Keszthely új polgármestere: „Már a választási eredménynek köszönhetően is felszabadult és szabadabb a légkör a városban”

Kis-Magyarország

Nem paraszthajszállal, hanem több mint ezer szavazattal győzte le Keszthelyen Tóth Gergely, az ellenzék és a civilek (Vártak Egyesület) jelöltje Manninger Jenő (Fidesz-KDNP) polgármestert. A balatoni városban 2006 óta a Fidesz volt hatalmon, a NER jelenléte a városban Mészáros Lőrinc és Tiborcz István szállodái miatt napi szinten érzékelhető. Az új polgármester egyetemi professzor, öt gyerek édesapja és hívő ember. A kormánypárt helyi és országos működését már régóta aggodalommal szemlélte, ezért döntött 53 évesen az aktív politizálás mellett.

magyarnarancs.hu: Keszthely hagyományosan fideszes város, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy közel húsz éve egyfolytában a kormánypárt vezeti a települést. Sőt, nemrégiben Nagy Bálint polgármester személyében államtitkárt is adott, majd a város díszpolgára, Manninger Jenő lett a polgármester. Mi volt az ellenzéki civilek sikerének receptje?

Tóth Gergely: Ha röviden kellene összefoglalni, akkor a siker építőkockája a civilek és az ellenzék teljes egysége és összefogása volt. Kilenc jelöltünk közül hat civil, hárman ellenzéki pártok tagjai, de most ők is civilben léptek a választási versenybe. Megkértük őket, hogy pártérdekeiket ne keverjék a helyi ügyekbe, így zökkenőmentes volt a pártok feletti összefogás. A Fidesz helyben sokat hibázott. Befejezetlen és félbemaradt, sőt meg sem kezdett beruházások maradnak utánuk. De legfőképp olyanok, ahol nem tudni pontosan, hová lett a pénz. Legyen szó a belvárosi parkról, a Sörházról, vagy arról, hogy a NER maga ízlására formálva beépítette a Balaton-partot. Fontos része volt a sikernek az a társadalmi egyeztetés, amit az emberekkel folytattunk. Ők is látták, rossz irányba mennek a dolgok. Ezt megbeszéltük velük.

magyarnarancs.hu: Közel másfél évvel ezelőtt, 2023 márciusában jelentette be, hogy hosszú mérlegelés és győzködés után döntött: megcélozza Keszthely polgármesteri posztját. Min morfondírozott ennyit, mit tett mérlegre, amikor végül így döntött?

Tóth Gergely: Van egy nagy vágyam, egy ambiciózus tervem, hogy három kötetben megírom mindazt, amit új közgazdasági paradigmának, humánökonómiának nevezünk. Szeretném ebben összefoglalni, amit a fenntartható fejlődésről tudok és gondolok. A tervezett trilógiának eddig egy kötete jelent meg Gazdasággép címmel 2016-ban, s kérdés, mikor tudom megírni a másik kettőt. A közélet iránt fogékony és érdeklődő ember vagyok, ezért szomorúsággal és a tehetetlenség érzésével töltött el, amit magam körül láttam. Ez egyfajta belső indíttatást jelentett, a negatív energiákat pozitívra fordítottam. Sokan biztattak és inspiráltak, hogy vállaljak közéleti szerepet. Amikor pedig feleségemet és öt gyermekemet arra kértem, hogy egy és tíz közötti skálán pontozzák, mennyire tudnak ebben támogatni, akkor többnyire heteseket-nyolcasokat kaptam, csak egyikük jelezte, érthetően, hogy neki ez egy kicsit ciki. Magyarán: innen is megvolt a felhatalmazás.

 
Tóth Gergely leadja a szavazatát
Forrás: Tóth Gergely Facebook
 

magyarnarancs.hu: A polgármesterség és az egyetemi tanárság megfér majd egymás mellett?

Tóth Gergely: Törvényi akadálya nincs, és fizikai sem. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusán tanítok, ritkábban Budapesten, Gyöngyösön, Gödöllőn és néha Szarvason, valamint erdélyi képzési helyeinken is. Ez talán még belefér, részben tömbösítve és távoktatással, a doktori iskola is számít a munkámra. Sok helyen tartok konferencia- és vendégelőadást, ezekből nyilván vissza kell vennem. A KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért nevű szervezetben végzett civil munkámat, a cégek környezettudatosítását 28 év után lezártam, ezt egy erős csapat folytatja nélkülem.

magyarnarancs.hu: „Azért zúdít ránk a Fidesz ennyi rágalmat, mert amit csinálunk, az a tökéletes ellentéte az ő működésüknek” – írta közösségi oldalán a kampány alatt. Ezt hogyan kell érteni?

Tóth Gergely: Szó szerint! Annyi gyalázkodás és durva minősítés volt, amin akkor is meglepődtem, ha sok mindenre felkészültem a kampány előtt. Voltunk mi DK-sok és pártkatonák, háborúpártiak és álcivilek. Őszintén mondom, néha nehéz volt nem visszadobni a sarat, de ebbe az utcába nem mentünk bele. Tizenegy beadványunkból mindegyiket jogosnak találta a helyi választási bizottság, és eltiltotta a Fideszt (szankció vagy eredmény nélkül) a további rágalmazástól, hazugságtól, jogsértéstől.

magyarnarancs.hu: Ha jól tudom, két nappal a választás előtt még televíziós vita is volt a polgármester- és képviselőjelöltek között Keszthelyen? Hogyan sikerült ezt tető alá hozni?

Tóth Gergely: Ha ezt nem szorgalmazom többször és nem írok ebben az ügyben nyílt levelet, akkor erre nem került volna sor. Aztán nagyon szabályozott keretek között, nem közönség előtt, hanem zárt stúdióban sor került erre. Kérdésekre sem lehetett reagálni, és mindig polgármester úré volt az utolsó szó. Ennek ellenére jól szerepeltünk itt is.

 
A tévévita: háttal a fideszes Manninger Jenő, szemben Tóth Gergely
Forrás: Tóth Gergely Facebook
 

magyarnarancs.hu: Azt írja közösségi oldalán, hogy politikusjelölt. Mikor lesz politikus?

Tóth Gergely: Remélem, soha, legalábbis a szó rossz értelmében. Független, értelmiségi, de főleg értékelvű ember vagyok. Sokkal inkább közéleti szerepet vállaló embernek tudom magam. Miközben mára kicsit lejáratódott politika szó a görög poliszból származik, s jelentése a közügyek megvitatása és intézése. Vagyis ezzel önmagában nem lenne semmi gond. Amúgy én a politeia híve vagyok, ami nagyjából demokráciát jelent, de a közjóért, ezt Arisztotelész fogalmazta meg így.

magyarnarancs.hu: Meddig tervez előre?

Tóth Gergely: Sokszor az következő öt hetet vagy öt hónapot is nehéz előre látni. A polgármesteri mandátumom öt événél semmiképp sem tervezek tovább. Inkább figyelem, milyen útra szól a meghívásom, küldetésem. Most mindenesetre kicsit furcsa a helyzet, mert pozíciónk csak október elsejétől él, így kérdés, ha bemegyünk a városházára, akkor pontosan mibe nézhetünk bele, mire vannak jogosítványaink. Mindenesetre a köztes időt a további felkészülésre szánjuk.

magyarnarancs.hu: Eltelt két-három nap a győzelem óta, ahol egy kivételével az egyéni önkormányzati kerületekben is győztek. Milyen a hangulat Keszthelyen?

Tóth Gergely: A választási eredmény tényének köszönhetően felszabadult és szabadabb! Annyi gratulációt és elismerést kapok, hogy szinte nem lehet számon tartani. Ha két nap alatt nem érkezett legalább ezer jelzés hozzám egyéni csatornákon, akkor egy sem, ezért érdemes volt végigvinni a kampányt. Ebbe még bele sem számoltam a Facebook-kommenteket. Némi iróniával mondom, most vagyok, most vagyunk népszerűségünk csúcsán. Októbertől jön a munka, ahol például érdemi eredményeket kellene elérni a helyi egészségügy területén, miközben jól tudjuk, ez messze nem csak az önkormányzaton múlik. Ahogy azt is megígértük, hogy kivizsgáljuk a korrupt beruházásokat, ezután pedig tiszta és átlátható módon fejlesztjük a várost. De lelkesek és eltökéltek vagyunk: példamutatóvá tesszük a várost, ami 5-10 éven belül régi fényében fog tündökölni és a fiatalok számára is vonzó lakhely lesz.

(Címlapképünkön: a Vártak Egyesület győztes képviselői. Az alsó sor bal szélén Tóth Gergely. Forrás: Tóth Gergely Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!