Kelet-Ukrajnában szállhatott fel a hétfőn elkapott embercsempész-repülő

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. január 19.

Kis-Magyarország

A Kállósemjénnél megtalált gép tulaja donyecki lehet.

Az Ukrán Állami Határőrszolgálat megerősítette, hogy Ukrajnában szállt fel az a tizenegy migránst szállító repülőgép, amelyet még hétfő este találtak meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjén határában – írja a karpathir.com.

„Tényleg megtörtént az eset, a repülőgép az ukrán–magyar határtól távol eső régióban szállt fel” – nyilatkozta az Ukrinform hírügynökségnek szerdán Oleg Szlobodjan, az Ukrán Állami Határőrszolgálat szóvivője.

false

 

Fotó: MTI

A szóvivő elárulta, hogy a határőrségnél észlelték a Magyarország felé tartó An-2-es típusú repülőgépet, ám nem rendelkeznek olyan eszközökkel, amellyel megtudnának állítani egy az ukrán légteret átszelő légi járművet. Oleg Szlobodjan azt is elmondta, hogy a repülőgép tulajdonosa avdijivkai (Donyeck megye) lakcímen van bejelentve.

Az ukrán lajstromjelű An-2-es repülőt egy szabadnapos rendőr vette észre hétfő este, amikor a kisgép leszálláshoz készülődött Kállósemjén határában. A rendőrök a terep átkutatása után tizenegy illegális határátlépőt találtak; nyolc vietnamit a község templomkertjében, három afgánt pedig egy helyközi autóbuszjáraton fogtak el. A repülőgép landolás után valószínűleg elakadhatott a szántásban, ezért nem tudott ismét felszállni, a gépet így elhagyta a személyzet és az utasok is.
Az egyik afgán állampolgár menekültstátusz iránti kérelmet nyújtott be, így őt a rendőrök az ideiglenes biztonsági határzárnál lévő tranzitzónába kísérték. A többieket az Európai Közösség és Ukrajna között lévő visszafogadási egyezmény szerint az ukrán határőrség munkatársainak adták át péntek délután, a beregsurányi magyar–ukrán határátkelőhelyen.

Figyelmébe ajánljuk