Hogy kerül a kuruc.info a Fideszhez? – Lejárató kampány dúl Nyírbátorban

  • Cservenyák Katalin
  • 2013. november 19.

Kis-Magyarország

A település postaládáit karaktergyilkos brosúrák lepték el, ám a Fidesz képviselője tagadja, hogy közük lenne Helmeczy László lejáratásához. Más állítja: a szélsőjobboldali portált idéző anyagot a Fidesz rendezvényén osztották. Egy helyi kormánypárti ellen Helmeczy korábban már pert nyert egy kuruc.infós idézet miatt. Helmeczy feljelentést tesz.

„Autócsempész, sorozatgyilkos, az ukrán maffia helytartója, korrupt, hazug, csaló, törvényszegő gazember” – egyebek mellett ez áll abban a brosúrában, amellyel Helmeczy Lászlót, az Együtt14– PM–MSZP közös jelöltjét akarják lejáratni. A kiadványt a hétvégén dobálták nyírbátori postaládákba. (Helmeczyről és kacsaringós útjáról a Fideszből Bajnai Gordonig korábban már írtunk.)

false

 

A szórólap kapcsán az érintett, Helmeczy László hétfőn nagy nyilvánosság előtt, aljas indokból elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt, ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen.

A kérdés persze az: ki áll a kiadvány mögött, ki terjesztette azt? A négyoldalas brosúrán nem szerepel impresszum, nem tüntették fel a kiadót. Az egyik cikk forrása viszont a kuruc.info, amiből arra lehet következtetni, hogy a szerkesztőnek esetleg köze lehet a Jobbikhoz.

false

 

Alul a forrás: kuruc.info

Alul a forrás: kuruc.info

 

Kiss Sándor jobbikos országgyűlési képviselő azonban cáfolja, hogy közük lenne a nyírbátori kiadványhoz, mondván: ez nem az ő stílusuk. „Undorító, gusztustalan, alpári” – fogalmazott a civilben gyógyszerész képviselő. Neki is csak később sikerült szereznie egy példányt, mert mint mondta, a Jobbik szimpatizánsainak postaládájába nem dobtak, ők nem szoktak kapni fideszes anyagokat. Mint fogalmazott, ilyen anyagokhoz csak akkor jutnak, ha valakinek a rokona kap. Helmeczy maga kizártnak tartja, hogy a Jobbiknak lenne köze a dologhoz: „Ismerem Kiss Sándort, sem emberként, sem politikusként nem tudom róla elképzelni, hogy ilyet tenne” – mondta.

Jóllehet, nem perdöntő, de mégis különbség, hogy ez a brosúra nem a jobbikos propaganda retorikai jellemzőit hordja magán: nem merül fel benne a cigánybűnözés, a külföldi nagytőke szó, ahogy a Fidesz ekézése pedig abszolút hiányzik belőle. Helmeczyről helyben is tudja mindenki, hogy korábban fideszes volt: ezt sem fogalmazza meg kritikaként a kiadvány. Bajnai azonban szerepel rajta, ahogy a Hír TV-s drogügy is – utóbbi annak ellenére, hogy Helmeczy az ügyben tisztázta magát, sőt, pert nyert rágalmazói ellen.

De akkor ki?

Helyi Fidesz-tagoktól azonban úgy értesültünk, hogy a nyírbátori postaládákba szórt kiadvány egy másik anyag kivonata, amelyet a Fidesz november 6-i gyűlésén osztottak a résztvevőknek a Nyírbátorral szomszédos Nyírbogáton. (Helmeczy is az egyik résztvevőtől szerzett minderről tudomást.)  Ebben két írás szerepelt: az egyik forrása a kuruc.info, a másiké a barikád.hu.

A kivonat

A kivonat

 

A helyi országgyűlési képviselő, a kormánypárti Simon Miklós felesége, Rizsák Ildikó (Fidesz–KDNP), a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés tagja, érdeklődésünkre cáfolta, hogy bármelyik kiadványhoz is közük lenne. Azt megerősítette, hogy november 6-án közgyűlést tartottak Nyírbogáton, amelyen a tagság vett részt. Azt is cáfolta, hogy bármiféle, Helmeczyről szóló brosúrát tettek az asztalra vagy osztottak a résztvevőknek. Az idézett kuruc.infós cikket egyébként ismeri, „de azt bárki megnézheti az interneten, ha beüti a Google-ba” – mondta. „Ilyen kiadványról én nem is hallottam, de ha van, nagyon szívesen megnézem. Én Helmeczy Lászlót tisztelem, problémám, konfliktusom soha nem volt vele” – tette hozzá Rizsák Ildikó, aki a háromezer lelkes Nyírbogát egyetlen háziorvosa.

Hétfőn a Parlamentben értük el Simon Miklóst, aki szintén cáfolta, hogy bármi köze is lenne a nyírbátori szórólaphoz. Állítja, nem is látta a kiadványt, míg valaki meg nem mutatta neki. „Nyilván szóba került az ellenfelek neve a fórumon, de a politika már csak ilyen” – mondta. Megismételte: nem volt közük egyik kiadványhoz sem, és azt sem szeretné, ha az ő zárt ülésükkel kapcsolatba hoznánk a Helmeczy ellen indult lejárató kampányt, és ha valótlanságokat írunk – jelezte –, pert indít ellenünk. Azt mégis elárulta, hogy a gyűlésen az online kampányról volt szó, Facebookról, honlapról, melyekre a tagság olykor-olykor rákattint. „A kuruc.infóra is?” – kérdezem, mire visszakérdez: „Ön nem kattint rá?”

Simon Miklós

Simon Miklós

Fotó: MTI

Simon Miklós szerint nem őt, hanem a szocialistákat kellene megkérdezni a kiadványról, szerinte ugyanis az ő érdekük Helmeczy lejáratása, mivel a nyírbátori kerületben eddig mindig Veres János indult. Tudja, hogy az ottani MSZP-sek most eléggé fel vannak háborodva, amiért egy E14–PM-est jelölnek. „Azt gondolom, a szocialisták is csinálhatták ezt a szórólapot” – magyarázza Simon.

Megkérdeztük az esetről Veres János megyei szocialista vezetőt. „Szövetségesként elfogadjuk az Együtt–PM-et, Nyírbátorban támogatjuk, sőt segítjük Helmeczy Lászlót, mint jelöltet. Olyan kiadványt nekünk tulajdonítani, amely – hogy finoman fogalmazzak – a szocialistákat is becsmérli? Miközben a brosúra egy rossz szót sem szól se a Fideszről, se a Jobbikról?” – kérdez vissza, jelezve, hogy már maga a felvetés is komolytalan. „A hazugságokat, amelyek ebben szerepelnek, jellemzően a fideszes média terjeszti rólunk. Senki mást nem sejtek mögötte” – mondta, hozzátéve: ő is feljelentést tett a rendőrségen, az ki fogja deríteni, ki készített ilyen aljas, rágalmazó kiadványt.

Volt, aki a gyűlésen kapott

Rácz Imre, a megyei Agrárkamara elnöke, aki szintén részt vett a szóban forgó november 6-i fideszes ülésen, telefonon azt mondta: vagy a széken volt a brosúra, vagy a szervezők osztották a regisztrációnál, már nem emlékszik pontosan. (Ezt bizonyítja egy helyszínen készült fénykép, amely épp Simon Miklós Facebook-oldalán látható.) Nála nincs ilyen, de a rendezvényen beleolvasott, a kuruc.infóról volt rajta egy idézet. Azt azonban már nem tudja, ki szerkesztette. A közgyűlés levezető elnöke, Pálosi László balkányi polgármester viszont nem emlékezett arra, hogy bármiféle kiadványt osztottak volna a gyűlésen, igaz, nem is volt ott végig, mert a szavazás és eredményhirdetés után el kellett mennie, s az ülés vezetését másnak adta át.

„Lehet, hogy volt ilyen, de az én kezembe nem került. A fórum után, talán az én tagságomból hallottam vissza, hogy nahát, ez a Helmeczy miket csinált!” – ezt már Kerecsen József szakolyi Fidesz-vezető mondja a magyarnarancs.hu-nak. Hozzátette: attól függetlenül tudja, miről van szó, ismeri az anyagot, ami a kuruc.infón található. „Leírta valaki névvel, megjelent egy ismert hírportálon, és soha cáfolat nem érkezett rá. Ha a negyede is igaz annak, amit ott leírnak, már az is vérfagyasztó” – mondta. Érdeklődésünkre, hogy fideszesként a kuruc.infóról tájékozódik-e, úgy reagált: nem jellemző, de alkalmasint megosztanak ismerősei a Facebookon dolgokat, melyekbe ő is beleolvas. Elárulta: Helmeczyvel korábban már voltak perben, mert „pár sort” feltett róla a honlapjára, ami miatt az ügyvéd feljelentette. Helmeczy megnyerte a pert, Kerecsent elítélték, és két év próbára bocsátották. A fideszes vezető által idézett szöveg egyébként épp a kuruc.infóról származott.

Figyelmébe ajánljuk