Lőtéren gellert kapott golyó süvített el az úszómester feje mellett a szolnoki strandon

Kis-Magyarország

Lőfegyverből származó, irányt tévesztett golyó repült el az egyik úszómester mellett a szolnoki Véső úton nemrég megnyitott MÁV-strandon múlt pénteken. A lövedék a szomszédos MÁV-lőtérről származhatott, ahol lövészet folyt. A gellert kapott golyó állítólag az egyik zuhanykabint találta el, süvítését az úszómester is hallotta, ahogy a becsapódást is. Sérülés szerencsére nem történt.

Lapunk értesülését a Szolnoki MÁV Lövészklub társadalmi elnöke megerősítette. Nagy Attila megkeresésünkre elmondta, az ügyben hétfőn rendőrségi vizsgálat indult, ezért hivatalos információkat nem adhat. A lövészklub elnökét rendkívül megdöbbentette és nyugtalanítja az eset. A történtek után haladéktalanul intézkedéseket tett a biztonság fokozása érdekében.

Nagy Attila elmondta: a lőtéren tartózkodók és a környéken lakók biztonságát mindennél fontosabbnak tartják. Ezért már korábban is több műszaki megoldással tették csendesebbé és biztonságosabbá a lövészetet. Erre az esetre viszont nem számított a már korábban megtett biztonsági intézkedések tükrében. A lőtér üzemeltetési engedéllyel rendelkezik, fel van szerelve az előírt biztonsági elemekkel. A kiadott engedélyek szerint működik, minden feltételnek, előírásnak megfelel. Az elnök azt is elmondta, a lőtéren nemhogy haláleset, de semmiféle baleset nem fordult még elő, illetve a lőtér környezetében tartózkodóknak sem okoztak még sem anyagi, sem egészségügyi kárt. 

"Látni kell, a lőtér veszélyes üzem" - hangsúlyozta Nagy Attila. Ezért is keresik jelenleg a biztonság fokozását szolgáló további műszaki megoldásokat. Ennek érdekében kívánják korszerűsíteni a létesítményt, de most ezt a célt hátrébb kell sorolniuk, mert a történtek ismeretében tovább kell erősíteni a biztonságot.

A Szolnoki MÁV Sportegyesület történetét feldolgozó évkönyv szerint a Szolnoki MÁV SE sportlövő (céllövő) szakosztálya 1931-ben alakult. A három pályából álló lőtér állami pénzből 1986-ban épült meg a strand szomszédságában. Egy időben nagyon sok lakossági panasz érkezett a MÁV-lőtérre, mert a közelben lakók elviselhetetlennek tartották az onnan származó zajt. 2006-ban elmérgesedett a viszony, mert immáron nagyobb kaliberű fegyverekkel is tartottak lövészetet. Feljelentést tettek, erről számolt be a nol.hu. A vizsgálatok azonban egyértelműen kimutatták, nem vétettek a szabályok ellen a lőtér üzemeltetői, így nem történt semmi ez ügyben, írta egy cikkében a szoljon.hu.

Csakhogy továbbra sem csillapodtak a kedélyek, 2007-ben ismét napirendre került a lőtér helyzete. A lakók nagyon várták, mikor költözik el a Véső útról. Évek óta harcoltak azért, hogy ne csak csökkenjen, hanem szűnjön meg a lövészet kertjeik alatt. Jóval később, 2011-ben már ostromállapotról beszéltek egy fórumban. Azt írta egy lakos, "tájékoztatom fórum- és olvasótársaimat, hogy a Véső utcában működő lövészklub okozta ostromállapot még mindig tart, és zavaró". A bejegyzés októberi. Az időpont azért fontos, mert novemberben a lőtér leégett. 

A létesítményben négy személy tartózkodott a tűz keletkezésének időpontjában. Az eset során személyi sérülés nem történt. Később kiderült, mi okozta a tüzet. A fegyverek keltette zajt a tulajdonosok a lehető legamatőrebb módon, tojástartókkal próbáltak megoldani. A kísérletezésnek meg is lett az eredménye. Az idő elteltével a hanggátlás szempontjából amúgy szinte teljesen hatástalan tojástartókra rakódott lőpormaradványok egy fegyverből származó szikra miatt belobbantak, és az egész lőtéri épület kiégett, csak a csupasz falak maradtak. A helyet később újjáépítették.

