Képviselők pénzespostás-szerepben: munka vagy kampány?

Kis-Magyarország

A DK vastag bőrt emleget Makón, a másik oldalon nem értik, mi a probléma.

Makó önkormányzata egy sor intézményét bezárta télre, de közben 60 millió forintra emelte a rendkívüli települési támogatás keretét. Ebből a pénzből jut többek között arra, hogy akik kérelmezik, azoknak segítsen a város a rezsiszámlák kifizetésében – írta a Délmagyarország

Az önkormányzat minden 65 év feletti makóinak ad 15 ezer forintos utalványt, amit az egyéni körzettel rendelkező önkormányzati képviselők visznek ki. Hasonló segítséget korábban is adott a város, és ugyanígy a képviselők feladata volt ezt eljuttatni az érintetteknek a megadott határidőre – aki ezt nem teljesítette, rosszul járt.

Ilyen hiba idén biztosan nem fordul elő, a kézbesítés mégsem stresszmentes feladat a képviselőknek.

Mucsi Tamás, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője a minap a Facebookon kritizálta a kézbesítést, amelyben ő listás képviselő lévén nem vesz részt. Az ellenzéki politikus egy fotót mellékelve azt írta, a makói fideszes képviselők „saját fotóikkal ellátott borítékban osztogatják az adófizetők pénzét”. Mucsi szemében ez azért visszás, mert a Fidesz vezette önkormányzat télre bezárta a tanuszodát, a sportcsarnokot, a múzeumot, a könyvtárat, „lerohasztja” a makói focit, most pedig „úgy jótékonykodnak, mintha a saját pénzüket osztogatnák”. Úgy gondolja, most például azért van szükség erre a támogatásra – amelyet ő is megszavazott –, mert a kormány nem emelte a nyugdíjminimumot és a családi pótlékot.

A DK-s képviselő a Narancs.hu kérdésére azt mondta, a Makó Híradó nevű Facebook-oldalon látta a képet egy átadásról, amelyen látszik a fényképes boríték. A felvetésre, hogy ez a körzettel rendelkező képviselők feladata, és a legtöbben történetesen fideszesek – szóval ez nem föltétlenül politikai reklám –, Mucsi azt mondta, a Fidesz-szervezet oldalán november 25-én olyan csoportképpel jelentették be az utalványok kihordását, amelyen listás fideszes képviselő is látható.

A Mucsi posztján látható fotó Mágori Andrást ábrázolja. A fideszes önkormányzati képviselő lapunk kérdésére azt írta, nem érti, milyen fényképes borítékról van szó, és nem olvassa Mucsi Tamás posztjait, „mivel ennek az úriembernek nagyjából még soha semmi nem volt jó, amit csináltunk”. A poszt tartalmát összefoglaló kérdésre azt felelte, a borítékon kellemes ünnepeket kívánó üzenet vagy valami ilyesmi lehet. Adnak viszont az utalvány mellé kártyanaptárt, amelyen az adott képviselő elérhetősége szerepel, de azt sem érti, ebben mi a kivetnivaló, hiszen természetes, hogy a képviselő megadja az elérhetőségét a választókörzetében élő embereknek. Az utalványt adják át először, és aztán fölajánlják, hogy adnak mellé ilyen naptárt. Általában mindenki el szokta fogadni.

Mágori András azt is mondta, nem tudja, hogy a fotón vele együtt szereplő hölgynek mennyi a nyugdíja, de ha a testület azt a javaslatot fogadja el, amit az előterjesztéshez Mucsi elmondott, akkor meglehet, neki épp nem járt volna az utalvány, mert a DK-s képviselő úgy gondolta, nem minden 65 év felettinek kell így segíteni.

„Azzal sem lehet mit kezdeni, hogy egy listás képviselő, aki Makó történetének legkevesebb szavazatát kapta, elégedetlen a sorsával. Ha megnyerte volna a körzetét, most ő vinné ott” – mondta Mágori András.

Makón nyolc egyéni választókerület van, ebből hétnek fideszes a képviselője, a nyolcadiknak a Velnök Közéleti Kulturális és Polgári Egyesület által indított Gáspár Sándor, aki a rendszerváltás óta képviselő, és a politikai csatáktól mindig igyekezett távol tartani magát.

Gáspár Sándor a Narancs.hu-nak azt mondta, természetesen ő is kiviszi az utalványokat. Az önkormányzattól kapott névsor alapján 685 emberhez kell eljuttatnia a küldeményt. Ezt úgy teszi, hogy minden megadott címre elmegy. Akit nem talál otthon, annak otthagyja a névjegyét, a hátuljára ráírva a kérést, hogy a címzett hívja vissza, vagy küldje el az elérhetőségét, hogy egyeztethessenek. Miután végigment a névsoron, visszatér azokhoz, akiket először nem talált otthon. A címzettek nagy részéhez már eljuttatta az utalványt, és úgy gondolja, december 21-nél sokkal hamarabb befejezi ezt a munkát.

(Címlapképünkön: ülésezik a makói képviselő-testület. Forrás: Makó Város Hivatalos Oldala Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk