Ingatlanmutyi vagy fejlesztés? Erről akart hétfőn bejelentést tenni Szabó Bálint

  • Szlavkovits Rita
  • 2021. február 18.

Kis-Magyarország

A hétfőn eltűntként keresett szegedi képviselő egy ingatlanmutyi leleplezését ígérte. Megpróbáltuk felderíteni, miről is van szó. 

Hétfői eltűnése körülményeinek tisztázását követelik Szabó Bálint szegedi független képviselőtől az ellenzéki pártok, amelyek a szegedi közgyűlési mandátumok kétharmadát birtokolják a városban, mert álláspontjuk szerint homályos sztorijával a város jó hírnevét csorbítja a független országgyűlési képviselő. A Jobbik külön közleményben Szabó gyámság alá vételét kérte az ügyészségtől. Botka László sem fogalmazott kíméletesen a közösségi oldalán: a szegedi polgármester szerint tűrhetetlen, hogy egy gyógykezelésre szoruló ember rossz hírét kelti a városnak. 

Az eltűnéssel kapcsolatban sok a kétség. A DK helyi frakcióvezetője szerint talán ő maga rendezte meg a hétfői akciót, de az ellenzéki pártok és a Fidesz is azt várja, hogy mesélje el végre, hogy valójában mi történt vele. A rendőrség vizsgálja, hogy mi történt valójában hétfőn reggel, amikorra a helyi sajtónak egy ingatlanmutyi leleplezését ígérte, felesége azonban bejelentette az eltűnését, mert reggeli futóedzéséről nem tért haza. Szabót a rendőrség hivatalosan is eltűntként kereste, majd az RTL Klub beszámolója szerint este 8 óra körül az M43-as autópálya makói felüljárója közelében találtak rá. 

A rendőrség keddi közleménye szerint az eltűnés körülményei tisztázatlanok, és

vizsgálatot indítottak személyi szabadság megsértésének gyanújával, Szabó saját állítása szerint ugyanis nem önszántából került az autópálya közelébe.

A képviselő már otthonában van, de lapunknak nem nyilatkozott, ugyanakkor megpróbáltuk felderíti, hogy milyen mutyit akart leleplezni hétfői, végül elmaradt sajtótájékoztatóján.

Szabó az előző héten a szegedi Cserepes sori piac bezárása ellen tiltakozott többször is a Városházán, aminek a vége az lett, hogy a belépőkártyáját bevonták. A képviselő szerint ugyanis ingatlanmutyi áll a piac bezárásának hátterében, és erről akarta lerántani a leplet hétfőn is.

Értékes telkek

Az évtizedek óta működő, hol lengyel, hol KGST-piacnak nevezett olcsó beszerzési lehetőséget jelentő placc értékes ingatlana a városnak. Szeged déli részén, a Cserepes sori piac környezetében már felépült egy üzleti negyed, az úgynevezett Napfénypark, illetve a közelben működtetnek egységeket a nemzetközi áruházláncok is.

A piacot csak egy keskeny út választja el a korábbi romatelep maradékától - az egykor a téglagyári munkásoknak épített, mára eléggé lepusztult állapotban lévő épületek bontását néhány éve megkezdték, már csak pár ház áll, ahol továbbra is roma családok élnek. Úgy tudjuk, hogy

a piac bezárása után a még meglevő romok eltakarítását is folytatná a város.

A két telek - vagyis a piac és a lebontandó házak helye - együtt pedig már egy igen értékes, ingatlanfejlesztésre kiváló terület lehetne, amelyet a város nem is titkoltan már évek óta felvett az értékesítendő ingatlanok listájára. Ez lenne a Szabó Bálint vizionált ingatlanmutyi. 

Tény, hogy a városvezetés 10 évvel ezelőtt keményebben látott neki a „telekalakításnak” úgy, hogy a legalacsonyabb komfortfokozatú lakásokban alaposan megemelték a közüzemi díjakat, és a hasonló kategóriájú, de a belvárosban található lakásokkal megegyező bérleti díjat kértek a lakóktól. A keménykedésből végül visszavett az önkormányzat, az utóbbi években a még itt élőket közeli településekre, szegedi lakásokba próbálták szétköltöztetni, talán ennek a folyamatnak érhetnek hamarosan a végére.

A piacot sem egy csapásra „likvidálnák”, ugyanis már öt évvel ezelőtt alaposan megemelték a kereskedők bérleti díját, és aki nem bírta, továbbállt.

Február elsejével tettek lakatot a piacra végérvényesen, ekkor indította Szabó az újabb hadjáratát.

A képviselő és a városvezetés között számháború is kialakult: Szabó szerint 250 család sínyli meg a piac bezárását, a város gazdasági alpolgármestere pedig papíron bizonyította, hogy az utóbbi időben összesen csak 34 bérlő volt a piacon, közülük 20 az utolsó hetekben írta alá közös megegyezéssel a bérlet megszüntetését. A város álláspontja szerint végül mindössze 2 bérlő makacsolta meg magát. A városi álláspont az, hogy több tízmillió forintos veszteséget termel a piac fenntartása, a piac megtartása mellett érvelők szerint viszont a város szándékosan tette veszteségessé a piacot, hogy bezárhassák, majd eladhassák a területet.

