Dunakeszi polgármesterének hivatala hagyta jóvá, hogy társasházat építhessen a saját cége

Belpol

A már a Dióssi Csaba vezette önkormányzat engedélyezte a polgármester saját családi cégének a társasháza felépítését, amelytől később a CSOK-kal lakásokat is vett. A cégadatokból Tuzson Bencéhez, a térség országgyűlési képviselőjéhez is eljutottunk. 

Már polgármester volt Dióssi Csaba, amikor Dunakeszi önkormányzata jóváhagyta az akkori cége, a Turan Bt. tíz lakásos társasházra vonatkozó építkezését, amely ingatlanba később ő, a gyerekei és az édesapja is beköltöztek – értesült a Narancs.hu. 

A közelmúltban írtuk meg, hogy Dióssi a saját családi cégétől vett lakásokat, amelyhez a CSOK-ot is felvette. Ezt úgy valósította meg, hogy először megépíttette a Turan Bt.-vel a társasházat, amelynek vezető tisztségviselői feladatait 2016-ig ellátta, majd kiszállt a cégből, és felvette a családi otthonteremtési kedvezményt az egyik lakásra. A cég ügyvezetője jelenleg a polgármester 24 éves fia, és a társasház 5 lakása Dióssi Csaba, további 5 lakás pedig az édesapja tulajdonában van. 

A napokban újabb információk jutottak a Narancs.hu birtokába az építkezéssel kapcsolatban, így például a 10 lakásos társasház építési engedélyezési terve is a birtokunkba került: a dokumentum 2011 szeptemberében készült el, és 2012 januárjában Dunakeszi Város Polgármesteri Hivatala engedélyezte az építkezést. 

Csakhogy ekkor Dióssi Csaba a város polgármestere, valamint országgyűlési képviselő is volt, tehát az a hivatal hagyta jóvá az általa vezetett cég építkezését, amely felett egyébként ő diszponált. 

Az építésügyi hatósági rendszerben az ún. általános elsőfokú hatósági feladatokat 2020 márciusáig az önkormányzatok jegyzői látták el, azt követően a kormányhivatalokra szállt át ez a hatáskör. Viszont az akkor még hatályban lévő közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény szerint hatósági ügy elintézésében nem vehetett részt az a személy, akitől nem várható el annak tárgyilagos megítélése. Továbbá a jegyző mint hatóság nem vehetett részt olyan ügyben, amelyben a polgármester az ellenérdekű ügyfél. 

Megkerestük a város jegyzőjét, aki kérdéseinkre azt válaszolta, hogy

„a Turan Bt. által még 2011-ben kezdeményezett építésengedélyezési eljárás – az akkor hatályos közigazgatási eljárásról szóló 2004. évi CXL. törvény 42 § (5) bekezdésében foglaltakra tekintettel – szabályosan került lefolytatásra, összeférhetetlenség nem állt fenn”. 

A Molnár György által is citált, eredetileg 2004-ben elfogadott közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény 42. paragrafusa az eljárásokból való kizárásokról rendelkezett, az ötödik bekezdésben pedig az szerepelt egy 2008-ban elfogadott módosítás szerint, hogy „a jegyző mint hatóság nem vehet részt annak a hatósági ügynek az elintézésében, amelyben az őt foglalkoztató önkormányzat, a foglalkoztató önkormányzat társulása vagy az egyéb munkáltatói jogokat gyakorló polgármester ellenérdekű ügyfél, illetve a határozattal az önkormányzat, a társulás vagy a polgármester jogosulttá vagy kötelezetté válhat, vagy az eljárás tárgyával összefüggő kötelezettséget vállal”. 

(Ez a bekezdés 2013-tól kezdve némileg módosult, illetve a törvényt az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény 2016-ban felváltotta, ami ebben a témában egyébként hasonlóan rendelkezik). 

Tagi kölcsönök, lakótelepi lakás, egy újabb cég

Legutóbbi cikkünk megírása során nagy kérdés volt, hogy a beruházást mennyiből és miből finanszírozta a Turan Bt., valamint Dióssi Csaba. A polgármester a Dunakeszi Postnak azt mondta, hogy részben az édesapja budai lakásának eladásából fedezték a költségeket, és amúgy is régóta készültek az építkezésre, „lényegében másfél évtized előzte meg a projekt megvalósítását”. 

Az online céginformációs adatbázis szerint Dióssi Csaba édesapjának a lakcíme azelőtt, hogy az új társasházba költözött volna, egy újbudai harmadik emeleti lakás volt, amely a Google Maps utcakép-kereső tanúsága szerint egy panelházban található. 

 
Dióssi Csaba édesapjának korábbi lakóhelye
Fotó: Screenshot/ Google Maps

Továbbá a Turan Bt. éves beszámolóihoz leadott kiegészítő mellékletekből az derült ki, hogy a társaság tagi kölcsönből finanszírozta a tíz lakásos társasház építését: a 2012-es, a 2013-as és a 2014-es évre vonatkozóan 47,5, és 55,5, valamint 60,5 millió forintnyi ezzel kapcsolatos tagi kölcsön van feltüntetve, a 2015-ös évre vonatkozó dokumentumban pedig a 10 lakásos társasház építési költségeként 90,3 millió forint szerepel. 

Nem mellesleg a társaság 2017 májusában készült, egy évvel korábbra, tehát a 2016-os évre vonatkozó beszámolójának kiegészítésében – amelyben már nem szerepel a tíz lakásos társasház – a polgármester még vezető tisztségviselőnek van feltüntetve, miközben a céginformációs adatbázis adatai szerint 2016 augusztusától Dióssi Csaba fia a társaság ügyvezetője. Tehát amikor a kiegészítés készült, akkor már nem Dióssi vezette a céget hivatalosan, de mégis ő van feltüntetve erre a tisztségre a dokumentumban, a vezetőváltást pedig nem jelölik benne. 

Dióssi Csaba 2011 és 2014 között országgyűlési képviselő volt, ekkor egy honatya a ciklus végéig 232 ezer forintot keresett, amikor is megemelték a fizetésüket 750 ezer forintra. A polgármesteri fizetése havi bruttó 545 ezer forint volt, 2014 után viszont már nem volt képviselő. Ugyanakkor a 2011-ben leadott parlamenti vagyonnyilatkozata szerint Dióssi egy bizonyos Ba-Di Bt.-nek volt a munkatársa, amely társaság székhelye megegyezett az édesapja „budai lakásának” címével. Ettől a cégtől eseti alapon 1 millió forint jövedelme származott a tárgyévben, viszont a vállalkozás végelszámolás alatt van, így bővebb információ nem áll róla rendelkezésre. 

Háttérben meghúzódó Tuzson-szál

A céginformációs adatbázisban észrevettük azt is, hogy a Turan Bt. elektronikus elérhetőségének egy bizonyos office [at] b-t [dot] hu cím van megadva. Márpedig ez a cím a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda elérhetősége, amelyet „leánykori nevén” Biczi és Tuzson Ügyvédi Irodának hívtak. Ugyanis az iroda 2014-ig Tuzson Bence, a térség jelenlegi országgyűlési képviselőjének nevét viselte, aki 2014-ben lépett ki a cégből összeférhetetlenség miatt, erről egy akkori Index-interjúban is beszélt.

Tuzson akkor azt mondta, hogy „amikor Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere úgy döntött, hogy az új ciklusban már nem indul a körzet országgyűlési képviselői posztjáért, megkerestek. Az iroda sokat dolgozott az önkormányzatnak, majd az önkormányzaton keresztül még sokaknak, így viszonylagos ismertségre tettem szert a környéken. Orbán Viktor miniszterelnök úr pedig támogatásáról biztosította az ötletet, így aztán elvállaltam.” (Tuzson egyébként egészen a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodáig jutott el, ugyanis 2020 óta kormányzati államtitkári pozíciót tölt be). 

H?laad? istentisztelet a cs?m?ri reform?tus templom fel?p?

 
Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszél a hálaadó istentiszteleten a csömöri református templomban 2020. október 31-én. A templom felépüléséért tartott istentiszteleten részt vett és beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

2016-ban egy magánszemély közérdekű adatigényléssel fordult az önkormányzathoz, amelyből kiderült, hogy 2010 feburárja és 2016 márciusa között a város bruttó 40 millió forintot számolt el az irodának jogi tanácsadás és ügyvédi munkadíj címén. Továbbá Varga Zoltán Péter, a Jobbik helyi önkormányzati képviselője első cikkünk megjelenése után utánanézett a Turan Bt. ügyeinek: a Facebook-posztjában arról írt, hogy a családi céget, amely a társasházat építette, Dióssi Csaba 2016-ban ajándékozta a fiának, az ajándékozási szerződést pedig „Tuzson Bence korábbi irodája, a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda jegyezte ellen, a cégmódosítást is a várost is képviselő ügyvédi iroda adta be a cégbíróságra”. 

A jobbikos politikus egyébként ismeretlen tettes ellen költségvetésnek vélhetően jelentős vagyoni hátrányt okozó bűncselekmény gyanúja miatt tett feljelentést.

Megkerestünk több hatóságot is, köztük a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is, de jelenlegi információink szerint eddig nem indult nyomozás. A Biczi és Turi ügyvédi irodának is küldtünk kérdéseket, ugyanis érdekelt minket, hogy milyen kapcsolat van a Turan Bt., valamint Tuzson Bence korábbi irodája között: megkeresésünkre azt válaszolták, hogy az ügyvédi törvény ügyvédi titokra vonatkozó rendelkezései szerint nem adható ki információ arról, hogy kiket és milyen ügyben képviselnek és képviseltek. Dióssi Csabának is küldtünk kérdéseket, ugyanis szeretnénk megtudni egyebek mellett, hogy miért Dunakeszi önkormányzata engedélyezte a polgármester építkezését és mi a tagi kölcsönöknek a forrása, tőle cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk