Vihar Simonka birodalmában: fellázadt az alpolgármester, akinek az ereiben is narancslé folyik

Kis-Magyarország

„Ha felvágom az ereimet, akkor onnan narancslé fog folyni” – érzékeltette a Narancs.hu-nak Simonka György dél-békési fideszes parlamenti képviselővel szembefordult, de egykor bizalmasának számító Galló Ferenc, hogy politikai érzelmei mit sem változtak. Ennek ellenére felfüggesztette tagságát a kormánypártban és Simonka nyomására valószínűleg távozik a medgyesbodzási alpolgármesteri posztról.

Fontos nap a Fidesz Békés megyei szervezete életében a csütörtöki. A kormánypárt helyi területi választmánya ma tart tisztújító gyűlést, ahol elnököt választanak. A poszt megtartásáért harcba száll Simonka György, noha az elmúlt 30 évben olyan súlyos bűncselekmények gyanúja még nem fogalmazódott meg egyetlen magyar politikussal szemben sem, mint vele kapcsolatban.

A Narancs.hu értesülései szerint Simonkának jók az esélyei, állítólag bírja Fidesz országos vezetésének támogatását is. Vele szemben álló Békés megyei fideszesek szerint ennek nagyon rossz üzenete lenne. Információink szerint a másik aspiráns az elnöki posztra Dankó Béla viharsarki kormánypárti országgyűlési képviselő, aki egyben a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökségének is tagja.

Simonkától parancs érkezett

A tisztújító választmányi üléstől nem teljesen függetlenül hétfőn csatasorba állt Simonka György egyik volt legfőbb bizalmasa, pályázatírója, s mint kiderült, rokona is, Galló Ferenc. (Galló Simonka feleségének unokatestvére.) Galló a Narancs.hu által elsőként ismertetett Facebook-bejegyzésében esett egykori főnökének, akit úgy jellemzett, hogy „politikai értelemben megbukott”, s az ügyészségi gyanúsítás miatt „egy lepracsengő van a nyakában.”

Galló most továbbment. Bejelentést tett a medgyesbodzási képviselő-testület szerda délutáni ülésén. Varga Gábor polgármester az ülés elején elmondta, hogy 2018 októberében parancsra (értsd: Simonka György térségi fideszes parlamenti képviselő utasítására) lett külső, társadalmi megbízatású alpolgármester Galló. Most pedig az a parancs, hogy távolítsák el onnan.

Varga Gábor polgármester (hátul) és Galló Ferenc

Varga Gábor polgármester (hátul) és Galló Ferenc

Fotó: A szerző felvétele

Ezt követően Galló Ferenc vette át a szót, aki elmondta, hogy háromnegyed évvel ezelőtt a polgármester előterjesztésére, a testület egyhangú támogatásával lett alpolgármester az alig ezerfős dél-békési kisközségben.

Alapvetően azért, hogy pályázatíró és projektmenedzseri tapasztalataival segítse az önkormányzatot a több mint 300 millió forintos Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) elnyert forrásainak felhasználásában. Ennek, meglátása szerint, eleget is tett.

A fenyegetés, amely miatt Medgyesbodzás csődbe mehet

Hozzátette, hogy a medgyesbodzási testület tagjai előtt már ismert, hogy Simonkával „az elmúlt hetekben végletekig megromlott a személyes viszonya.” Galló állítása, majd munkatársunknak is átnyújtott írásos nyilatkozata szerint Simonka a helyi és környékbeli polgármesterekkel és önkormányzati képviselőkkel közölte, hogy „amennyiben nem távolítják el alpolgármesteri funkciójából, abban az esetben Medgyesbodzás nem részesülhet fejlesztési és működési célú állami forrásokban.”

„Ez nagyon komoly fenyegetés egy település életében, amely akár azt is eredményezheti, hogy Medgyesbodzás csődbe megy” – hangsúlyozta a kisközség szerda délutáni önkormányzati ülésén. Simonka fenyegetése és megválasztásakor tett esküje ellentmond egymásnak, ezért Galló azt mondta, amennyiben Simonkát június 20-án újraválasztják a Fidesz Békés megyei választmánya élére, akkor ő másnap lemond alpolgármesteri címéről. Galló már korábban ez év végéig felfüggesztette tagságát a Fideszben, amelyben 1989 óta politizál. S ide nagy valószínűséggel a választókerületi elnök, Simonka vétója miatt nem is tud visszajönni.

Ha mégsem Simonka nyerné el újból a viharsarki Fidesz-szervezet elnöki posztját, úgy bizalmi szavazást kér magával szemben Galló.

Simonka: El kell távolítani Gallót!

Simonka szerint el kell távolítani Gallót

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Ha Galló marad, nincs pénz

A Simonka és Galló között kiélesedett helyzet magyarázata részben személyes, amelyről az egykori felettesével szembeforduló pályázatíró nem akar beszélni. Van több olyan momentum is, amelyekről egyelőre nem kíván semmit mondani. Ám az okok között szerepel egy két évvel ezelőtt elnyert, ám azóta sem elkezdett medgyesbodzási óvodafejlesztés is.

A pályázaton elnyert 50 millió forint kacskaringós utat járt be. Az első közbeszerzés eredménytelen lett, a másodikra nem érkezett ajánlat. A harmadikra két érvényes ajánlat érkezett, de időközben olyan mértékben emelkedtek az építőipari árak, hogy az elnyert pénzt a saját forrással gyakorlatilag nem rendelkező községnek kellene kiegészíteni. És itt válik élessé és konkréttá a Simonka-féle fenyegetés, aki azt mondta: amíg Galló az alpolgármester, addig Medgyesbodzás nem számíthat a központi költségvetéstől semmilyen támogatásra.

Parancsot hajtott végre a medgyesbodzási testület

Parancsot hajtott végre a medgyesbodzási testület

Fotó: A szerző felvétele

Emellett az is nehezíti a helyzetet, hogy az ötven gyerekre tervezett óvoda a kicsik számának nagyarányú csökkenése miatt kihasználatlan lesz. Jelenleg ugyanis csak 22 gyerek jár az óvodába. Mindez jókora dilemma elé állítja a község önkormányzatát. Hiszen akkor is sokat veszít, ha visszamondja projektet, de rengeteg pluszforrás szükséges, ha megvalósítja azt.

És ahogy Varga Gábor polgármester az ülésen fogalmazott: az önkormányzat kasszájában nincs pénz semmire. A helyzetet tovább árnyalja, hogy az iskolai oktatás már évek óta megszűnt a kicsiny Medgyesbodzáson.

Nem kötött vádalkut az ügyészséggel

„Itt nem politikai harcról van szó, nem akarok politikus lenni, nem akarom átvenni Simonka helyét és szerepét. Csupán azt akartam egyértelművé tenni Simonka alantas, személyemet érintő támadásaival szemben, hogy pontosan tudom, kivel állok szemben, és feljelentést nem megalapozó, de mégis konkrét ismereteim vannak arról, hogy elnyert pályázatok hogyan valósultak meg Dél-Békésben. De cáfolom azt az értesülést is, hogy a Simonka ügyét vizsgáló ügyészséggel vádalkut kötöttem volna. Nem jártam az ügyészségen, nem tettem feljelentést” – mondta a Narancs.hu-nak Galló Ferenc.

Azt mondta, ha majd az EU-s pályázatok protokollja szerint idővel megindulnak a Dél-Békésben megvalósult Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) ellenőrzései, és akkor sok minden kiderülhet. Ezeknek akár büntetőjogi következményei is lehetnek.

„Egy biztos, a Mengyi Roland ügyeiben pályázatíróként közreműködő Boros Szilviát a bíróság első fokon már elmarasztalta. Ugyanez a Boros Szilvia Dél-Békésben nagyon hasonló pályázatokban közreműködött, mint Mengyi mellett Heves megyében” – jegyezte meg érdeklődésünkre Galló.

Galló: Simonka fenyegetése nagyon komoly

Galló: Simonka fenyegetése nagyon komoly

Fotó: A szerző felvétele

Aki végül jelezte, bár nagyon kifelé tart a Fideszből, s ennek legfőbb oka Simonka és tevékenysége, ha ereit felvágná, akkor abból narancslé folyna.

Figyelmébe ajánljuk