 
Cserepes sori piac
 
Google Street View  

Akármennyi bérlőről is van szó, biztos, hogy sok vékony pénztárcájú családnak, nyugdíjasnak fog hiányozni az olcsó piac, ahol a cérnától a gombostűn keresztül a nadrágig, kabátig minden beszerezhető volt. Hétköznap ugyan alig volt vevő a piacon, hétvégén azonban mindig nagy volt a nyüzsgés. A városvezetés válasza erre az, hogy lesz piaci lehetőség szombatonként, csak másutt. Ennek helyét egy eldugott, infrastruktúra nélküli területen, a tömegközlekedési vonalaktól távol jelölte meg a gazdasági alpolgármester, igaz, nem túl messze a jelenlegi piactól.

Új piac, Fidesz-közeli területen

A szombati piacozásra felajánlott terület ugyanakkor Bényi Szabolcs hét hektáros birtoka. Bényi a trieszti kereskedőház üzemeltetését az államtól elnyerő cég tulajdonosa, aki a Heves Megyei Közgyűlés volt fideszes alelnöke, de valójában szegedi kötődésű. Úgy tudjuk, a Fidesz-közeli vállalkozó maga kereste meg azzal a várost azzal, hogy egykori szegedi üzlettársa üzemeltetné majd a piacot a területen.

Bényi ügyvédként dolgozik, Szegeden és Budapesten 2013-ban trafikokat nyert, és azokban az években, amikor a Fidesz többségben volt a szegedi közgyűlésben, az önkormányzati ingatlankezelő cégben is igazgatótanácsi tag volt. 2014-ben a Magyar Evező Szövetség elnökévé választották, majd a Heves Megyei Közgyűlés alelnöke lett, távolról érkezettként kapta meg a posztot. Van egy felszámoló cége is, amely a felszámolói jegyzék „kitakarítása” után is fennmaradt a listán. Tavaly ősszel kormányzati megbízatást kapott az egri stadionépítés koordinálására is, szinte ezzel egy időben nyerte el cége a trieszti kereskedőház üzemeltetését is, valójában versenytársak nélküli közbeszerzésen.

Az ingatlan-nyilvántartás szerint az új piacnak kijelölt területet 2018-ban vásárolta meg több tulajdonostól, majd az önkormányzat is átsorolta a területet, az átminősítést rendező előterjesztésből az is kiderül, hogy Bényi szállodát, irodaházat tervezett építtetni. Úgy tudjuk, hogy

Bényi a terület fejlesztésével összefüggő feladatokat is bevállalt, így az út rendezését, a közvilágítás, a közművek kiépítését is.

Azt ugyanakkor nem tudni, hogy miből építkezne itt az üzletember, mert bár a trafikjai több százmilliós árbevétel mellett 40 millió forint körüli nyereséggel működnek, felszámoló cége egyelőre sovány hozammal jár, pár milliós adózott eredménnyel zárta az elmúlt üzleti éveket, a trieszti kereskedőházból pedig még nem látszik, mit hoz majd az üzemeltetőnek.  

A Cserepes sori piacnak most felajánlott, Bényi tulajdonában lévő 7 hektáros föld annak a területnek a közelében van, ahova Szegeden korábban a "Világ Utcája" projektet tervezték. Az egyik alapító még 2015-ben is levelezett a Miniszterelnökséggel, akkor a projekt felfrissítésére buzdító levélre Latorcai Csaba, helyettes államtitkár válaszolt. Azt írta, hogy a projektet az idő múlása miatt át kell dolgozni, mert az ebben a formájában értékelhetetlen, de ezt követően akár támogatásra is alkalmas lehet. Eredetileg konferencia-épületeket, üzleteket, lakóépületeket terveztek a területre, de a Világ Utcája Kft. időközben megszűnt, a helyén bútorüzlet nyílt, egy része ma is parlagon hever. 

Az ezzel szomszédos területet engedné át most Bényi Szabolcs a bajba jutott piacosoknak. Úgy tudjuk, hogy

még írásos szándéknyilatkozat is van erről.

Bényi a Pesti Srácoknak viszont azt nyilatkozta, csak úgy lenne rentábilis a piac működtetése, ha az egy nagyobb léptékű beruházás részeként valósulhatna meg. Bényi azt is mondta, hogy barátja vidámparkban is gondolkozik. 

Az egyelőre rejtély, hogy Szabó Bálint kit akart leleplezni, az önkormányzati telkek tervezett eladásáról ugyanis egyelőre azt sem tudni, hogy eladják-e a romos romatelepi rész nélkül, vagy majd egyben értékesítik azt. A képviselő hétfői eltűnése ügyében egyelőre még a helyi Fidesz is ódzkodik véleményt nyilvánítani. 

Szabó mellett korábban a megyei közgyűlés Mi Hazánk-tag képviselője, a Toroczkai alapította Nemzeti Légió parancsnoka, Dorogi György állt ki egyedüliként az előző héten. A képviselő korábban a SZEVIÉP-ügyben képviselte Lázár János álláspontját, 2019-ben viszont ő derítette ki, hogy a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektori hivatala alkalmazza azt a Kobza Miklóst, aki az Orbán Viktor miniszterelnök mellett dolgozó kommunikációs stáb oszlopos tagja volt.

 

 

Figyelmébe ajánljuk