Hiába meszelte el a kamara, az ügyészség tovább húzza Daher véraláfutásos ügyét

  • Kovács István
  • 2013. november 20.

Kis-Magyarország

Másodjára is meghosszabbította az ügyészség a nyomozást a Daher-ügyben. A gyanú szerint a fideszes orvos-képviselő bántalmazott egy nőt, akivel szemben a titoktartást is megszegte. Utóbbi miatt a kamara 300 ezer forintra büntette.

Az Összefogás a kazincbarcikai kórházért nevű civil szervezet egyik vezetője 2013. március 21-én délelőtt szeretett volna találkozni dr. Daher Pierre-rel. Czipfel Tiborné arról tájékozódott volna, valóban megszüntetik-e a belgyógyászati osztályt a kazincbarcikai intézményben, vagy sem. A nő állítja: az igazgató ekkor nem akart vele szóba állni, majd megfogta a két karját, és kitessékelte a helyiségből. Állítása szerint ennek következtében mindkét karján aláfutások keletkeztek, ezért feljelentést tett a rendőrségen. Az atrocitást követően az igazgató az MTI-nek elmondta, hogy a nő korábban melyik osztályon, milyen kezelésben részesült. Ezért az érintett – személyiségi jogainak megsértése miatt – újból feljelentette. (Az ügyről egyébként mi is részletesen beszámoltunk.) Kattintásra nagyobb méretben!

false

A Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj Zemplén megyei etikai bizottsága 2013. október 14-ei ülésén – ahol nem jelent meg Daher Pierre – hozott ítéletet. Az igazgatót távollétében etikai vétség–orvosi titoktartás megszegése miatt megbüntette. (Az esetről a Népszabadság írt először.) Mindez megrovást és a legkisebb kötelező munkabér havi összegének – ami kilencvennyolcezer forint – háromszorosáig terjedő pénzbírságot takar. (A testi sértésről nem szólt az elmarasztalás.)

Daher, aki az ítéletet a törvényes határidőn belül megfellebbezte, megkeresésünkre elmondta: az etikai bizottság ülésein parlamenti elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni, ezért nem volt lehetősége a védekezésre. Kérte, hogy egyeztetett időpontban tárgyalják újra az ügyet. Sajnálja, hogy egykor dühből elmondta az „igazságot” Czipfelnéről, de állítása szerint akkor már „nagyon elege lett belőle”. Daher tagadja, hogy bármiféle bántalmazást követett el, amire tanúkat tud állítani. Czipfel Tiborné szerint viszont a hangfelvétel – amelyet ő készített – a saját elmondását bizonyítja.

Daher

Daher Pierre

Fotó: MTI

Mivel ebben az esetben országgyűlési képviselő a megvádolt személy, az ügy nyomozását a Központi Nyomozó Főügyészség végzi: a szerv eddig már kétszer módosította a nyomozást lezáró határidőt. Az első hosszabbítás még nyáron történt: ekkor november 2-át jelölték meg, majd azt módosították most 2014. február 2-ára. Megkérdeztük, miért volt szükség a nyomozás újabb meghosszabbítására, amire dr. Nagy Andrea sajtószóvivőtől a következő válasz érkezett: „A nyomozások alaphatárideje két hónap, ez az idő azonban bizonyos ügyekben nem elégséges a nyomozás befejezéséhez. Ahhoz, hogy a nyomozó hatóság az ügyben szükséges valamennyi bizonyítékot beszerezze, a büntetőeljárási törvény lehetőséget biztosít a nyomozás határidejének – akár több alkalommal történő – meghosszabbítására.” Azt is megtudtuk, hogy „az ügynek jelenleg nincs gyanúsítottja”.

Azaz a főügyészségnek fél év kell ahhoz, hogy megállapítsa: Daher valóban bántalmazott, és valóban megsértette-e Czipfelné személyiségi jogait, amikor kezelésének körülményeiről beszélt. Utóbbira most mondta ki az igent az etikai bizottság, az előbbi kérdés pedig egyszerűnek tűnik: vagy igazolják Czipfelné bizonyítékai, vagy sem.  

Korábban az ügyészség már kezdeményezte a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, ám ezt a mentelmi bizottság javaslatára az Országgyűlés 2013 májusában elutasította. (Az esetről szóló szerkesztőségi jegyzetünket itt olvashatja. A címe: Gyógykoki.)

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.