Kozmetikázott a bukott helyzeten az ellenzék Szolnokon
Szolnok_városháza

Kozmetikázott a bukott helyzeten az ellenzék Szolnokon

Kis-Magyarország

Ám a közgyűlésben egyelőre a Fidesz maradt többségben. Kik és miért léptek ki az ellenzéki frakciószövetségből, ki lépett vissza, ki maradt benne, de mégsem tartják ellenzékinek? Nem egyszerű a helyzet az alföldi városban.

Többséget szerzett, aztán felbomlott, most megint átrendeződött az ellenzéki együttműködés Szolnokon. A városban a 2019-es önkormányzati választáson az ellenzék került többségbe a közgyűlésben, a polgármester viszont a fideszes Szalay Ferenc maradt. A Jobbik, a Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP és a XXI. Század nevű, egy momentumos és a Szolidaritás egy képviselőjéből álló frakciói Szolnoki Többség néven alakítottak frakciószövetséget. Ez a "koalíció" bomlott fel tavaly tavasszal, amikor Ligeti József, a XXI. Század és Fajcsák Károly, a DK képviselője bejelentette távozását. Az ellenzék tíz képviselőjéből így nyolc maradt a közgyűlésben, odalett tehát a többségük.

De most ismét "helyzet van". A képviselő-testület legutóbbi ülésén Szalay Ferenc polgármester bejelentése szerint nevet változtattak az ellenzéki frakciócsoportok. Megalakult a Demokratikus Koalíció-Váltsunk közösen!, az MSZP-Váltsunk közösen! és a Jobbik Magyarországért-Váltsunk közösen! képviselőcsoport. Mint látható, ezekben közös a Váltsunk közösen! megnevezés, ami egyébként Sziráki Pál, az ellenzéki előválasztáson a szolnoki központú választókerületben győztes képviselőjelöltjének szlogenje.

Maradt még azonban egy képviselőcsoport, amivel kapcsolatban értetlenségét fejezte ki a fideszes polgármester a közgyűlésen, ez pedig a Szolnoki Többség - XXI. Század frakció. A város vezetője arról érdeklődött, hogy ez a kéttagú frakció alkotja-e immár a Szolnoki Többséget. Mikor azonban az egyik tag, Szekeres Éva felelni akart a kérdésre, a polgármester leintette és írásban kérte a választ. Többek szerint nem véletlenül.

A nem egyszerű helyzet megértéséhez tudni kell, hogy a Váltsunk közösen! nevű képviselőcsoportok két-két tagúak, ahogy az egyelőre Szolnoki Többség - XXI. Század frakció is. Az ebben helyet foglaló Szekeres Éva, a helyi Momentum vezetője azonban forrásaink szerint a Fidesz kegyeltje lett, így rá nemigen számítanak már igazi harcos ellenzékiként - pedig eleinte az volt.

És van még Ligeti József és Fajcsák Károly - az a két képviselő, aki 2020 tavaszán otthagyta az ellenzéket. Akkor együtt léptek ki a frakciószövetségből,

most viszont Fajcsák Károly szakított Ligeti Józseffel, és visszaült az ellenzéki oldalra.

Mindez azért is érdekes, mert Szolnokon úgy tudják, annak idején, a "kiugráskor" Ligeti állította maga mellé Fajcsákot. 

A kérdés az, vajon mi történhetett, hogy ismét átalakult, változott a szolnoki ellenzéki oldal?

Helyi források szerint Fajcsák megtudta, hogy Szekeres Éva a város egyik cégétől állítólag több százezres javadalmazást vesz fel úgy, hogy állítólag nincs is mögötte teljesítmény. Úgy tudni, Fajcsák viszont több hónapon keresztül szakértőként gürcölt és dolgozott a városnak, de egy fillér ellentételezést sem kapott. Ezt számon is kérte Szalay Ferenc polgármesteren, aki azonban lepattintotta magáról.

Erre húzta fel magát annyira Fajcsák, hogy elült társa, Ligeti mellől.

Viszont történt más is az utóbbi időben. Mégpedig az, hogy Ligeti ellen eljárás indult. Lapunk írta meg elsőként, hogy szeptember végén nyomozók jelentek meg a házánál, házkutatást tartottak, aminek a végén szemtanúk szerint bilincsben vitték el.

Az sem tett jót Ligeti imázsának, hogy a városban csak árulónak tartják azért, mert felbomlasztotta az ellenzéket. Ezt egyébként a Fidesz úgy hálálta meg, hogy - amint arról szintén beszámoltunk - a város az elnökletével vezetett, Szolnok Város Fejlődéséért Egyesületnek juttatott egy nagy értékű ingatlant. 

Fajcsák forrásaink szerint beláthatta, milyen erők mozognak Ligeti érdekében, akiről ráadásul az terjedt el a városban, hogy az egyik ellenzéki alpolgármester helyére pályázik. Fajcsákhoz is eljuthattak talán azok az információk, miszerint a városban úgy tartják, állítólag Ligeti már az önkormányzati választás előtt a Fidesz beépített embere volt. Azzal, hogy Fajcsák "ellépett" Ligeti mellől, Ligeti egyedül maradt, holott állítólag egy független frakció megalakításán fáradozott. Ebben a tervben a "célszemély" vélhetően Fajcsák volt. 

Többek szerint azzal, hogy Ligeti egyedül maradt, egyértelműen világossá fog válni a bizottsági munka során és a közgyűlési szavazásokkor, hogy az ellenzék hátán bejutott képviselő kivel szavaz: a Fidesszel vagy az ellenzékkel. Ugyanis ha Szekeres Éva és Ligeti is tényleg az ellenzék mellett tenné le a voksát, akkor ismét szoros lenne a küzdelem a Fidesz számára a városban.

Érdeklődésünkre Fajcsák Károly megerősítette információinkat. Mint mondta, elege lett abból, hogy mindig összemosták őt Ligeti Józseffel, ráégetve azt a bélyeget, amit Ligetire is, hogy neki is köszönhető a Szolnoki Többség felbomlása. Hozzátette, azzal a téves híreszteléssel is együtt kellett élnie az általa erőszakosnak tartott Ligeti miatt, hogy ő egy frakciót alkot vele, holott nem. 

Mint mondta, szerinte Ligeti mindig is úgy állította be, mintha együtt léptek volna ki a Szolnoki Többségből, pedig ezt ő előbb tette meg. Azt is megerősítette Fajcsák Károly, hogy a Ligetivel kapcsolatos rendőrségi eljárás is kihatott döntésére, és még véletlenül sem kívánt úgy feltűnni, hogy vele bármilyen szinten együttműködik. 

A Szekeres Évával kapcsolatos kérdésünkre úgy válaszolt, érzékenyen érintette a hír, hogy ő mennyi pénzt kaphat a momentumos helyi politikushoz képest. Fajcsák Károly megerősítette, egyelőre továbbra is független marad, bár most szerinte formálódik egy újabb ellenzéki összefogás, abban viszont szívesen részt venne, hiszen több mindenben nem ért egyet a Fidesz politikájával. Szerinte az új összefogásban nyolcan biztosan benne lennének.

A jelenlegi erőviszonyok azonban úgy néznek, ki, hogy a közgyűlésben két fős, 10-8 arányú többsége lett a Fidesznek. 

Lapunk megkereste Szekeres Évát is. Szerettük volna megkérdezni tőle hogyan viszonyul az ellenzékhez, hiszen azt tartják róla, hogy a Fidesz "megvásárolta". Érdeklődtünk volna, hogy továbbra is marad-e a Szolnoki Többség - XXI. század frakcióban. Jelenleg ugyanis, ha valóban ellenzékinek mondja magát, akkor azzal a felállás 9-9 lenne a közgyűlésben.

Szekeres Éva azonban azt válaszolta, nem tudunk tőle semmit megkérdezni, mert nem nyilatkozik.

(Címlapképünkön a szolnoki városháza. Forrás: Szolnok város hivatalos Facebook oldala)

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk