Így segít a kormány: október óta nem kapott pénzt a szegedi zsinagóga, pedig beígérték a gyorssegélyt

  • narancs.hu
  • 2015. március 19.

Kis-Magyarország

Ami jól jönne, mert még mindig életveszélyes állapotban van az épület. Ígértek nekik gyorssegélyt, de az se jött meg. Miskolcon sem jobb a helyzet.

Szegeden nagy reményeket fűztek a kormány októberi ígéretéhez, miszerint hamarosan pénzt utalnak a városi zsinagóga felújítására. Ehhez képest Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség vezetője arról tájékoztatta a magyarnarancs.hu-t, hogy a kormányzati ígéretek ellenére még mindig nem kaptak pénzt. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára ugyan még 2014. október 31-én jelentette be, hogy a kormány egymilliárd forintot szán a szegedi zsinagóga felújítására, a közvetlen életveszély elhárításához szükséges 150 millió forintot pedig heteken belül folyósíthatják. A hírt Szegeden nagyon sokan örömmel fogadták, de azóta sem láttak egy vasat sem.

Értéket mentenének

Korábban megírtuk: a műemléki védelem alatt álló, tehát a magyar állam kezelésében lévő szegedi zsinagóga több helyen beázik, vakolata omlik, kerítése bármikor kidőlhet. Az épületben két helyen is ideiglenes álmennyezetet eszkábáltak a hulló faldarabok miatt. Az életveszély elhárítása 3-400 millióba, a teljes felújítás kétmilliárd forintba kerülne. A beígért egymilliárdból a beszakadt tornyok, a beázó tető és a külső homlokzat felújítását tudják elvégezni.

false

 

A fotókat Kuklis István készítette

„Még január végén ígérték meg, hogy napokon belül szólnak, és aláírhatjuk a közben 50 millió forintra módosult szerződést, amely a zsinagóga beszakadt kistornyának helyreállítására és a beázás megszüntetésére szánnak. A pénzt az alapítványunk kapná, de még mindig nem szóltak. Legutóbb március 5-én a Zsidó Közösségi Kerekasztalon ígérték meg a pénzt, akkor Lázár János jegyzőkönyvbe is mondta, hogy hamarosan utalják” – mondta Lednitzky András a magyarnarancs.hu-nak. Hozzátette: úgy tudja, hogy az 1 milliárd forintos kiemelt nagyberuházásként történő felújítás azért várat magára, mert a jogszabályi változások miatt újra kell írni a szerződést. Azt viszont a Szegedi Zsidó Hitközség vezetője sem tudta megmondani, hogy az 50 millió „gyorssegély” folyósítása miért csúszik.

false

„Később szeretnénk az épület belsejét is felújítani, valamint visszaállítani a Lőw Immánuel által telepített biblikus parkot, és 30 millió forintba kerülne a kerítés felújítása is, igaz, ezekre igyekszünk pályázni” – tette hozzá Lednitzky András.

Egy törvény „hátráltatja”

Az ügyben kerestük Latorcai Csaba helyettes államtitkárt, aki még a múlt héten elmondta a magyarnarancs.hu-nak: a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kérésére a 150 millió forintot elharmadolták a budapesti Rumbach Sebestyén utcai, a szegedi és a miskolci zsinagógák között. „Reményeim szerint két héten belül aláírhatjuk a szerződéseket, amelyeket az új államháztartási törvény hátráltatott. Még egy miniszteri rendeletre várunk, ami a napokban megszülethet.” Latorcai Csaba megerősítette: az említett zsinagógák milliárdos felújításaira rendelkezésre áll a pénz a költségvetésben. „A szegedi zsinagóga esetében akár május közepén aláírhatjuk az egymilliárdos felújításról szóló szerződést.”

Úgy tudjuk, az egymilliárdos felújítás kedvezményezettje a Szegedi Zsidó Hitközség alapítványa, de a Mazsihisz segítségével, aktív kormányzati támogatással írhatják ki a közbeszerzést. Latorcai Csaba úgy véli, a kedvezményezett feltételes közbeszerzést is kiírhat, így mérsékelhetik a csúszást.

false

A szegedi zsinagóga tehát valamikor megmenekül – a kérdés már csak az, hogy mikor. Minden esős nap ront az állapotán, és nem kell szakértőnek lenni hozzá, hogy kijelentsük: a késlekedéssel csak drágul Közép-Európa egyik legszebb és legnagyobb zsinagógájának helyreállítása.

Miskolc is vár

Miskolcon még azt sem tudják, mekkora összeget szán a kormány az ország egyetlen vidéki ortodox zsinagógájára, amely süllyed. Úgy tudjuk, zajlik az állapotfelmérés, aminek tükrében hamarosan kiderül, mennyi pénzre lesz szükség. Nyilatkozni azonban nem akartak nekünk bővebben.

Neked ajánljuk