
A kastély jelenlegi állapotában
Fotó: A szerző felvétele/Bod Tamás

2020 januárjában egy geszti sajtótájékoztatón Lázár arról számolt be, hogy még abban az évben megkezdődik a Tisza-kastély felújítása, noha korábban azt ígérte, hogy erre az időpontra már befejeződik a projekt. Ám az elmúlt év is úgy telt el, hogy a felújítás megkezdése ügyében nem történt semmi. Tavaly januárjában a program kormánybiztosa elmondta, hogy a beruházásra 6-6,5 milliárd forintot biztosít a kormány. További ellentmondás, hogy a Közbeszerzési Hatóság csak 2020. december 1-jén tette közzé a geszti Tisza-kastély rekonstrukciójának első ütemére szóló pályázati kiírást, amelyet már ez év tavaszán Orbán Viktor veje, Tiborcz István üzlettársának cége, a West Hungária Bau Építőipari Kft. (WHB) és a budapesti BUILD IT Mérnökiroda Kft. kettőse nyert el, amint erről a 24.hu áprilisban beszámolt. A mostani megbízás csak a Tisza-kastély és a 27 hektáros park felújításának első üteme, amelyben a cégek a meglévő állapotról a rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotra újítják fel a kastélyt, a hozzá tartozó tiszttartó házat, valamint a kriptát.

A tervek megvannak, de...

A Magyar Közlöny május 31-i számában megjelent kormányhatározat értelmében az első ütem munkálataira közel 7 milliárd forint áll rendelkezésre, amelynek forrása a Gazdaságvédelmi Alap. „A munkálatok várhatóan nyáron kezdődnek” – nyilatkozta az MTI-nek a héten a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa. Virág Zsolt kifejtette, az előkészítő szakasz befejeződött.

Megvan az építészeti engedélyezési terv, és nemzetgazdasági szempontból is kiemelt projektté nyilvánították a rezidencia korszerűsítését.

A miniszteri biztos hozzátette még: elkészültek a kiviteli tervek és lezárult a generálkivitelezési tender is.

Arról viszont nem szólt, hogy mi van abban a nem várt esetben, ha mégsem kezdődne meg a kivitelezés még a nyár folyamán. Annyit mindenesetre tudni lehet, hogy az első ütem munkálatai 18 hónapig tartanak, így a legkedvezőbb forgatókönyv esetén is csak 2023-ra készülhet el a projekt első része. Annyi biztos, hogy ebben az ügyben a sok ellentmondó nyilatkozat és egymást kizáró, valamint folyamatosan húzódó határidő mellett aligha lehet biztosat mondani a geszti Tisza-kastély projektjéről.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet. De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?