Így még nem indult a balatoni szezon: szívatják a strandolókat Siófoktól Fonyódig

Kis-Magyarország

Az állami turisztikai ügynökség nem engedett a strandidénybe nyúló határidőből. A Balatonhoz érkező turisták csak háborognak, és az önkormányzatokat hibáztatják, pedig nem a települések a „hunyók”. Balatoni körképet készített a Narancs.hu

„A Balatonhoz érkező vendég csak ámul és bámul, mert strandolna, de építési területen kell átbukdácsolnia” – bosszankodott az egyik balaton-parti település polgármestere a tó szabadstradjain uralkodó állapotok miatt. És nem ő az egyetlen, aki ennyire dühös bármelyik déli parti településvezetőtől idézhetnénk hasonló mondatokat ezekben a napokban.

S minden jel szerint még csak nem is a polgármesterek a legdühösebbek, a nyári szezonban előállt helyzet leginkább a nyaralókat bosszantja. Így ugyanis még nem indult szezon a Balaton déli partján: miközben a víz 25 fokos, az iskolának már vége, a vendégek megérkeztek, Siófoktól Balatonmáriafürdőig szinte mindenütt javában dolgoznak még az építők a szabadstrandok fejlesztésén.

Siófokon még javában zajlik a munka

Siófokon még javában zajlik a munka

Fotó: A szerző felvétele

Több helyütt júliusra is átnyúlhat

S bár az „ámuló-bámuló” vendég haragja leginkább az önkormányzatokra zúdul, nem a helyhatóságok tehetnek a szezonba nyúló strandi munkálatokról – tudta meg a Narancs.hu. A Magyar Turisztikai Ügynökség februárban hirdetett szabad strand-fejlesztési pályázatot a Balatonra 3 milliárd forintos támogatási keretet szánva.

Az önkormányzatok kivétel nélkül lelkesen pályáztak is, nyertek is tíz- és százmilliókat szabad strandjaik komfortosabbá tételére, csakhogy a kivitelezésre a pályázat igen rövid határidőt szabott, június 30-át. Egyrészt ez már eleve belenyúlik a strandszezonba. Másrészt Magyarországon nem meglepő a határidőcsúszás. Ma már borítékolható, hogy több településen még a júliusba, azaz a főszezonba is belecsúszik majd a strandépítkezés.

A vendégek az önkormányzatokat hibáztatják

A vendég közben háborog, telefonál és panaszos levelet ír az önkormányzatoknak, nem tudván, hogy az állami turisztikai ügynökség a „hunyó” és persze azt sem, hogy gyakorlatilag valamennyi déli parti szabad strand ma még építési terület.

„Levelek, telefonok sorát kapja a városháza emiatt, de egyenként mindenkit nem tudunk tájékoztatni” – mondta a Narancs.hu-nak Lengyel Róbert siófoki polgármester. Hozzátette, hogy sportpályák, öltözők, értékmegőrzők, illemhelyek épülnek, füvesítés, fásítás lesz, több helyen térköveznek, legalább félmilliárd forint értékben.

Lengyel: vagy pályázunk, vagy veszni hagyjuk a pénzt!

Lengyel: vagy pályázunk, vagy veszni hagyjuk a pénzt!

Fotó: Lengyel Róbert/Facebook.com

„Abban talán egyetértünk, hogy ez nagyszerű lehetőség és csak köszönet jár érte, hisz végre komoly fejlesztések lehetnek a parti sávban. Árnyalja a képet, hogy a pályázatot úgy írták ki, hogy „most vagy soha”. Vagy pályázunk, de akkor vállaljuk azt, hogy bizony a nyári szezon első harmadában is munkálatok lesznek. Vagy nem pályázunk, hagyjuk veszni a pénzt, helyesebben hagyjuk, hogy más balatoni települések vigyék el” – hangsúlyozta a déli part fővárosának első embere.

A siófoki városvezető megjegyezte: az önkormányzati tulajdonú, strandfenntartó Balaton-Parti Kft. kezdeményezte a pályázat kiírójánál, hogy a munkálatok befejezésének végső határidejét lehessen kitolni az őszre. Ezzel a főszezonba is belenyúló munkálatok megelőzhetőek lettek volna, ám erről hallani sem akartak.

„Ezeknek a munkáknak elméletileg június 30-ig kell elkészülniük” – folytatta a siófoki polgármester. „Az okát ne kérdezzék. Talán azt szerették volna az állami turisztikai ügynökségnél, hogy már az idei nyáron legyen látszata és/vagy a közelgő választásokra legyen üzenetértéke? És persze, minden parti településen hasonló a helyzet, másutt is problémás az időzítés. Ráadásul májusban jó néhány olyan nap volt, amikor az esős időjárás miatt még dolgozni sem lehetett, nem tudtak haladni a munkálatokkal” – hangsúlyozta Lengyel.

Balatonszemes: folyik a felújítás

Balatonszemes: folyik a felújítás

Fotó: A szerző felvétele

Irány Szántód!

Ahogy a siófoki, úgy a balatonlellei és a balatonboglári településvezető is csak reménykedni tud: legalább június 30-cal befejeződik a strandfejlesztés. Kenéz István lellei és Mészáros Miklós boglári polgármester is egyelőre lázasan serénykedő építőket lát a strandon. Akárcsak egy házzal odébb, Balatonszemesen Takács József, ahol a munkák állását nézve kisebbfajta csodának kellene történnie, hogy június végére minden elkészüljön.

A balatonszárszói polgármester, Dorogi Sándor volt az, aki úgy fogalmazott, hogy „a vendég csak ámul-bámul”, és neki is ugyanaz lehet a vigasza, mint a kollégáinak: az építési terület miatt elégedetlenkedő strandvendég a szomszédos településre is hiába menne, hiszen mindenütt ugyanaz fogadja őket.

Elégedett polgármesterre is leltünk azért, mégpedig a szántódi Vizvári Attilára. Ő arról számolt be, hogy náluk mindkét szabad strandon befejeződik a napokban a beruházás. Irány tehát Szántód, mondhatnánk! Ám mindkét szántódi strand zsebkendőnyi területű.

Szántód a kivétel, itt mindjárt elkészülnek

Szántód a kivétel, itt mindjárt elkészülnek

Fotó: A szerző felvétele

Egyre kevesebb a szabad strand

A balatoni fizetős strandok tavaly újultak meg hasonló állami turisztikai pályázat keretében, ami miatt pedig most szinte csak a déli part érintett: az északi oldalon mára alig maradt szabad strand! Délen is az önkormányzatok egyre több strandot tesznek fizetőssé, mert súlyos összegekbe kerül a strandfenntartás, közben évről évre kevesebb a szabadon felhasználható önkormányzati bevétel. Ám a déli oldalon így is akad még bőven szabad strand.

A csodalatosbalaton.hu szezon előtti összesítése szerint körben a tóparton 43, ebből az északi oldalon 3, keleten és nyugaton 1-1, a déli parton 38. Ez nem akármilyen területi aránytalanságot jelez.