Információink szerint ugyanakkor nem először történt hasonló eset. Egy környéken dolgozó lapunknak elmondta,

tavaly a felújítást követően, amikor még nem voltak feltöltve a medencék, találtak egy lövedéket az egyik kismedencében.

Az esettel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük az önkormányzatnak is. Arról érdeklődtünk, tudomásukra jutottak-e a történtek. Megkérdeztük, mit lehet tenni annak érdekében, hogy hasonló ne fordulhasson elő egy sok látogatóra számító strandon. Érdeklődtünk, milyen védelmi intézkedések szükségesek ahhoz az önkormányzat szerint, hogy elkerülhető legyen egy hasonló eset, vagy esetleg emiatt előforduló nagyobb tragédia.

"A péntek délutáni esetről a strand üzemeltetője, a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. írásban tett jelentést a polgármesteri hivatalnak" - válaszolta a városháza sajtóreferense. Pókász Endre ugyanakkor kiemelte, a város hivatala, mivel sem az üzemeltetést, sem az engedélyezést illetően nem rendelkezik hatáskörrel a lőteret illetően, haladéktalanul továbbította a bejelentést a rendőrségnek

 
A szolnoki MÁV-strand. A lőtér a régi víztoronytól balra lévő épületeknél található
Fotó: A szerző felvétele

"A megyeszékhely vezetése megdöbbenve fogadta a hírt a pénteki esetről, s elfogadhatatlannak tartja, hogy a lőtérről áthatolhat lövedék a strand területére, ezért azt várja az illetékes hatóságtól, hogy a lehető leghamarabb intézkedik a lőtér üzemeltetésére vonatkozó szabályok betartásában! Korábbi esetekről nem kaptunk semmilyen tájékoztatást, azokról tudomásunk nem volt, így értelemszerűen intézkedni sem tudtunk" - közölte Pókász Endre.

A strandot üzemeltető Szolnoki Sportcentrum Kft. vezetésének is elküldtük kérdéseinket, a cég azonban nem válaszolt. 

A strandfürdő 50 méteres medencéjének építése 1926-ban kezdődött. A Szolnoki MÁV saját erejéből látott neki egy ideális fekvésű sportuszoda létesítésének. 1929 júniusában avatták fel.

A szolnoki MÁV Strand egykoron nagyon kedvelt hely volt, de jó darabig nem működött, 2003-ban bezárták. Aztán a város megszerezte a MÁV-tól, hogy újjjáépítse. Szalay Ferenc polgármester 2014 szeptemberében rendkívül optimistán nyilatkozott erről. "Azon dolgozunk hogy lehetőleg 2015-ben működjön a strand, 2016-ban a sportkomplexum is kész legyen. Azért vettük át, nehogy teljesen tönkremenjen. Hosszú munka eredménye" - írta közösségi oldalán.

A felújítás aztán éveket csúszott. A korszerűsítés évei alatt ráadásul a másik strandot, a tiszaligetit is bezárták, szintén felújítás miatt, így a Tisza fővárosa címmel büszkélkedő megyeszékhely egy darabig épített strand nélkül maradt (ezért is hoztak létre sok-sok tízmillióból egy szabadstrandot a Tiszán). Végül 2020. október 23-án megnyitott az immár téliesített MÁV Strand, hogy a pandémia miatt rövidesen újra bezárjon. Idén május 1-jén nyitott ki újra.

Érdekes módon a környéken élőknek ma már nem a lőtérrel, hanem sokkal inkább a strand felújításával van gondja. A házaik ugyanis mélyebben vannak, mint a strand, ami előtt, mellett óriási területet burkoltak le. Ott korábban salakos pálya volt, de ma már nem folyik le az esővíz, hanem a szennyvízzel egybeépített csatornába befolyva - mivel a hálózat nem tudja a megnövekedett folyadékot elvezetni - kiárad az aknaszemeken át. A lakóknak anno azt ígérték, a strand környezetének rehabilitációjával a csatornahálózat is megújul.

Érdeklődtünk az esetről a rendőrségnél is. Arról tájékoztatták lapunkat, hogy az ügyben a Szolnoki Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Mint írták, a Szolnoki Rendőrkapitányság

a lőtéren a lövészetek megtartását május 31-től határozatlan időre megtiltotta.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet. De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk